Ce să mâncăm seara pentru un somn liniștit?

Ce să mâncăm seara pentru un somn liniștit?

Gustarea de seara a fost acuzată pentru numeroase probleme: de la insomnie la kilograme în plus. Dar ce putem face atunci când noaptea ni se face foame și nu putem dormi din această cauză?
Este bine știut faptul că adormim foarte greu atunci când stomacul nu este plin, dar uneori putem încerca o gustare potrivită și să dormim bine. Doar trebuie să ne asigurăm că produsele pe care le mâncăm sunt nutritive și au somnul ca și beneficiu.
Cele mai bune gustări de culcare conțin triptofan, un aminoacid care ajută organismul să producă serotonină, o substanță chimică din creier care ajută la procesul de somn.
Mai jos sunt câteva gustări pentru serile cu poftă de mâncare, pentru a ne ajuta să dormim fără senzație de foame.
Cele cinci alimente pe care ar trebui să le consumăm înainte de culcare:

 1. Lactate – sunt alimente cu conținut ridicat în triptofan, aminoacid ce
  induce somnul, reduce starea de axietate și tensiunea nervoasă. Un pahar de lapte sau un iaurt slab v- ar putea aduce somnul mai devreme.
 2. Migdalele – cunoscute ca o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, migdalele conțin triptofan și magneziu, care contribuie la relaxarea naturală a funcției nervoase, precum și la stabilizarea ritmului cardiac.
 3. Mierea – doar o linguriță de miere este suficientă pentru a stimula eliberarea melatoninei în creier și a opri orexinul (care ne ține în alertă), ajutându-ne să ne relaxăm.
 4. Ovăz- pe lângă faptul că este un alt aliment bogat în vitamine, minerale și aminoacizi care abundă în melatonina, care provoacă somnul, ovăzul încurajează producția de insulină și, în mod natural, crește nivelul de zahăr din sânge.
 5. Carnea de curcan – una dintre cele mai renumite surse de triptofan, curcanul este, de asemenea, o mare sursă de proteine și ne va conferi senzație de sațietate și un somn liniștit.

Iată și cele 5 alimente de evitat înainte de culcare:

 1. Alcoolul – în timp ce credem că un pahar de vin (sau băutura noastră preferată) ne ajută să ne relaxăm, alcoolul de fapt împiedică un somn profund.
 2. Brânză – ați auzit vreodată că oamenii au vise ciudate după ce au mâncat o grămadă de brânză? Brânza conține niveluri ridicate de aminoacizi, ceea ce face de fapt creierul să se simtă mai atent. Deci, în ciuda afinității și senzație de plin pe care ne-o oferă brânză acesta ne va face să adormim mai greu.
 3. Alimente picante – ați avut vreodată probleme de digestie după o masă copioasă cu pepperoni sau curry? Pe lângă indigestie, ardeii chilli conțin capsaicină, ceea ce face mai greu pentru corpul nostru să își regleze temperatura, rezultând astfel un somn mai agitat.
 4. Alimente grase – alimentele grase sunt grele pentru digestie și au șanse mari de a ne provoca arsuri la stomac, ceea ce va împiedica somnul.
 5. Cafea – poate că este evident că o băutură energizantă ca și cafeaua nu ne face bine înainte de culcare – stimulentul din boabele de cafea rămâne în sistem pentru o lungă perioadă de timp și efectele sale se resimt chiar și zece ore mai târziu.

Concluzionând, se pare că multe dintre cele mai delicioase lucruri nu contribuie la combaterea insomniei, ci dimpotrivă o accentuează.
Ce putem consuma seara că să putem dormi liniștiți? Răspunsul: poate un castron cu ovăz și migdale, ceai de musețel, brânză de vacă sau kiwi care să ne ofere senzație de sațietate, dar și un somn liniștit.