Digestia – cum funcționează și de ce este importantă? - Natur House
cum se realizează digestia

Digestia – cum funcționează și de ce este importantă?

Diferitele sisteme de organe din corpul nostru lucrează împreună pentru a îndeplini acele funcții esențiale care ne mențin în viață și sănătoși. Una dintre cele mai importante funcții este capacitatea de a procesa alimentele pe care le consumăm în nutrienți disponibili și de a le absorbi pentru a fi utilizate în alte părți ale corpului nostru.

Digestia se face încă de la prima înghițitură

Digestia începe în gură. Când mestecăm mâncarea, o rupem în bucăți mai mici, ușurând astfel înghițirea și crescând suprafața de acționare, astfel încât diferitele enzime digestive să aibă acces mai ușor. Saliva conține cantități mici de enzime, care încep să descompună carbohidrații. Cu ajutorul salivei și a limbii, mâncarea capătă o formă ușor de înghițit, care apoi se duce în jos pe esofag, iar după aceea ajunge în stomac.

Aici există un mediu foarte diferit. Stomacul are un pH de 2, astfel încât mediul este foarte acid în comparație cu gura. Această aciditate servește unor scopuri diferite: ne ajută să ne protejăm de boli, deoarece multe lucruri dăunătoare, cum ar fi anumite bacterii, nu pot supraviețui acestor condiții acide și, de asemenea, activează enzimele care ajută la mărunțirea componentelor alimentare, cum ar fi proteinele, în bucăți mai mici. Sucul gastric din stomac se amestecă cu alimentele și mușchii puternici din stomac mișcă mâncarea, ajutându-o să se descompună pentru a trece în intestine. Unele proteine ​​și grăsimi sunt defalcate în stomac, dar mare parte din digestia carbohidraților nu are loc aici.

Procesele digestive la nivelul intestinelor

Odată ce mâncarea din stomac a fost descompusă suficient, se eliberează în cantități mici la un moment dat, în intestinul subțire. Aici se amestecă cu sucul pancreatic, care, după cum sugerează și numele, provine din pancreas. Acesta conține bicarbonat, pentru a neutraliza aciditatea din stomac și enzime digestive pentru a mărunți carbohidrații, proteinele și grăsimile. Bilele din ficat și din conducta biliară acționează ca emulgator pentru picăturile de grăsime (le dizolvă în picături mai mici), permițând o suprafață mai mare pentru digestie. Defalcarea acestor componente dietetice este importantă, deoarece corpurile noastre nu le pot absorbi în forma în care le înghițim.

Intestinul subțire este locul nostru principal de digestie și absorbție, deoarece aproximativ 90% din aceste procese au loc aici. Intestinul subțire este lung, cu multe pliuri, ceea ce înseamnă că există o suprafață mare pentru această absorbție. Masa musculară aflată pe pereții intestinului face ca alimentele să treacă prin acesta, în timp ce celulele absorb substanțele nutritive pe parcursul acestui proces. Orice lucru care nu poate fi digerat și absorbit intră în intestinul gros, care are propriile sale roluri importante, inclusiv absorbția apei și a unor vitamine, precum și producerea fecalelor ce vor fi excretate.

Poate că te întrebi de ce la acest moment al digestiei încă mai rămân vitamine. Acest lucru se datorează prezenței a milioane și milioane de bacterii intestinale și capacitatea lor de a fermenta produsele din intestinul gros pe care nu le putem digera și/sau absorbi. Unul dintre beneficiile deosebit de importante pe care aceste bacterii ni le oferă este producerea mai multor vitamine B și a vitaminei K, pe care intestinul gros le poate absorbi apoi.

Ceea ce rămâne în urma acestor procese digestive și a absorbției poate fi apoi depozitat în rect, pentru a fi eliminat din organism ca fecale.

digestia și sănătatea

Digestia și starea de sănătate a organismului

Această prezentare simplă nu atinge deloc toate procesele implicate pentru extragerea nutrienților de care avem nevoie din alimentație. Multiple organe colaborează, comunicând și funcționând într-o manieră foarte coordonată. Alimentele pe care le consumăm pot avea un efect mare asupra tuturor acestor procese. Mare parte din nutrienții extrași din alimentele pe care le consumăm zilnic sunt esențiali pentru buna funcționare a sistemului nostru digestiv. Dacă dieta este inadecvată, atunci aceste procese pot fi perturbate și acest lucru poate provoca probleme pentru sănătatea noastră, din mai multe puncte de vedere.

Prin urmare, putem spune că, într-adevăr, suntem ceea ce mâncăm, pentru că tot ceea ce consumăm poate să ajute corpul nostru să funționeze mai bine, sau, dimpotrivă, unele alimente pe care le consumăm perturbează procesul digestiv și nu oferă organismului nutrienții de care are nevoie.