Asocierea dintre alimentație și starea de spirit a fost subiectul mai multor cercetări și studii realizate de-a lungul anilor, iar rezultatele obținute în urma acestora sugerează că, într-adevăr există o legătură între alimentele pe care le consumi și modul în care te simți după aceea. Nu numai că poți consuma alimentele potrivite, care îți oferă mai multă energie și te ajută să îți menții starea de sănătate, dar se pare că unele alimente te pot face să te simți mai fericit.
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că anumite alimente pot afecta negativ starea ta de spirit. Deși pe termen scurt alimentele cum ar fi ciocolata și prăjiturile te pot face să te simți mai fericit, ele sunt de obicei urmate de sentimente de vinovăție, de o scădere a zahărului din sânge asociată cu oboseala și de tendința de a mânca mai mult pentru a recăpăta acea stare de ușoară euforie inițială.
Având o alimentație echilibrată, care include multe legume și fructe, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și pentru a menține nivelul de energie. În plus, există alimente specifice care îmbunătățesc cu succes starea de spirit, dar care nu te vor face să te simți vinovat pentru caloriile în plus consumate și care nu te vor face să te simți obosit.
Serotonina
Serotonina este un neurotransmițător care se găsește în special în creier și în intestine. Este implicat în mai multe procese importante, inclusiv în reglarea stării de spirit, a somnului, a poftei de mâncare și a digestiei alimentelor. Nivelurile scăzute de serotonină au fost relaționate cu stările de depresie și multe antidepresive acționează prin creșterea cantității de serotonină disponibilă în creier și prin oprirea reabsorbției. Corpul produce serotonina folosind un aminoacid numit triptofan ca precursor, care se găsește în multe alimente din dieta noastră. Atunci când consumi alimente care conținând triptofan, te vei asigura de faptul că organismul are precursorii de care are nevoie pentru a produce serotonină.
Sursele bune de triptofan includ: nucile caju, semințele de dovleac , anumite tipuri de brânză, algele, spirulina, spanacul, strugurii, pătrunjelul, ciupercile, sparanghelul și carnea de pui.
Alte alimente cum ar fi bananele oferă serotonină în mod direct, dar aceasta nu poate trece de fapt de bariera hematoencefalică, așa că, pentru a crește nivelul de serotonină din creier, cea mai bună modalitate este să consumi alimente bogate în triptofan, pentru ca organismul să își poată produce singur această substanță.
Vitamina B6
Chiar dacă nu pot oferi corpului serotonina de care are nevoie, bananele sunt o sursă bună de vitamina B6, care este necesară pentru sinteza mai multor neurotransmițători, inclusiv serotonina. Această vitamină joacă un rol esențial în transformarea triptofanului în serotonină. Acest lucru înseamnă că, împreună cu o cantitate mare de triptofan, trebuie să te asiguri că obții suficientă vitamina B6 din dieta zilnică. Vitaminele din complexul B sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că ele nu sunt stocate în corpul nostru, așa că atunci când consumi alimente bogate în vitamina B, corpul tău ia ceea ce are nevoie și restul este excretat. Consumul frecvent de vitamine din complexul B este important pentru a te asigura că ai necesarul pentru buna funcționare a organismului.
Alte alimente care sunt bogate în vitamina B6 includ: tonul, somonul, carnea de pui, semințele de floarea-soarelui, năutul, avocado și spanacul.
Acizii grași Omega 3
Acești sunt acizi grași polinesaturați pe care organismul nostru nu îi poate produce, deci trebuie să îi luăm din alimentație. Omega 3 joacă un rol important în dezvoltarea creierului, iar deficiențele de Omega 3 au fost legate atât de depresie, cât și de anxietate. Diferite specii de pește, cum ar fi sardinele, somonul și tonul, sunt unele dintre cele mai bune surse de acizi grași. Ei se regăsesc și în semințele de in, în semințele de cânepă și în uleiurile obținute din aceste semințe.
Omega 3 concurează cu acizii grași Omega 6 pentru enzimele care le transformă în formele lor benefice, deci raportul dintre aceste tipuri de acizi reprezintă un alt aspect important. În general, se întîmplă ca dieta zilnică să includă prea mulți acizi grași Omega 6 și insuficienți acizi grași Omega 3. Acest dezechilibru a fost, de asemenea, legat de mai multe probleme de sănătate, inclusiv de apariția bolilor cardiovasculare și a inflamațiilor. Deși este important să consumi alimente bogate în Omega 6, acestea ar trebui să fie incluse în dietă cu moderație. Printre alimentele bogate în acizi Omega 6 se numără uleiul de floarea – soarelui și de soia, alunele de pădure nucile și semințele de susan.
Polifenolii
Polifenolii sunt niște compuși care se găsesc în mod natural în plante, cu activitate biologică în corpul nostru și benefici pentru sănătatea noastră. Polifenolii sunt buni antioxidanți, care ajută la prevenirea leziunilor celulare, ce contribuie la îmbătrânirea prematură și la apariția bolilor. Există, de asemenea, compuși polifenoli specifici care s-au dovedit a avea efecte de îmbunătățire a dispoziției.
Curcumina îi conferă turmericului culoarea galbenă și poate fi găsită și în muștar. Are o serie de funcții benefice: este antioxidant, antiinflamator, antiviral, anti-carcinogen. S-a demonstrat, de asemenea, că menține sănătatea neuronilor din creier, prevenind degenerarea și reducând simptomele depresiei. Turmericul se poate adăuga în salate sau supe.
Galatul de epigalocatechin (EGCG) este un polifenol găsit în ceaiul verde care are, de asemenea, o activitate antioxidantă ridicată și poate ameliora stresul și simptomele depresiei. Consumul de 2-3 cești de ceai verde pe zi îți oferă o cantitate ridicată de EGCG. Poți înlocui cafeaua sau ceaiul negru cu ceai verde.
Încearcă să adaugi câteva sau toate aceste alimente în dieta zilnică, pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit în mod natural. De asemenea, profită de vremea frumoasă pentru a obține 20-30 de minute de expunere la soare în fiecare zi, deoarece corpul nostru are nevoie de lumina soarelui pentru a produce vitamina D, care este, de asemenea, implicată în creșterea stării de bine. Dimineața devreme sau după-amiaza târziu este cel mai bine să stai la soare, când nivelul UV este mai mic.
Fă o scurtă plimbare în același timp, iar corpul va elibera endorfine în urma acestei activități fizice, ceea ce îți va crește imediat buna dispoziție!