Cum să introduci mai multe probiotice în alimentația ta - Natur House

Cum să introduci mai multe probiotice în alimentația ta

Există două modalități de a introduce bacterii benefice în intestine: alimentele fermentate și suplimentele alimentare. Alimentele fermentate sunt sursa cea mai naturală. Suplimentele probiotice, care sunt de obicei vândute la farmacie, sunt rezervate pentru tratarea unor afecțiuni specifice, așa cum sugerează medicul tău și nu sunt recomandate pentru utilizarea zilnică. 

 

Așadar, rămâne o întrebare mare: de câte alimente probiotice ai nevoie? Într-adevăr, nu este ușor de răspuns.

 

Nu există un aport zilnic recomandat pentru probiotice, deci nu există nicio modalitate de a ști exact ce alimente fermentate sau ce cantitate este cea mai bună. Prin urmare, recomandarea generală este să adaugi cât mai multe alimente fermentate în dieta zilnică posibil.

 

De ce alimentele fermentate? Fermentarea este una dintre cele mai vechi tehnici de conservare a alimentelor. Omenirea fermentează de secole alimente și băuturi. Alimentele care sunt fermentate trec printr-un proces de lactofermentare în care bacteriile naturale se hrănesc cu zahăr și amidon din alimente, creând acid lactic. Acest proces creează un mediu care păstrează alimentele și contribuie la dezvoltarea enzimelor benefice, vitaminelor B și acizilor grași omega-3, precum și a diverselor specii de bacterii bune.

 

Un alt mod de a privi fermentația este transformarea unui tip de alimente în altul. De exemplu, varza devine varză murată, castraveții devin murături, soia se transformă în miso, iar laptele poate fi transformat în iaurt, brânzeturi și smântână.

 

Nu toate alimentele fermentate conțin probiotice, însă unele alimente sunt supuse unor pași care îndepărtează probioticele, la fel ca la bere sau la vin, sau le fac inactive, cum ar fi coacerea și conservarea. 

Dacă există un potențial dezavantaj al alimentelor fermentate, gustul și mirosul lor pot fi destul de puternice, ceea ce poate fi neplăcut pentru unii oameni. Aromele și texturile unice ale alimentelor fermentate se datorează în special diferitelor specii de bacterii utilizate.

 

În plus, există multe tipuri de alimente fermentate dintre care să alegi, deci există șanse mari să găsești ceva care să îți placă.

 

Cele mai frecvente alimente fermentate care conțin în mod natural probiotice includ iaurtul, chefirul, kombucha, varza murată, murăturile, miso, tempeh, kimchi, pâinea cu aluat și câteva brânzeturi.

 

Iaurtul este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente probiotice, deoarece are o aromă și o textură care sunt în general atrăgătoare pentru majoritatea oamenilor. Numărul și tipul speciilor de bacterii pot varia în funcție de marca iaurtului. Conținutul probiotic al produselor cu iaurt poate varia de la 90 miliarde până la 500 miliarde CFU pe porție. (CFU reprezintă unitățile care formează colonii, adică numărul bacteriilor capabile să se dividă și să formeze colonii.) 

Tip: Caută, pe etichetă, cuvintele „culturi vii și active”.

 

Varza murată reprezintă o bună sursă de probiotice precum Lactobacillus, enzime digestive și vitamina C. Pentru a te bucura de acestea, ai putea adăuga de câteva ori pe săptămână o salată de varză murată la dieta ta. Procesul prin care se obține varza murată este unul de fermentare care duce la apariția de probiotice și de asemenea a unui conținut ridicat de acizi organici care susțin dezvoltarea de bacterii benefice.

Ciocolata neagră nu este doar extrem de gustoasă, ci este și bogată atât în prebiotice, cât și în probiotice. Prebioticele reprezintă o sursă de hrană pentru bacteriile benefice care deja există la nivelul intestinelor. Probioticele aduc bacterii benefice suplimentare în organismul tău. Prin urmare, iată o idee de desert sănătos pe care o poți adăuga în dieta ta de zi cu zi pentru o doză adițională de pro- și prebiotice.

La fel ca și murăturile, și măslinele în saramură reprezintă o sursă excelentă de probiotice. Asigură-te că alegi un produs fără conservanți sau aditivi, astfel încât microorganismele atât de sănătoase conținute să nu fi fost distruse prin adăugarea de chimicale.

Oțetul de mere este un aliment vechi de sute de ani este făcut din mere zdrobite, distilate și fermentate. Este consumat adesea pentru a ajuta la slăbit și la scăderea tensiunii sangvine, dar, fiind un aliment fermentat, are și un conținut ridicat de probiotice. Pentru a te asigura de acest lucru, cumpără oțet de mere crud, nefiltrat, de preferat organic. Vei constata că lichidul nu e perfect limpede, ci are o consistență ușor lăptoasă, aceasta fiind o dovadă a conținutului de enzime proteice și probiotice care pot contribui la sănătatea sistemului tău digestiv.

Adaugă în alimentația ta aceste alimente bogate în probiotice și bucură-te de beneficiile pe care acestea le au de oferit.