Pate de ficat de casă

Pate de ficat de casă

Ingrediente

  • 500 grame  ficat (de pasăre sau porc)
  • 75 grame unt
  • 300 ml de lapte
  • 2 foi de dafin
  • 2 cepe medii
  • 100 ml vin roșu
  • cimbru
  • o căpăţână de usturoi
  • sare și piper.

Rețeta

Mod de preparare:

 Ficatul se curăţă, se spală, se taie bucăţele şi se lasă la marinat în lapte, împreună cu doi căţei de usturoi zdrobit, la frigider, timp de o oră-două.
 Se curăţă şi se taie mărunt două cepe medii, se călesc în cratiţă două minute, până capătă o nuanţă aurie, apoi se adaugă ficatul scos de la frigider, scurs de zeamă. Se adaugă laptele în care au stat ficăţeii la marinat, împreună cu alţi doi căţei de usturoi, 1-2 foi dafin,  cimbru  (o linguriţă), piper, sare după gust şi se fierb la foc mic, până când zeama scade bine şi ficatul e pătruns.
 Aproape de final, se adaugă 100 ml de vin roşu şi se scot  foile de dafin , pentru a nu lăsa un gust amar preparatului.
 Se lasă puţin amestecul la răcit, astfel încât să nu fie fierbinte, se pune după aceea în blender, împreună cu untul, şi se mixează până când se obţine o pastă omogenă, fină.
 Puteţi servi pateul de ficat pe felii de  pâine integrală, ardei gras sau crackerşi din secară.

Poftă bună!