Daca doriti sa slabiti sau pur si simplu sa mancati mai sanatos, branzeturile pot fi o alegere minunata, insa doar daca sunt consumate cu atentie si numai anumite tipuri de branzeturi.
Branzeturile sunt bogate in proteine si au un continut redus de carbohidrati, sunt benefice pentru masa musculara, previn osteoporoza si ne ajuta sa scapam de surplusul de kilograme. Conditia este sa alegem acele branzeturi care au un continut scazut de grasimi si de sare.
Tipuri de branzeturi bune pentru silueta
Odata cu branzeturile, vom integra in meniul nostru substante nutritive precum calciul, magneziul, zincul sau vitaminele A, D si vitamine din complexul B. Branzeturile trebuie consumate cu moderatie, din cauza continutului de grasimi saturate, mai ales daca alegeti anumite tipuri de branzeturi.
Branza de vaci proaspata, consumata ca atare sau in diverse combinatii, cu fructe proaspete sau uscate, cereale sau fulgi de ovaz, poate fi un aliment de baza in orice dieta de slabire. O suta de grame de branza de vaci poate contine intre 70 si 110 calorii, in functie de procentul de grasime din compozitie. Acest tip de branza se poate gasi in comert si sub forma de perle de branza cu smantana, fiind un aliment foarte gustos, insa trebuie sa trebuie sa fiti atenti sa alegeti variante degresate.
Urda este una dintre cele mai sanatoase branzeturi, deoarece contine putine grasimi si, implicit, mai putine calorii. O suta de grame de urda contine in jur de 140 de calorii. 2-3 feliute de urda pot fi oricand o gustare hranitoare si satioasa, insa nu trebuie sa abuzati.
Ricotta este de asemenea un sortiment de branza sarac in calorii, avand aproximativ 130 de calorii/suta de grame. Se foloseste cu precadere in prepararea diferitelor deserturi delicioase si sanatoase, deoarece este o branza dulce.
Branza de capra se digera mai usor decat alte sortimente de branza, precum branza de vaca sau de oaie, insa este o branza care contine mai multe calorii, intre 200 si 400 de calorii la suta de grame, in functie de sortiment. Asadar, alegeti branza de capra mai slaba si consumati-o in cantitati mici. O portie nu ar trebui sa depaseasca 50 de grame.
In ce combinatii putem consuma branza?
Cel mai bine este ca branza sa fie consumata alaturi de legume, fie crude sau gatite la abur. De aceea, foarte multe salate de cruditati pot fi consumate cu cate o bucatica de branza. De asemenea, o felie de paine integrala cu branza si legume poate fi un mic dejun care ofera multa energie.
Cea mai proasta combinatie este aceea dintre branza si carne sau alte proteine de origine animala, asa cum sunt ouale, pentru ca ingreuneaza digestia. Prin urmare, desi exista foarte multe preparate pe baza de carne, oua si branza, acestea sunt adevarate bombe calorice si, in plus, sunt si foarte greu de digerat de organism.
Branzeturi care ar trebui evitate in dieta de slabire
Dintre toate sortimentele de branza existente pe piata, branza topita este cea care are cel mai mare continut de grasimi si are si marele dezavantaj al unei valori nutritive scazute. In plus, este o branza procesata, iar alimentele procesate ar trebui eliminate cu totul din dieta zilnica.
Telemeaua este o branza care este consumata destul de des, insa este foarte sarata. In plus, are un continut caloric destul de mare, aproximativ 270 de calorii/suta de grame.
Parmezanul este un deliciu, in special in bucataria italiana, insa este o branza cu un continut foarte mare de grasimi, de aproximativ 430 de calorii/suta de grame. Chiar daca tentatia este mare sa adaugati putin parmezan ras mancarurilor preparate la cuptor, este mai bine sa evitati sa consumati acest tip de branza sau sa o consumati in cantitati foarte mici.
Mozarella, este o branza foarte grasa, cu un continut caloric ridicat, chiar daca este o branza nesarata.
Mascarpone este ingredientul principal in foarte multe deserturi delicioase pe baza de crema de branza, insa are cel mai mare continut de grasime, de aproximativ 440 de calorii/suta de grame.
Prin urmare, daca doriti sa consumati branzeturi sau va plac foarte mult lactatele si nu vreti sa renuntati la ele, fiti atenti ce tipuri de branzeturi consumati, alegeti produse proaspete, care nu au fost procesate si evitati sortimentele de branzeturi care sunt foarte bogate in calorii.