8 alimente care combat aciditatea - Natur House
alimente antiaciditate

8 alimente care combat aciditatea

Cu toții ne confruntăm la un moment dat cu efectele neplăcute ale acidității stomacale. Acumularea acidului în stomac provoacă disconfort, balonare, greață, reflux și indigestie. Aceste simptome pot duce în timp la gastrită sau chiar la ulcer.

Proteinele animale, amidonul, zaharurile – mai ales cele provenite din alimente procesate, băuturile carbogazoase și în general toate combinațiile de mâncăruri ”grele” măresc aciditatea gastrică. Nu trebuie să ne bazăm doar pe medicamente pentru a rezolva această problemă, ci mai ales pe dietă, care este cea mai importantă pentru a reduce reglarea excesului de acid.

Fructele

Bananele fac parte din categoria fructelor alcaline. Sunt bogate în fibre, vitamina B6 și potasiu și sunt chiar foarte sățioase. Alte fructe indicate pentru a combate hiperaciditatea sunt pepenele galben, pepenele verde, mango, papaya, merele coapte și perele.

Peștele gras

Deși grăsimile nu sunt recomandate în dietă, somonul și păstrăvul conțin grăsimi ”bune”, adică uleiuri nesaturate, indispensabile în cadrul unei diete echilibrate. Acizii grași omega 3 din somon repară articulațiile, contribuie la sănătatea inimii și protejează organismul împotriva anumitor tipuri de cancer.

Creveții sau alte fructe de mare sunt, de asemenea, opțiuni potrivite pentru a combate hiperaciditatea. În privința surselor vegetale, avocado și untul de arahide (în cantități mici) conțin grăsimi bune.

Uleiurile vegetale cum sunt uleiul de măsline, de susan sau de rapiță, intră tot în categoria grăsimilor antiacide.

Orezul brun

Orezul brun este o alegere sănătoasa nu numai pentru digestie, ci și pentru siluetă. Conține fibre esențiale pentru buna funcționare a intestinului, plus complexul de vitamine B, esențial pentru energie, bună dispoziție și pentru sănătate în general. Pe lângă orezul brun, și cușcușul este un antiacid de nădejde, mai ales dacă ne dorim un prânz consistent. Dacă îl mai consumăm și cu puțin pătrunjel tocat, simptomele hiperacidității vor fi de domeniul trecutului.

Ovăzul

Ovăzul este o alegere excelentă pentru micul dejun, nu numai pentru cei predispuși la aciditate gastrică. Este o sursă bună de fibre și ajută la echilibrarea glicemiei. Mai mult, este hrănitor și foarte sățios. Se poate combina cu iaurt degresat sau cu fructe, ca de exemplu mango sau banane.

Ghimbirul

Chiar dacă ghimbirul este puțin iute, are multe proprietăți benefice asupra organismului. Acest lucru se datorează compușilor săi antiinflamatori. Se poate folosi în salate sau sub formă de infuzie, după o masă mai copioasă.

Salata verde

Indiferent de soi, salata verde ne furnizează multe substanțe nutritive și echilibrează acizii implicați în digestie. Se poate consuma ca garnitură, mai ales dacă felul principal conține și carne slabă sau ouă.

Rădăcinoasele

Toate legumele din această categorie, dar și broccoli, mazărea verde și conopida, sunt recomandate pentru a combate hiperaciditatea. De exemplu, țelina crudă nu are multe calorii, având un conținut mare de apă, este sățioasă și combate refluxul gastric. Se folosește în salatele de crudități, mai ales alături de morcov.

Carnea slabă de pasăre

Fiartă, coaptă sau preparată la grătar, fără grăsimi, carnea de curcan sau de pui este o opțiune sănătoasă dacă vrem să consumăm proteine animale și protejează mucoasa stomacală de acțiunea acizilor. Nu trebuie prajită și nu se consumă și pielea, pentru a nu avea un efect contrar. De asemenea, nu se folosesc nici multe condimente. Oul este, de asemenea o sursă bună de proteine, ba chiar reprezintă cel mai complex aliment, având în compoziție aproape întreg complexul de vitamine B.

Alimente care irită stomacul

Pentru a preveni hiperaciditatea, este bine să evităm alimentele excesiv de grase, cofeina, roșiile și preparatele din roșii, vinetele, fasolea boabe, prăjelile, ceapa, usturoiul, ardeiul iute și varza murată.

În principiu, o dietă echilibrată, axată pe alimente sănătoase nu ar trebui să constituie nici o problemă, chiar și pentru persoanele predispuse la apariția hiperacidității.