5 beneficii pe care aloe vera le oferă sănătății - Natur House
beneficii aloe vera

5 beneficii pe care aloe vera le oferă sănătății

Beneficiile pentru sănătate ale plantei aloe vera sunt numeroase, începând cu îmbunătățirea sistemului digestiv. De asemenea, întărește sistemul imunitar, întârzie procesul de îmbătrânire, vindecă dermatita, ameliorează problemele menstruale și vindecă rănile.

Încă se mai fac diferite studii pentru descoperirea tuturor beneficiilor pe care aloe vera le oferă, însă ceea ce știm deja despre această plantă este suficient ca să o considerăm un adevărat miracol al naturii.

Ce este aloe vera?

Aparține familiei de plante suculente din genul „aloe”. Originea acestei plante se crede a fi în Sudan și este folosită în scopuri medicinale și nu numai de peste 6.000 de ani. Marile virtuți ale aloe verei au fost recunoscute de multe civilizații, inclusiv egiptenii, spaniolii, perșii, grecii, italienii, africanii, japonezii și indienii. Crește cel mai bine în climatele calde și uscate și se găsește în abundență în India, Africa și alte zone aride. Această specie are o utilizare largă în medicamentele și suplimentele pe bază de plante. Planta aloe vera conține mai mulți compuși cum ar fi manani, polizaharide, lectine și antracinone care sunt extrem de benefici pentru sănătate.

Planta de aloe vera are frunze suculente, care pot ajunge la o lungime destul de mare. Frunzele sunt groase și cărnoase, iar culoarea variază de la verde la un verde-gri. Unele soiuri ale acestei plante au pete albe pe porțiunile superioare și inferioare ale tulpinii. Marginea frunzelor este dințată, și înfloresc în timpul verii. Această plantă poate fi cultivată cu ușurință atât la interior, cât și la exterior.

La ce se folosește aloe vera?

Timp de secole aloe vera a a fost utilizată cu succes în medicina tradițională și în homeopatie. Are 18 aminoacizi care lucrează în asociere cu alți compuși ai corpului uman pentru a oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Este cunoscută pentru vindecarea pielii, a rănilor și a altor probleme ale pielii. Cu toate acestea, oferă și alte beneficii cum ar fi tratarea bolilor cardiace, diabetul, astmul și artrita.

  1. Îmbunătățește digestia

Proprietățile adaptogene ale acestei plante sunt benefice pentru o digestie corectă, deoarece asigură o absorbție mai bună a nutrienților. O digestie sănătoasă, afectează pozitiv buna dispoziție, promovând astfel sănătatea generală. Îmbunătățește sindromul intestinului iritabil și împiedică constipația, însă este utilă și pentru tratarea multor altor afecțiuni gastro-intestinale.

Aloe vera conține niște compuși numiți polizaharide care au capacitatea de a vindeca o serie de afecțiuni digestive și ulcere. Ulcerul este una dintre cele mai frecvente consecințe ale problemelor digestive, care pot fi vindecate cu ajutorul extractului de aloe vera. Multe studii au demonstrat că aloe vera remediază probleme cum ar fi boala Crohn, ulcerele peptice și alte tulburări ale tractului digestiv. Dacă suferi de ulcer și consumi extract de aloe vera timp de cel puțin 3-4 săptămâni, vei observa, cu siguranță, rezultate pozitive.

  1. Îmbunătățește imunitatea

Sucul de aloe vera posedă proprietăți de detoxifiere naturale, care curăță eficient sistemul digestiv și sistemul circulator. Pe măsură ce nivelul de absorbție al substanțelor nutritive se accelerează, rezultă o circulație mai bună a sângelui și, de asemenea, o stare de sănătate mai bună. Atunci când sângele este bogat în oxigen, acesta furnizează mai bine nutrienții în celule. Aceste celule sănătoase asigură organismului capacitatea de a îndepărta infecțiile, consolidând astfel sistemul imunitar. Aloe vera are capacitatea de a neutraliza bacteriile dăunătoare. Multe studii au arătat că aceste proprietăți antitumorale și imunomodulatoare se datorează polizaharidelor din planta de aloe vera.

  1. Ameliorează durerea articulară și musculară

Proprietățile antiinflamatorii ale aloe verei o ajută să acționeze eficient în durerile articulare și musculare. Aplicarea gelului de aloe local reduce inflamația articulațiilor. Sucul de aloe poate fi, de asemenea, consumat pentru a reduce inflamația în organism, revitalizând corpul. În unele studii, s-a raportat că persoanele care consumă în mod regulat suc de aloe vera timp de cel puțin două săptămâni înregistrează o îmbunătățire semnificativă a problemelor inflamatorii. Cu toate acestea, aloe vera funcționează eficient doar atunci când și dieta alimentară este ajustată: se reduce sau se elimină consumul de carne roșie, zahăr, alimente prăjite și făină albă.

  1. Previne stresul oxidativ

Gelul de aloe vera este bogat în vitamine precum vitaminele B12, B1, B2, B6 și vitaminele A, E și C, precum și niacină și acid folic. Aceste vitamine sunt necesare pentru buna funcționare a corpului uman. Sistemul defensiv al organismului este astfel menținut intact prin aportul de vitamine și este scăzut semnificativ riscul apariției stresului oxidativ.

  1. Îmbunătățește funcția cardiovasculară

Extractul de aloe vera accelerează circulația sângelui și îl purifică în același timp. Astfel, sângele accelerează eliberarea de oxigen în organele din corp, maximizând astfel funcționalitatea acestora. Organe precum creierul și inima au nevoie de oxigen, care este obținut cu ajutorul sângelui purificat. Prin urmare, aloe vera păstrează în mod indirect sângele curat și bogat în oxigen, pentru a servi perfect acestor scopuri.

Cum se utilizează aloe vera?

Aloe vera este o plantă suculentă cu utilizări multiple, iar beneficiile sale sunt în mod obișnuit obținute prin ruperea tulpinelor, pentru extragerea substanței asemănătoare gelului aflată în interiorul acesteia. Gelul de aloe vera se poate utiliza extern, prin aplicări locale, sau intern, prin ingerare. Gelul poate fi combinat și cu alte ingrediente naturale atunci când este folosit în scop cosmetic.

Gelul de aloe vera se poate aplica pentru ameliorarea arsurile solare, pentru a trata acneea, pielea iritată și uscată. Planta se mai poate utiliza și pentru a reduce aspectul vergeturilor  sau pentru a preveni apariția ridurilor.

Aloe vera se poate utiliza și sub formă de suc sau de extract, în ambele situații găsindu-se în suplimente alimentare naturale sau în produse naturiste pentru uz intern sau extern.

În gama de produse Natur House, aloe vera este prezentă în produsul Aloe vera.