Sparanghel cu ou poșat și sos olandez

Sparanghel cu ou poșat și sos olandez

Ingrediente:

    • 20 de fire de sparanghel subțiri 
    • 4 ouă 
    • 2 galbenușuri crude
    • 125 de grame de unt
    • zeama de la 1/2 de lămâie
    • 100 ml. de oțet de vin alb (9%)
    • sare si piper

Rețeta

Mod de preparare:

  • Curățăm și spălăm firele de sparanghel. Între timp, se dă în clocot o oală cu apă sărată și separat se pregătește un castron cu apă rece și cuburi de gheață. Sparanghelul se dă în clocot timp de 30 de secunde, apoi se scoate direct în castronul cu gheață și apă rece. 
  • Sosul olandez este o emulsie fină de gălbenuș proaspăt și un topit care se asezonează cu sare, piper și zeamă de lămâie. Pentru pregătirea lui vom folosi 100 g de unt, cele 2 gălbenișuri și zeama de lămâie, sare și piper (alb).
  • Sparanghelul se scurge de apă și se pune într-o tigaie împreuna cu 1 praf  de sare, cele 25 de grame de unt rămase și apă doar cât să-l acopere. Se fierbe pe foc mediu până când sparanghelul se frăgezește și lichidul din tigaie scade.
  • Pentru ouăle poșate, se pune pe foc o oală cu 4 litri de apă. În momentul în care dă în clocot, se adaugă oțetul și 1 lingură cu vârf de sare și se reduce focul la minimum. Ouăle se sparg separat într-un castron; se amestecă în oală cu apă ca să se formeze un vârtej și rând pe rând, se pun ouăle. După ce am adăugat ouăle, stingem focul  și le lăsăm în apa fierbinte timp de 3 minute.
  • Scoatem ouăle pe o farfurie și le servim cu sparanghel și sosul olandez.

*Acesta este un preparat care merge minunat ca aperitiv, dar și ca fel principal.

Poftă bună!