Aliment de baza in dieta: painea. Ce tipuri de paine sa alegem? - Natur House

Aliment de baza in dieta: painea. Ce tipuri de paine sa alegem?

Nu este o surpriza faptul ca painea reprezinta unul dintre cele mai consumate alimente la nivel mondial si este considerata hrana indispensabila de zeci de mii de ani. Si in ziua de azi, desi exista atat de multe variante pe piata, sau poate tocmai din acest motiv, painea este nelipsita din alimentatia zilnica.

Evolutia painii in hrana zilnica

In antichitate, painea era preparata din drojdie din struguri sau din mere, care era fermentata natural, cereale macinate si apa. Painea nu se cocea in cuptoare, ci pe pietre incinse si avea o textura destul de dura.

Evolutia formei si texturii painii a fost influentata de materia prima care era folosita, adica de tipurile de faina care erau disponibile la momentul respectiv. In trecut, cerealele erau macinate cu pietre, fiind foarte asemanatoare cu faina integrala pe care o cunoastem in zilele noastre.

Painea era foarte importanta nu doar ca aliment, ci si ca parte din cultura diferitelor popoare. De exemplu, egiptenii obisnuiau sa isi intampine oaspetii cu cea mai buna paine. Arta coacerii painii a fost transmisa apoi in Imperiul Roman. Cine stie, poate de acolo vine si vechiul obicei de a intampina oaspetii cu paine si sare.

Faina rafinata in mod mecanic este saracita de substantele nutritive, iar amidonul ramas este greu de digerat de catre organism. De aceea, painea a capatat reputatia proasta pe care o are in ziua de azi si motivul pentru care este consumata cu mai multa moderatie. Practic, painea s-a transformat de-a lungul timpului dintr-o sursa de carbohidrati complecsi, intr-una de carbohidrati simpli, avand dezavantaje pentru sananate precum obezitatea, aparitia bolilor cardiovasculare sau diabetul de tip II.

Valorarea nutritiva a painii este data de ingredientele folosite. Atunci cand acestea sunt cat mai apropiate de starea lor naturala, painea poate fi considerata hranitoare, furnizeaza fibre, cantitati destul de semnificative de vitamina E, fier, zinc, cupru, potasiu, magneziu, vitaminele B1 si B6, precum si numeroase enzime. De exemplu, painea din cereale integrale este chiar recomandata in dieta de slabire, pentru scaderea colesterolului, precum si in stari de oboseala sau pentru persoanele aflate in convalescenta. Anumite studii sugereaza pana si faptul ca painea din cereale integrale are un rol in prevenirea cancerului.

Cum sa alegem o paine sanatoasa

Stim deja ca painea alba nu este indicata in dieta zilnica, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa alegem paine neagra. Cititi cu atentie etichetele produselor, deoarece in unele cazuri painea neagra de la raft nu este decat paine alba care contine un colorant, ca de exemplu caramel. In loc de paine alba sau neagra plina de aditivi, alegeti painea din grau integral, combinat cu alte cereale precum secara, hrisca, orz sau tarate.

Painea integrala are o textura densa, o cantitate redusa de amidon si un indice glicemic mai mic. Numarul de calorii nu este intotdeauna cel mai bun indicator pentru a alege painea potrivita, ci cantitatea de fibre si de substante nutritive. Daca painea are in componenta si diferite seminte ca de exemplu painea integrala cu seminte de in, cu susan, dovleac sau floarea-soarelui, are un continut mai ridicat de calciu, fier, vitamine din complexul B, proteine vegetale sau grasimi de tipul omega 3.

Cei care sufera de boala celiaca trebuie sa evite faina de grau, secara sau orzul, insa pot consuma paine din faina de mei, care este usor de digerat si bogata in proteine, sau paine din faina de tapioca, ce contine multe fibre si grasimi omega 3.

Tipuri de paine indicate in dieta zilnica

Painea din cereale integrale este facuta dintr-un amestec de tarate de grau, orz si secara. Este bogata in fibre si vitamine. Contine multe elemente nutritive, in special vitaminele B si E, zinc, fier si seleniu.

Painea din grau integral este facuta din faina care contine bobul intreg de grau, inclusiv invelisul bogat in nutrienti, care este indepartat in timpul procesului de rafinare al fainii albe. Contine trei tipuri de fibre, fiind o sursa de carbohidrati buni, proteine, fier, vitamina E, riboflavina si niacina. In aceasta categorie intra si painea graham, care este facuta din faina integrala necernuta, adica tarate de grau.

Painea de secara se gaseste de obicei in variante combinate, cu faina de grau integral sau cu tarate. Are un gust deosebit, este mai bogata in fibre decat painea din grau si este foarte satioasa. Este o alegere buna pentru bolnavii de diabet zaharat incipient sau pentru cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, deoarece creste lent glicemia si contine o cantitate mare de magneziu.

Painea din grau spelta este facuta dintr-un soi de grau salbatic. Acesta seamana cu graul obisnuit, insa nu provoaca alergii sau intolerante. Are o concentratie ridicata de fibre, minerale si vitamine. Acest tip de paine se regaseste insa mult mai rar in comert.

Chiar daca alegeti un tip de paine sanatoasa, asa cum este painea integrala, retineti ca aceasta paine trebuie combinata cu legume si alte alimente bogate in proteine, deoarece in caz contrar pot aparea carente in alimentatie. Puteti opta si pentru o paine cu adaos proteic, asa cum este painea integrala cu soia, care contine granule de soia.

Painea nu trebuie eliminata complet din alimentatie, insa trebuie consumata cu moderatie si trebuie sa fiti foarte atenti ce tip de paine alegeti. Asa cum obiceiurile noastre alimentare au evoluat de-a lungul timpului, tot asa trebuie sa adaptam si alimentele pe care le alegem, in functie de necesitatile organismului.