Cum să mănânci sănătos atunci când ieși în oraș - Natur House

Cum să mănânci sănătos atunci când ieși în oraș

Atunci când vrei să îți revizuiești stilul de viață și obiceiurile alimentare, unul dintre cele mai importante lucruri este revizuirea modului în care mănânci. Iar când ești în bucătărie, este mult mai ușor să respecți principiile unei diete sănătoase, mai ales atunci când ai un plan alimentar pe care îl urmezi. Însă majoritatea dintre noi nu mâncăm fiecare masă acasă.

Ieșitul în oraș este o modalitate de a petrece timpul cu prietenii și de a sărbători un eveniment important cu cei dragi și, practic vorbind, dacă mai și calătorești sau ești invitat la câte un prânz cu colegii, să te înfometezi atunci când ești acasă nu este o soluție. Așadar, se pune întrebarea dacă este posibil să mănânci sănătos și la restaurant.

De ce este dificil să mănânci sănătos la restaurant?

Cei mai mulți dintre noi știm că ar trebui să evităm lucruri cum ar fi alimentele procesate sau mâncărurile prăjite atunci când luăm masa. Dar poate fi destul de dificil să găsești alte opțiuni.

Poți alege o salată crezând că este o opțiune sănătoasă, doar pentru a afla că este una dintre cele mai nesănătoase salate, deoarece este încărcată cu calorii și grăsimi din cauza sosurilor cu care este servită. Multe restaurante nu oferă informații nutriționale în meniu, iar atunci când mergi la un restaurant pe care îl alege altcineva, este cu atât mai greu să găsești în meniu ceva ce se încadrează în planul tău alimentar.

Și, bineînțeles, există aspectul social și presiunea care vine odată cu acesta – nimeni nu vrea să fie acea persoană care nu iese niciodată în oraș și de multe ori ezităm să comandăm ceva diferit față de restul participanților, pentru a nu părea că suntem pretențioși la mâncare.

Este greu de știut cum este pregătită mâncarea atunci când mănânci în oraș. La cele mai multe restaurante, principala misiune pentru bucătari este de a pregăti mâncăruri care au un gust bun, la cel mai mic cost posibil. Asta înseamnă adesea uleiuri de gătit de slabă calitate și cantități excesive de sare, împreună cu ingrediente care tind să aducă savoare mâncărurilor, cum ar fi brânza, sosurile și pâinea.

Dar chiar dacă mănânci în oraș, este posibil să faci alegeri sănătoase, sau cel puțin să eviți mâncărurile bogate în calorii.

Studiază meniul dinainte

Dacă ști din timp unde vei lua masa, verifică meniul online. Unele restaurante afișează de obicei  informații nutriționale referitoare la preparatele din meniu, făcând mai ușoară alegerea unei opțiuni sănătoase, iar dacă aceste informații nu sunt disponibile online, nu te sfii să ceri informații suplimentare chelnerului în ceea ce privește ingredientele utilizate.

Alege restaurante care au opțiuni sănătoase în meniu

Restaurantele care promovează ingrediente de proveniență locală, preparate tradiționale și ingrediente de proveniență organică, folosesc ingrediente de calitate superioară și vor fi mai potrivite pentru cerințe speciale, cum ar fi eliminarea sau înlocuirea anumitor ingredientele folosite pentru preparatele din meniu.

Mânâncă ceva înainte de masă

Dacă ești înfometat atunci când te așezi la masă, este mult mai ușor să faci alegeri nesănătoase. În schimb, ia o gustare ușoară cu o oră înainte să pleci în oras, cum ar fi un fruct, o salată de legume sau câteva nuci. Astfel, dacă nu îți este prea foame, nici nu vei fi tentat să comanzi jumătate din felurile listate în meniu.

alegeri sanatoase la restaurant

Alege mâncărurile în funcție de modul în care sunt pregătite

Anumite metode de gătit sunt o opțiune mai bună decât altele. Alege preparate care sunt coapte, fierte, pregătite la grătar sau la abur. Ferește-te de prăjeli, mâncăruri crocante, cu aluat sau cu crustă (acestea sunt întotdeauna prăjite și/sau conțin multă făină).

Renunță la pâine

Coșulețul cu pâine este una dintre cele mai puternice tentații pe care le poți găsi pe masa unui restaurant. Îți oferă posibilitatea să consumi o mulțime de „calorii goale” înainte să sosească felul principal. Nu te apuca să te înfrupți din pâine, chifle, alune sărate sau alte „gustărele” care sunt puse pe masă.

Alege o salată sățioasă

Începe masa cu o salată ca aperitiv; este o modalitate bună să consumi ingrediente sănătoase. Alege salate care conțin multe verdețuri, legume crude și nuci crude sau semințe. Cere să nu ți se adauge nimic peste salată, sau doar puțin ulei de măsline și oțet.

Majoritatea persoanelor care comandă salate la restaurant fac greșeala să aleagă salate cu carne de pui crocantă sau alte tipuri de carne, alune și semințe sărate sau prăjite (care sunt adesea prăjite în uleiuri nesănătoase), crutoane, șuncă și sosuri bogate în zahăr și maioneză.

Evită supele

În timp ce supele par a fi o opțiune sănătoasă, cele mai multe supe de la restaurant conțin smântână, sau brânză pentru a avea acea textura catifelată. Cu excepția cazului în care este vorba despre supe sau ciorbe acre, ar fi mai bine să le eviți.

Nu ocoli legumele

Majoritatea dintre noi nu consumăm suficiente legume zilnic. Deci, atunci când mănânci în oraș, alege cât mai multe preparate pe bază de legume, sau evită garniturile de cartofi sau orez și înlocuiește-le cu cele pe bază de legume. Ai grijă doar ca legumele să nu fie prăjite și nici să nu fie acoperite cu sosuri grase.

Evită băuturile dulci și bea apă

Sari peste sucurile carbogazoase sau cele de fructe și bea doar apă. Nu ai de ce să consumi calorii suplimentare , pe când apa te ajută să te menții hidratat și să simți senzația de sațietate, așa că nu vei fi tentat să consumi porții mari de mâncare.

Împarte porția de mâncare

Și dacă am adus vorba despre porții, unele restaurante servesc porții mari de mâncare, ceea ce te poate îndemna să mănânci prea mult. Împarte o porție de mâncare cu altcineva de la masă sau optează pentru un aperitiv și o garnitură, acestea ar trebui să fie suficiente ca să îți potolească foamea.

Mesele în oraș ar trebui să fie o experiență distractivă, mai ales dacă ieși mai rar. Dacă urmezi un plan alimentar  și mănânci acasă 90% din timp, faptul că ieși ocazional în oraș nu ar trebui să constituie o problemă. Nu trebuie să te simți vinovat că savurezi o masă la restaurant. Folosește-te de recomandările de mai sus pentru a avea grijă de sănătatea ta, fără să simți că îți impui prea multe restricții.