Recomandari nutritionale pentru diabetici - Natur House

Recomandari nutritionale pentru diabetici

Dieta diabeticiDin cauza stilului de viata al omului modern, diabetul a devenit o afectiune din ce in ce mai des intalnita in randul adultilor, atat in Romania, cat si la nivel global. Diabetul este una dintre bolile care sunt tinute sub control si prin intermediul alimentatiei.

Diabetul nu impune o anumita dieta stricta, ci adoptarea unui set de reguli in alcatuirea acesteia, pentru a tine glicemia sub control. Acest regim alimentar se tine permanent, pentru a fi cu adevarat eficient.

Diabetul se poate preveni sau chiar controla mult mai usor daca se opteaza pentru o nutritie sanatoasa, in care aportul de dulciuri, carbohidrati si grasimi este permanent monitorizat.

Dieta utilizata in prevenirea si in controlul diabetului nu este atat de stricta cum ar parea la prima vedere. Nu este neaparat nevoie sa se inlature complet din alimentatie anumite alimente, ci mai degraba trebuie monitorizate cantitatile consumate, modul in care sunt preparate alimentele si valorile nutritive.

Portii mici si dese

In general, este mai bine sa mancam mai multe mese zilnice, dar in portii mai mici, pentru a permite organismului sa digere mancarea, decat sa avem doar 3 mese mari, sau chiar mai putine.

In cazul diabeticilor, este important ca hrana zilnica sa fie impartita in 5 – 6 portii, pentru a se mentine un nivel optim al zaharului din sange, si pentru a se evita fluctuatiile. Este deasemenea important ca portiile sa nu fie prea mari, chiar daca este vorba despre mancaruri sanatoase.

Daca nu doriti sa mancati prea mult, trebuie sa va impuneti niste limite, adica sa va opriti dupa ce nu mai simtiti senzatia de foame.

Ore fixe pentru mese

Pentru a mentine un nivel constant al zaharului in sange si pentru a evita fluctuatiile necesarului de insulina, este important sa se pastreze un anumit interval intre mese. De aceea, diabeticilor li se recomanda sa manance la ore fixe, sa ia trei mese principale si doua gustari zilnice.

Micul dejun este obligatoriu

Oricat de aglomerat ar fi programul vostru, trebuie sa va faceti timp pentru micul dejun. Micul dejun poate include lactate cu continut redus de grasimi, carne slaba, preparata la cuptor sau la gratar, insa in cantitati foarte mici. Evitati produsele de patiserie, prajiturile cu creme si prajelile.

Sare in cantitati cat mai mici

Cantitatea de sare trebuie redusa, mai ales atunci cand diabetul este secondat si de hipertensiunea arteriala. Sarea poate fi inlocuita cu alte condimente, ca de exemplu plantele aromatice: ghimbir, ceapa, usturori, chimen, rozmarin etc.

Asocierea categoriilor de alimente

La fel de importante precum portiile sunt si asocierile facute intre diferitele tipuri de alimente consumate la o masa. O deosebit de mare atentie trebuie acordata carbohidratilor. Alegeti carbohidrati proveniti din alimente neprocesate, bogate in fibre si evitati alimentele procesate si rafinate, cu mult zahar, faina alba, coloranti, arome si aditivi.

Nu asociati la aceeasi masa carbohidratii ca de exemplu painea, cartofii, pastele sau cerealele cu lactate (unt, smantana) sau cu proteine (carne, oua, peste). De preferat, carbohidratii ar trebui consumati separati. La fel si fructele, ar fi bine sa fie consumate separat de restul alimentelor.

Ce si cum ar trebui sa manance un diabetic

Fiecare aliment in parte isi pune amprenta asupra nivelului glicemiei, in functie de indicele glicemic pe care il are. Prin urmare, unele alimente pot fi consumate mai des sau in cantitate mai mare, altele mai rar, iar altele sunt interzise.

Alimentele cu indice glicemic mic: peste, carne slaba de pasare sau vita (maxim 200 – 300 grame/zi), branza (de vaci, telemea) si legume (varza, conopida, morcov, dovleac, fasole verde si galbena, spanac, dovlecei, salata, rosii, ardei, castraveti, gogosari, ardei iute, masline, gulii, ceapa si usturoi verde).

Alimentele care pot fi consumate in cantitate limitata: paine integrala, cartofi, paste fainoase, iaurt, cas, urda, fructe si legume care contin peste 5% glucide (mazare, pere, banane, caise, cirese, visine, pepene galben si pepene verde, zmeura).

Alimentele interzise, care au un indice glicemic mare: zaharul si produsele zaharoase, fructele uscate, mierea, prajituri, bomboane, struguri, must, siropuri, dulceata, inghetata, prune.

Retineti ca orice bolnav de diabet ar trebui sa excluda zaharul din alimentatie, insa in functie de gravitatea afectiunii si de recomandarile medicului, poate consuma ocazional si doar cu moderatie deserturi cu un numar scazut de calorii, pe baza de indulcitori.

Zaharul poate fi inlocuit cu indulcitori naturali, precum siropul de agave, xylitol, sirop de artar sau stevia.

In cantitati moderate si atent monitorizate, se pot consuma si fructe sub forma de compot, gem sau dulceata, dar numai fara adaos de zahar.

Sfaturi pentru prevenirea diabetului

Persoanele care se numara printre cei cu risc de diabet sau cei care doresc sa previna aparitia acestei afectiuni, trebuie sa stie ca pot face acest lucru respectand cateva reguli de nutritie si adoptand un stil de viata sanatos.

  • Consumati alimente care contin antioxidanti, magneziu si potasiu, deoarece aceste elemente contribuie la reglarea nivelului zaharului din sange;
  • Mentineti-va greutatea sub control. Kilogramele in plus reduc capacitatea organismului de a utiliza insulina pentru a controla glicemia;
  • Includeti cat mai multe fibre vegetale in dieta, sub forma de cereale integrale. Acestea ajuta la reglarea zaharului din sange, incetinind absorbtia celui provenit din alimente;
  • Nu uitati sa va relaxati. Stresul este un factor extern care duce la cresterea nivelului de zahar din sange;
  • Faceti cat mai multa miscare. Exercitiile fizice regulate ajuta la tinerea sub control a nivelului de zahar din sange.

Diabetul este doar una din multele afectiuni care pot fi prevenite sau mentinute sub control cu ajutorul unei nutritii echilibrate si a unui stil de viata sanatos. Prin urmare, este foarte important ca oricare din noi sa acorde o importanta deosebita alimentatiei si dietei zilnice.