Sedentarismul reprezintă una dintre principalele cauze ale obezității la nivel mondial. În special persoanele care lucrează mult la birou, ajung să își petreacă peste 90% din timp în spații închise și peste 70% din zi stând jos.
Deși este mult mai confortabil să te relaxezi într-un fotoliu decât să faci o plimbare prin împrejurimi, un stil de viață sedentar are un impact negativ și direct asupra sănătății și asupra stării generale de bine. Este motivul pentru care te simți mereu obosit, stresat și îți este greu să slăbești sau să îți menții greutatea.
Efectele negative ale sendentarismului
Corpul uman a fost ”proiectat” pentru mișcare. Timp de mii de ani, oamenii au făcut exact acest lucru, în special pentru a supraviețui. La mijlocul secolului 20, progresele din domeniul tehnologiei au provocat o trecere de la munca fizică la munca psihică, însă acest lucru are efecte negative asupra stării noastre de sănătate.
Afecțiunile cardiace. Dacă stai prea mult timp pe scaun, organismul nu arde atât de multe grăsimi, iar circulația sanguină este îngreunată, astfel încât acizii grași au ocazia să blocheze arterele, ceea ce poate duce la dezvoltarea unei boli coronariene.
Diabetul. Atunci când nu te miști, corpul nu folosește atât de mult zahăr din sânge și acest lucru reprezintă un risc serios pentru diabet. De aceea, exercițiile fizice reprezintă unul dintre cele mai bune remedii pentru diabetici, pe când lipsa mișcării se numără printre principalii factori care determină apariția diabetului.
Circulație insuficientă. Pozițiile statice ale corpului încetinesc circulația sângelui spre picioare, ceea ce poate duce la glezne umflate, cheaguri de sânge, inflamații și dureri. Cel mai mare pericol îl reprezintă tromboza, atunci când cheagurile de sânge se formează în picioare. Cheagurile se pot sparge și pot obstrucționa circulația sângelui spre alte părți ale corpului, ca de exemplu spre plămâni.
Problemele de memorie. În mod ironic, faptul că stai jos mult atunci când lucrezi, îți poate afecta capacitatea de concentrare. Când nu te miști, circulația sângelui este încetinită în corp, inclusiv spre creier. Acest lucru încetinește funcțiile cognitive și provoacă problemele de memorie.
Pierderea masei muscualare și a densității osoase. Corpul trebuie să mențină o masă muscualară lipsită de grăsimi, pentru ca să poți face mișcările cele mai ușoare fără ca acest lucru să provoace dureri. Atunci când ai un stil de viață sedentar, chiar și activitățile zilnice, așa cum sunt mersul la cumpărături devin obositoare și dificile. Acest lucru se remarcă în special în rândul adulților, deoarece oricum pierdem masă musculară și densitate osoasă pe măsură ce îmbătrânim.
Chiar și cele 30 de minute de mișcare zilnică nu sunt suficiente pentru a contracara efectele sedentarismului, însă sunt și alte schimbări pe care le poți face în stilul de viață zilnic, chiar și atunci când trebuie să petreci multe ore la birou.
Cum să faci mai multă mișcare zilnic
Pune-ți alarma să sune. Nu trebuie să te folosești de alarma telefonului doar pentru a te trezi dimineața, ci și să îți amintească să faci pauze de 10-15 minute pe parcursul zilei ca să te ridici de la birou și să te miști puțin. Indiferent că faci câteva mișcări ușoare pentru a întinde mușchii, te plimbi prin birou sau ieși să iei o gură de aer proaspăt, toate aceste lucruri îți fac bine.
Folosește pauza de masă ca să faci o plimbare. Aerul proaspăt de ajută să te concentrezi mai bine și îți stimulează creativitatea. În loc să mănânci la birou, pe fugă, profită de timpul pe care îl ai la dispoziție ca să ieși afară și să te bucuri de o schimbare de decor.
Mergi în loc să folosești e-mail-ul. Pare mult mai comod să trimiți un e-mail sau un mesaj unui coleg căruia vrei să îi comunici ceva , însă ce ar fi să profiți de această ocazie, să te ridici de la birou și să mergi să discuți cu persoana respectivă? Aceste mici plimbări poate că nu reprezintă mare lucru, însă tot sunt o schimbare decât să stai mereu pe scaun.
Atunci când nu ești la birou, există și mici lucruri pe care le poți face acasă, cum ar fi de exemplu să te miști în timp ce vorbești la telefon, să faci câteva exerciții fizice simple atunci când te uiți la televizor în loc să nu te miști de pe canapea sau – de ce nu? – câțiva pași de dans atunci când auzi melodia preferată la radio.
Prin urmare, poate că trebuie să stai pe scaun mai multe ore pe zi, însă acest lucru nu înseamnă că nu îți poți schimba stilul de viață sedentar. Bineînțeles, pe lângă aceste schimbări, este nevoie să îți revizuiești și obiceiurile alimentare și să adopți o dietă echilibrată, pentru a putea vedea efectele tuturor acestor mici schimbări. Alimentația echilibrată și mișcarea zilnică sunt cele două elemente care compun un stil de viață sănătos, esențial pentru starea ta de bine.