Arzi mai multe calorii dacă faci sport pe timp de caniculă? - Natur House

Arzi mai multe calorii dacă faci sport pe timp de caniculă?

Există multe metode prin care poți pierde rapid din greutate. Una dintre aceste metode este să faci sport în căldură, cu scopul de a transpira mai mult și a arde mai multe calorii. Unii oameni confirmă rezultate excelente cu această cale de slăbit, spunând că cel mai mult i-a ajutat să facă activități sportive în zilele fierbinți de vară sau îmbrăcându-se cu cât mai multe straturi de haine. Cu toate acestea, studiile arată că nu este așa sănătos să faci sport la temperaturi ridicate.

 

Cât de sigur este să faci efort fizic la căldură?

Exercitarea unei activități fizice în căldură crește riscul de epuizare, accident vascular cerebral, și deshidratare.

Semnele de epuizare ale căldurii includ transpirație excesivă, piele gălbuie, slăbiciune, un puls slab, amețeli, și dureri de cap. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu mai face sport, mută-te la o locație rece, și bea multe lichide. Dacă este lăsat netratată, acest lucru poate duce la accident vascular cerebral, piele fierbinte și uscată, dezorientare, și, în cazuri rare, convulsii. 

 

Cu toate că poți face sport în căldură, există anumite aspecte pe care trebuie să le iei în calcul:  

 • Temperatură. Verifică întotdeauna temperatura curentă și prognozată înainte de a face mișcare în aer liber. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât riscul de deshidratare și accident vascular cerebral este mai mare.
 • Umiditate. Pe măsură ce umiditatea crește, există mai multe picături de apă în aer. Acest lucru face mai dificil pentru corpul tău să transpire.
 • Hidratare. Consumul de lichide în timpul oricărui exercițiu este important, dar este esențial atunci când se exercită în vreme caldă din cauza transpirației crescute. 

 

Ce ar trebui să consumi dacă alegi să faci sport pe timp de caniculă:

Asigurarea unui aport adecvat de lichide înainte, în timpul și după exerciții te ajută la reducerea riscului de deshidratare. În timp ce nevoile individuale variază, aici sunt câteva sfaturi de urmat:

 

 • Înainte de exercițiu. Asigură-te că ești hidratat în mod adecvat înainte de a face sport. Pentru exerciții prelungite, intense, beți 5–10 ml de apă per kg cu cel puțin 2–4 ore înainte. Deoarece sportul în căldură necesită mai mult efort fizic, asigură-te că mănânci o masă hrănitoare care cuprinde carbohidrați sănătoși, proteine, și grăsimi, 1-3 ore înainte de activitate.
 • În timpul exercițiului. Completează orice lichide pierdute în timpul exercițiilor fizice. O regulă bună este să bei câteva înghițituri de apă la fiecare 10–20 minute. Dacă transpiri în exces, ai putea opta pentru o băutură sportivă pentru a umple electroliții pierduți.
 • După exercițiu. După activitatea fizică este bine să mănânci și să bei cum așa cum ai face și în mod normal.

 

Sfaturi pentru a face sport pe timp de vară:

 • Poartă materiale subțiri, aerisite;
 • Stai hidratat cu apă sau o băutură sportivă;
 • Consultă raportul local privind indicele de căldură. Evită să ieși în cazul în care este recomandat să nu o faci;
 • Începe încet și redu intensitatea după cum este necesar;
 • Oprește-te dacă observi orice simptome de epuizare din cauza căldurii;
 • Poartă pălărie, ochelari de soare și protecție solară (SPF 30 sau mai mult);
 • Fă exerciții dimineața devreme sau seara târziu, când temperatura este mai mică.

 

Este important să te menții în formă pe tot parcursul anului, așa că asigură-te că faci asta într-un mod sănătos și benefic organismului tău. Urmând câteva măsuri de precauție și având o dietă echilibrată, căldura verii nu ar trebui să te rețină de la orice activitate fizică.