Frigul de toamnă: cum să îl combați prin îmbrăcămintea adecvată - Natur House

Frigul de toamnă: cum să îl combați prin îmbrăcămintea adecvată

În cele mai reci zile de toamnă, când știi că vei fi afară mai mult de 10 minute, o verificare rapidă a îmbrăcămintei poate fi diferența dintre o aventură distractivă în aer liber și un coșmar rece.

 

Există o cantitate surprinzătoare de știință care intră în îmbrăcămintea pe care o purtăm. Materialele sunt realizate în scopuri specifice, cum ar fi menținerea unei temperaturi ridicate sau scăzute și evitarea vântului. Iată cum să te îmbraci pentru a spori capacitatea naturală a corpului de a rămâne cald.

 

Straturi

Cel mai important sfat, chiar dacă ignori orice altceva de pe această pagină, este să te îmbraci în straturi. Straturile încrucișează în mod inerent majoritatea celorlalte elemente din această listă.

 

Trei straturi îți vor ține de cald:

 

Bază – Poliester, mătase sau alt material cu capacitatea de a elimina transpirația de pe piele. Dar nu folosi o cămașă de bumbac ca strat de bază. Va absorbi umezeala fină, dar nu se va evapora.

Mijlociu – Acesta este stratul izolator, care este calul de lucru pentru a te menține cald. Pulovere, hanorace, fleece; toate acestea vor funcționa ca stratul de mijloc. Ar trebui să fie strâns, dar nu exagerat. Paltoanele de puf fac, de asemenea, un strat de mijloc excelent la cele mai reci temperaturi.

Exterior – Acest strat este mai puțin despre menținerea căldurii (primele două straturi ar trebui să facă asta) și mai mult despre blocarea vântului și a ploii. Dacă nu este vânt puternic și nu plouă, o haină obișnuită de iarnă va fi perfectă. Dar dacă vrei cu adevărat să te menții călduros, transformă-ți stratul exterior într-o cochilie impermeabilă la vânt, ca o jachetă de ploaie. În mod ideal, are guri de ventilație în jurul axilelor pentru a permite transpirația să se evapore. 

 

Spaţiu

Probabil cea mai comună concepție greșită despre îmbrăcămintea groasă este că straturile ar trebui să fie strânse. Dar dacă te gândești la un strat de îmbrăcăminte ca la interfața dintre tine și elemente de afară, poți vedea cum tot ce face o cămașă strânsă este să îți pună pielea mai aproape de aerul rece.

 

Spațiul îți va ține cald: un pulover de lână, potrivit, de exemplu, care creează un strat subțire de aer între piele și mediu. Căldura corpului tău va încălzi stratul limită, iar puloverul va împiedica stratul să fie suflat departe de corpul tău.

 

Menține-te uscat

Umezeala este cel mai mare coșmar într-o zi rece, indiferent dacă este vorba de ploaie sau transpirație. Evaporarea este un proces de răcire și, dacă ești umed, procesul de răcire are loc chiar pe piele.

 

Evită să te uzi purtând un strat de bază care elimină transpirația de pe corp, cum ar fi poliesterul sau mătasea. Stratul exterior ar trebui să fie impermeabil, cum ar fi o jachetă de ploaie, dar ar trebui să aibă, de asemenea, guri de aerisire sau țesătură respirabilă, astfel încât transpirația să se poată evapora de pe straturile interioare.

 

Sparge vântul

Chiar dacă temperatura nu este atât de rece, vântul poate face timpul de afară mai cumplit. Corpurile noastre calde încălzesc un mic strat de aer din jurul nostru, ceea ce ajută la izolarea de frig. Vântul poate sufla stratul cald. Cel mai bun mod de a contracara vântul este cu un strat exterior rezistent la vânt, care menține stratul de aer cald lângă pielea noastră, acolo unde ar trebui să fie.

 

Pălării, mănuși și șosete

Protejează-ți extremitățile purtând o pălărie care îți acoperă urechile, mănuși impermeabile și șosete de lână. Trebuie să știi că Ideea prin care cea mai mare parte a căldurii corpului tău se pierde prin cap este un mit. Corpul își pierde cea mai mare parte a căldurii prin orice este expus. Rămâi acoperit și vei rămâne cald. 

 

Materialele și ce fac ele

Poliesterul sau polipropilena – Acest material este format, în principiu, din șuvițe de plastic fine, țesute, care sună oribil de purtat, dar de fapt îi poate conferi îmbrăcămintei moliciunea. Lâna tinde să fie confecționată din poliester, de exemplu. Poliesterul și polipropilena sunt țesături care elimină umezeala ți care îndepărtează transpirația de pe piele.

 

Mătasea – Este mai costisitoare decât multe alte țesături, dar mătasea este un material excelent pentru un strat de bază, deoarece este naturală și elimină umezeala ca poliesterul.

 

Lâna – Acesta este un material esențial pentru vremea rece de toamnă atunci când este asociat cu unele straturi de poliester. Un pulover de lână face un strat mijlociu perfect. Absoarbe umezeala, care nu este grozavă, dar rămâne caldă chiar și atunci când este udă. Cel mai bun lucru despre lână este capacitatea sa de a prinde acel strat de aer cald lângă pielea ta. De asemenea, din ea se fac pălării și șosete bune.

 

Nylonul – este bun în straturile exterioare, deoarece nu absoarbe multă apă. Din el se poate face un poncho bun sau o jachetă de ploaie.

 

Bumbacul – Îmbrăcămintea din bumbac nu este bună pentru vremea rece. Absoarbe umezeala și o captează lângă pielea ta. Păstrează bumbacul pentru vară, când s-ar putea să vrei puțină umiditate în plus pentru a te menține răcoros.

 

Acum că ai primit sfaturi valoroase despre materiale și cum ar trebui purtate acestea, creează-ți cele mai călduroase ținute pentru toamna aceasta, dar și pentru sezonul și mai rece care va urma.