Grăsimea abdominală - Natur House

Grăsimea abdominală

Din motive legate de vârstă, sedentarism sau obiceiuri alimentare, atât bărbații cât și femeile se confruntă cu acumularea de grăsime în zona abdomenului. E important să cunoaștem motivele pentru care se întâmplă acest lucru.

Lipogeneza reprezintă procesul prin care se produc noi depozite de grăsime. Acesta are loc, în principal, în interiorul celulelor care formează țesutul adipos. Atunci când crește consumul energetic aceste depozite de grăsime sunt puse în mișcare și eliminate printr-un proces numit lipoliză. Țesutul adipos îndeplinește o funcție de stocare, pe când cel muscular folosește acizii grași pe post de combustibil energetic.

DIFERENȚELE DINTRE BĂRBAȚI ȘI FEMEI. Distribuția depozitelor de grăsime în corp diferă în funcție de sex. La femei predomină acumularea de depozite de grăsime pe zona inferioară a corpului (șolduri și picioare) în zona subcutanată, adică sub piele. La bărbați, de regulă, grăsimea se acumulează în regiunea superioară a corpului (abdomen) și este mai „de adâncime“.

Astfel, hormonii pur și simplu afectează dispunerea și dimensiunile depozitelor de grăsime. Atunci când femeile prezintă depozite de grăsime preponderant în zona abdominală, acest fapt se poate datora unui nivel crescut de hormoni sexuali masculini (androgini).

În plus, creșterea nivelului de cortizol, supranumit hormonul stresului, este un factor care poate genera creșterea grăsimii abdominale. În situațiile stresante organismul produce mai mult cortizol și unul dintre efectele lui secundare este creșterea volumului celulelor din țesutul adipos abdominal. Oricare ar fi factorul declanșator – cauza grăsimii abdominale, un consum adecvat de calorii este esențial pentru neutralizarea procesului de acumulare a grăsimii abdominale atât de nedorite.