Beneficiile cerealelor integrale pentru sanatate - Natur House

Beneficiile cerealelor integrale pentru sanatate

Prezenta cerealelor integrale in dieta zilnica ofera o multime de beneficii pentru sanatate, dar si o modalitate de a slabi sanatos. In cazul in care nu exista probleme ca de exemplu intoleranta la gluten, nu exista nici un motiv pentru care cerealele integrale sa fie eliminate din dieta. Cerealele integrale contin fibre, proteine, vitamine si minerale necesare bunei functionari a organismului.

Cerealele integrale contin boabe intregi. In cazul cerealelor procesate, anumite parti din bob sunt indepartate, insa tocmai acele parti contin substante nutritive. Atunci cand cumparam produse pe baza de cereale integrale, este important ca acestea sa figureze printre primele trei ingrediente pe eticheta, deoarece acest lucru este un indicator pentru faptul ca proportia cerealelor integrale in compozitie este una mare.

Iata care sunt principalele beneficii ale cerealelor integrale:

Contin foarte multe fibre

O persoana adulta are nevoie de fibre zilnic, in proportie de 25-35 de grame. Cerealele integrale contin fibre solubile si insolubile, ambele benefice pentru sanatate. De exemplu, o felie de paine din cereale integrale contine 5,8 grame fibre, pe cand o felie de paine alba contine doar 1,9 grame.

Deoarece se digera lent, fibrele ne ajuta sa nu simtim senzatia de foame pentru mai mult timp. Fibrele ajuta la mentinerea sub control a nivelului de zahar din sange, ajuta la scaderea colesterolului si reduc riscul de cancer la colon. Cerealele deosebit de bogate in fibre sunt ovazul si orzul.

Ajuta la scaderea colesterolului

Cerelale integrale nu numai ca ajuta organismul sa nu absoarba colesterolul „rau”, ci scad si numarul trigliceridelor, care contribuie la aparitia afectiunilor cardiace. Orice tip de cereale integrale ajuta la prevenirea acestor afectiuni, insa in mod special ovazul.

Scad tensiunea arteriala

Consumul de cereale integrale ajuta si la scaderea tensiunii arteriale, unul dintre principalii factori care declanseaza aparitia afectiunilor cardiace. Scaderea nivelului de insulina din organism, a colesterolului si a tensiunii arteriale sunt toate beneficii oferite de substantele continute de cerealele integrale.

Ajuta la scaderea in greutate

Persoanele care consuma cereale integrale isi pot mentine mai bine greutatea sub control. Acest lucru se datoreaza faptului ca cerealele integrale ofera o senzatie de satietate si se digera mai lent, ceea ce ne ajuta sa ne abtinem de la a rontai diverse snacks-uri nesanatoase intre mese, dar ne ajuta si sa consumam portii mai mici de mancare.

Redistribuie grasimea

Chiar daca doar consumul de cereale integrale nu garanteaza o slabire rapida, aceste cereale contribuie la redistribuirea grasimii in organism. In mod special in cazul grasimii de pe abdomen, aceasta nu se mai depune atat de rapid in cazul unei diete care contine cereale integrale.

Unele cereale integrale contin calciu sau vitamina C

Desi cerealele integrale nu sunt o sursa foarte buna de calciu, anumite cereale asa cum sunt cerealele teff, cultivate in general in Etiopia, au un continut mai ridicat de calciu. O cana de cereale teff fierte contine 123 de miligrame de calciu, echivalentul aproximativ al unei jumatati de cana de spanac fiert. In general, un adult ar trebui sa consume 1 gram de calciu in fiecare zi, pentru a-si mentine sanatatea sistemului osos.

In ceea ce priveste vitamina C, boabele de amaranth, o cereala cultivata in Mexic si Peru, sunt o sursa deloc neglijabila de vitamina C si de minerale.

Contin complexul de vitamine B

Cerealele integrale sunt bogate in vitamine din complexul B: tiamina, niacina (care stimuleaza metabolismul) sau acid folic (ajuta la formarea celulelor rosii). De altfel, cerealele integrale sunt recomandate chiar si in dieta femeilor insarcinate, datorita continutului ridicat de acid folic, esential pentru dezvoltarea fatului.

Contin minerale esentiale

Pe langa vitamine, cerealele integrale sunt o sursa foarte buna de minerale de care organismul uman are nevoie pe a fi sanatos. Aceste minerale includ fierul, care transporta oxigenul in sange si previne anemia, magneziul, necesar in dezvoltarea sistemului osos si seleniul, care protejeaza celulele impotriva oxidarii. De asemenea, cerealele integrale contin si zinc, necesar pentru un sistem imunitar puternic.

Astfel, chiar daca in general carbohidratii nu sunt recomandati in cadrul dietelor de slabire, exista si carbohidrati ”buni”, precum cei continuti de cerealele integrale, care sunt digerati mai lent si ajuta organismul sa arda grasimile, ofera o senzatie de satietate si ajuta la scaderea nivelului insulinei si a colesterolului.