Câtă lactoză conțin, de fapt, lactatele? - Natur House

Câtă lactoză conțin, de fapt, lactatele?

Lactatele și cât de sănătoase sunt au fost mereu un subiect controversat, deoarece nu tuturor le pică bine. Aproximativ 75% din populație are intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de această afecțiune nu pot să digere corespunzător lactoza și vor avea dureri abdominale, balonare, greață, gaze sau diaree, în cazul în care consumă lactate.

Iaurtul

Bacteriile folosite la fabricarea iaurtului contribuie la sănătatea intestinelor. Așadar, iaurtul este considerat unul dintre cele mai bune lactate, deoarece persoanele care au intoleranță la lactoză îl pot consuma fără a întâmpina disconfort.

Brânza

Chiar dacă brânza este bogată în grăsimi saturate – care cresc colesterolul și, astfel, riscul apariției bolilor de inimă – brânza este și fermentată, ceea ce o face să fie mai ușor de digerat decât laptele.

De asemenea, brânza este benefică pentru sănătatea dentară, crescând producția de salivă și aderând la smalțul dinților. Brânzeturile cele mai sărace în lactoză, deci cele mai bune sunt parmezanul, brânza elvețiană și cheddar-ul.

Laptele integral 

Laptele integral este bogat în vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase. 

În plus, este una dintre cele mai bune surse dietetice de calciu.

Kefirul

La fel ca iaurtul, boabele de kefir conțin culturi vii de bacterii, care ajută la descompunerea și digerarea lactozei în lapte. Tocmai de aceea, kefirul este unul dintre cele mai bune lactate, fiind mai ușor de tolerat de persoanele care suferă de intoleranță la lactoză.

Mai mult decât atât, iaurtul și kefirul pot reduce simptomele intoleranței cu 55-70% în comparație cu laptele.

Untul

Untul se află în topul celor mai bune lactate, deoarece are un conținut foarte mare de grăsimi, de aproximativ 80%. Acest lucru este posibil fiindcă partea lichidă din lapte, care conține toată lactoza, este eliminată în timpul procesării.

Smântâna

În cantități mici, smântâna are un nivel scăzut de lactoză, dar este o sursă bogată de grăsimi saturate.

În concluzie, persoanele care suferă de intoleranță la lactoză nu trebuie să evite toate lactatele, deoarece anumite produse din această categorie au un conținut scăzut de lactoză.