De ce este bine să mănânci cât mai multe prune - Natur House

De ce este bine să mănânci cât mai multe prune

Prunele sunt extrem de hrănitoare, cu o varietate de beneficii pentru sănătate.

Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți care te pot ajuta să reduci riscul de apariție a mai multor boli cronice.

Poți consuma prune proaspete sau uscate. Prunele uscate sunt cunoscute pentru îmbunătățirea mai multor condiții de sănătate, inclusiv constipație și osteoporoză.

 

În articolul de mai jos, am enumerat pentru tine 7 beneficii ale acestor fructe de toamnă.

 

 1. Prunele conțin mulți nutrienți

 

Prunele sunt impresionant de bogate în substanțe nutritive. Acestea conțin peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți.

 • Calorii: 30
 • Carbohidrați: 8 grame
 • Fibre: 1 gram
 • Zaharuri: 7 grame
 • Vitamina A: 5% din doza recomandată zilnică (DRZ)
 • Vitamina C: 10% din DRZ
 • Vitamina K: 5% din DRZ
 • Potasiu: 3% din DRZ
 • Cupru: 2% din DRZ
 • Mangan: 2% din DRZ

 

 1. Prunele și sucul de prune pot ameliora constipația

 

Prunele și sucul de prune sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația.

Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre din prune uscate. O prună oferă 1 gram de fibre. Fibrele din prune uscate sunt în mare parte insolubile, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu apa.

Acestea joacă un rol în prevenirea constipației prin adăugarea de volum în scaun și poate accelera rata de mișcare a deșeurilor prin tractul digestiv. 

 

În plus, prunele și sucul de prune conțin sorbitol, care este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale. Consumul de prune uscate s-a dovedit a fi mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative.

 

 1. Prunele sunt bogate în antioxidanți

 

Prunele sunt bogate în antioxidanți, care sunt de ajutor pentru reducerea inflamațiilor și protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.

Acestea sunt deosebit de bogate în antioxidanți polifenolici, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet.

 

 1. Prunele ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge

 

Prunele au proprietăți prin care ajută la controlul glicemiei.

 

În ciuda faptului că sunt destul de bogate în carbohidrați, prunele nu provoacă o creștere substanțială a nivelului zahărului din sânge după ce sunt consumate. Acest lucru este atribuit potențialului lor de a crește nivelurile de adiponectină, un hormon care joacă un rol în reglarea glicemiei.

 

În plus, fibrele din prune pot fi parțial responsabile de efectele lor asupra zahărului din sânge. Fibrele încetinesc viteza cu care corpul tău absoarbe carbohidrații după masă, determinând creșterea nivelului zahărului din sânge treptat.

 

 1. Prunele susțin sănătatea oaselor 

 

Prunele sunt benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor.

Nu numai că prunele previn pierderea osoasă, dar pot avea, de asemenea, abilitatea de a inversa pierderea osoasă care a avut loc deja.

 

Încă nu este clar de ce prunele par să aibă aceste efecte pozitive asupra sănătății oaselor. Cu toate acestea, se crede că antioxidanții din conținutul lor joacă un rol important. În plus, prunele conțin, de asemenea, mai multe vitamine și minerale care protejează oasele, inclusiv vitamina K, fosfor, magneziu și potasiu.

 

 1. Prunele au grijă de inima 

 

Consumul regulat de prune are efect protector asupra sănătății inimii.

Efectele pozitive ale prunelor pe care le au asupra factorilor de risc al bolilor de inimă se datorează probabil conținutului ridicat de fibre, potasiu și antioxidanți.

 

 1. Prunele sunt ușor de adăugat în alimentație 

 

Prunele sunt ușor de încorporat în dieta ta.

Poți să le mănânci crude sau să le savurezi în smoothie-uri și salate:

 

 • Salată de spanac, busuioc și prune
 • Smoothie de prune cu scorțișoară
 • Salată de vară cu prune și avocado
 • Salată de prune, portocale, fenicul și ceapă

 

Acum că ai aflat toate aceste beneficii, bucură-te, în lunile de toamnă care urmează, de prune, aceste fructe pline de nutrienți.