5 mituri false promovate de dietele restrictive - Natur House
mituri diete restrictive

5 mituri false promovate de dietele restrictive

Cum controlul greutății este o problemă a omului modern, nu este surprinzator faptul că milioane de oameni cad pradă unor diete care promit pierderea în greutate pe termen scurt și cu efort minim. Însă adevărul este că, dacă o dietă sună prea bine ca să fie adevărată, înseamnă că, cel mai probabil așa și este.

Nu există alimente sau pastile care ard grăsimea în mod miraculos. Nu există superalimente care îți vor modifica codul genetic. Nici un produs nu va topi în mod miraculos grăsimile în timp ce te uiți la televizor sau în somn. Unele ingrediente din suplimentele alimentare și produsele pe bază de plante pot fi utile pentru a intensifica efectul unui plan alimentar sănătos, însă fără dietă și mișcare, nu se pot obține rezultate eficiente. Evită dietele care fac promisiuni false, ca de exemplu:

1.Pierderea rapidă în greutate

Slăbirea graduală, într-un ritm constant este mult mai probabil să fie de durată decât slăbirea bruscă. Planurile alimentare sănătoase vizează în medie o pierdere în greutate de 500 g – 1 kilogram pe săptămână. Dacă slăbești prea rapid, vei pierde și din masa musculară, iar sistemul osos poate fi afectat. De asemenea, există o probabilitate mai mare să pui la loc rapid toate kilogramele pierdute rapid sau să te îngrași mai mult. Acesta este așa numitul „efect yo-yo” care este adesea o urmare a dietelor drastice.

2.Cantități și limite

Evită dietele care permit cantități nelimitate din anumite alimente, cum ar fi grapefruitul sau supa de varză. Este plictisitor să mănânci același lucru mereu și este greu să menții un plan alimentar monoton. De asemenea, este indicat să eviți orice regim alimentar care elimină sau restricționează sever întregi grupe de alimente, cum ar fi carbohidrații. Chiar dacă suplimentezi regimul alimentar cu vitamine, vei pierde în continuare substanțe nutritive esențiale. Asta nu înseamnă că nu există anumite alimente pe care ar trebui să le elimini (prăjelile, grăsimile, sarea sau zahărul în exces), însă acest lucu nu presupune să ai un meniu restricționat doar la alimente dintr-o anumită grupă sau mai grav, la un singur aliment, chiar și pe termen scurt.

3.Combinații specifice de alimente

Nu există dovezi solide că anumite combinații de alimente sau consumarea alimentelor doar la anumite ore ale zilei contribuie într-adevăr la pierderea în greutate. Consumul de combinații «greșite» de alimente nu va face ca acestea să se transforme imediat în grăsimi sau să producă toxine în intestine, așa cum susțin unele diete restrictive. Anumite combinații alimentare sunt benefice în ceea ce privește combinația de nutrienți pe care o oferă, dar asta nu înseamnă că dacă te vei rezuma doar la aceste combinații vei slăbi rapid.

4.Meniuri rigide

Viața este deja destul de complicată. Limitarea alegerii alimentelor sau urmarea unor planuri rigide de masă poate fi o sarcină copleșitoare, sau chiar neplăcută. Atunci când te gândești să urmezi o nouă dietă întreabă-te doar «Pot să mănânc așa pentru tot restul vieții mele?» Dacă răspunsul este nu, planul alimentar respectiv nu este potrivit pentru tine. Orice plan alimentar nu ar trebui să fie corvoadă, ci din contră, să îți ușureze viața.

activități fizice regulate

5.Nu este nevoie să faci mișcare

Activitatea fizică regulată este esențială pentru sănătate și pentru controlul greutății. Cheia succesului este să găsești activități fizice care să îți facă plăcere și apoi să încerci să integrezi zilnic 30-60 de minute de activitate fizică sau în cât mai multe zile ale săptămânii.

Dacă dorești să îți menții o greutate sănătoasă, să crești masa musculară și să elimini masa de grăsime, cea mai bună cale este să alegi un plan alimentar cât mai diversificat și echilibrat, pe care să îl poți urma mereu, să faci alegeri alimentare sănătoase în mod constant și să faci cât mai multă mișcare. Practic, pentru a obține cele mai bune rezultate, este nevoie să dobândești anumite obiceiuri alimentare pe care să le pui în practică în mod constant, nu doar atunci când ești la dietă.

Pentru un plan alimentar personalizat, adaptat stilului tău de viață și preferințelor alimentare, consultă un specialist în nutriție, cu experiență în stabilirea și monitorizarea unor astfel de planuri alimentare. Un astfel de specialist te poate ajuta să stabilești un meniu realist și flexibil, pe care să îl poți urma fără probleme și care te poate ajuta să te simți bine în pielea ta, fără să îți impui restricții drastice.