Ceai versus cafea: beneficiile și contraindicațiile a două băuturi delicioase

Ceai versus cafea: beneficiile și contraindicațiile a două băuturi delicioase

În timpul zilei, în timp ce lucrăm sau ne relaxăm, suntem obișnuiți să sorbim din când în când ceva plăcut papilelor gustative. De regulă, aceasta nu este atât o nevoie cât un obicei sau o tradiție. Majoritatea oamenilor din România preferă în principal ceaiul și cafeaua – acestea suntcele două băuturi principale pe care le consumăm în timpul zilei. De asemenea, pentru o schimbare de aromă, bem uneori cappuccino, cacao, lapte, suc.

Din ce categorie faci parte? Ești un iubitor de cafea sau de ceai? Să ne uităm la aceste două băuturi populare și să încercăm să ne dăm seama care dintre ele este de preferat pentru un stil de viață sănătos.

Avantajele consumului de cafea

Cafeaua parfumată este excelentă dimineața. Ea ne trezește și ne dă o încărcătură puternică de energie pentru întreaga zi. Totodată, aceasta contribuie la producerea de suc gastric și astfel îmbunătățește digestia. Crește presiunea, care este apreciată în special de pacienții hipotensivi și care împiedică persoanele hipertensivi să o consume. Cafeaua conține antioxidanți care ne
mențin tineri.

Contraindicațiile consumului de cafea

De ce este dăunătoare cafeaua? Cofeina – exact ceea ce ne invigorează, trezește și îmbunătățește funcția creierului, are și efecte negative. Așadar, consumul excesiv de cofeină dă dependență, contribuie la apariția anxietății nerezonabile și a problemelor cardiace. Cafeaua scurge calciul din oase, ceea ce contribuie la slăbirea sistemului musculo-scheletic și, de asemenea, la apariția unei plăci galbene neatractive pe smalțul dinților. În plus, medicii spun că iubitorii de cafea în cantități mari suferă de colesterol crescut semnificativ, iar iubitorii de cafea cu zahăr suferă și mai mult.

Beneficiile consumului de ceai

Ceai negru sau verde? Răspunsul corect este verde! Are calități mai benefice și mai puțin dăunătoare organismului. Ceaiul verde poate înlocui cu ușurință cafeaua, deoarece conține și cofeină. Dar spre deosebire de cafea, cofeina din ceaiul verde este „mai sănătoasă”. Cofeina din cafea este absorbită de organism foarte repede (în 2-3 ore) și acționează invigorant asupra organismului pentru o perioadă mai scurtă de timp, în timp ce cea din ceai este absorbit de corp mult mai lent (aproximativ 6 ore) și în consecință, are un efect mai lung.

Pe lângă faptul că ceaiul verde ne oferă cofeină mai „sănătoasă” (sau mai degrabă, aceeași cofeină, dar modul în care afectează organismul este diferit), această băutură conține și un aminoacid special – teanina. Această substanță promovează transmiterea impulsurilor între neuronii creierului, are un efect psihostimulant similar cu cofeina, dar contribuie în același timp la o stare calmă și concentrată a creierului. Teanina îmbunătățește starea de spirit, ameliorează stresul, iritabilitatea și face posibilă relaxarea completă, crescând totodată rezistența fizică și psihică. Dar asta nu este totul! Ceaiul verde conține vitamina C, iar beneficiile acestei vitamine sunt cunoscute de toată lumea.

Infunat Relax bogată în extract de tei și flori de portocal și uleiuri esențiale combate anxietatea cu simptome somatice în sistemul gastrointestinal. Are o aromă delicată și un gust foarte plăcut, fără a adăuga zahăr sau alți îndulcitori.

Contraindicațiile consumului de ceai

Consumul excesiv a ceaiului negru provoacă înnegrirea smalțului dinților, contribuie la eliminarea magneziului din organism, care este responsabil pentru funcționarea normală a sistemului nervos. Fluorul, care este conținut în ceai negru, în cantități mari afectează negativ starea țesutului osos, rinichilor și funcționarea glandei tiroide. Băutul după-amiază este asociat cu insomnia, iar tradiția de a bea ceai negru noaptea poate duce la dezvoltarea artritei reumatoide.

Orice ceai – negru sau verde – trebuie băut doar în primele 15-20 de minute de la preparare, altfel o persoană primește mai mult rău decât bine din băutură.

În concluzie, îți reamintim că oricât de mult ceai sau cafea bei în timpul zilei, cel mai important și util lichid pentru corpul nostru este apa. Toate celelalte băuturi sunt necesare în mare parte pentru diversitate și plăcere.