Substantele nutritive - Natur House

Substantele nutritive

In fiecare aliment (nici unul dintre ele nu este complet, cu exceptia laptelui matern din primele sase luni de viata ale copilului) predomina, anumite substante nutritive si de aici rezulta si importanta unui regim alimentar variat. Distributia inegala a substantelor nutritive in alimente a dus la clasificarea acestora in functie de afinitatea lor nutritiva sau de rolul principal pe care il au. Cele mai importante sunt hidratii de carbon (care ar putea fi considerati ca fiind „benzina noastra” si au rol energetic si structural); grasimi sau lipide (care sunt considerate ca reprezentand „rezerva noastra de energie structurala „); proteine, vitamine si minerale. Cele doua din urma joaca un rol de reglare care se dovedeste a fi tot mai important.

APORTUL DE SUBSTANTE NUTRITIVE.

Fiecare substanta nutritiva are un rol important in dieta noastra. Astfel, functia principala a proteinelor este de a produce tesut si de a sintetiza enzime si unii hormoni precum insulina (care reglementeaza comunicarea intre organe si celule, precum si alte substante complexe care guverneaza procesele corpului). Toti aminoacizii esentiali se gasesc in proteina de origine animala (oua, carne, peste si produse lactate), avand o calitate mai mare decat cea de origine vegetala (leguminoase, cereale si fructe cu coaja lemnoasa). Cu toate acestea, proteinele incomplete combinate corect pot duce la altele de o valoare comparabila cu cele din carne.

Substantele nutritive sunt acele componente din alimente care au o funcție energetică, structurală sau de reglare. Corpul nostru are nevoie de aproximativ 50 de astfel de substanțe diferite pentru a rămâne sănătos.