10 superalimente pentru iarnă - Natur House
superalimente-iarna

10 superalimente pentru iarnă

Dacă vrei să treci de iarnă fără să răcești sau să ai de-a face cu stările gripale atât de neplăcute, ar fi cazul să verifici dacă consumi suficiente superalimente potrivite pentru sezonul de iarnă.

„Superaliment” este numele dat unui aliment care are calități nutriționale deosebite de care poți beneficia atunci când este consumat pe de-a întregul. În cazul superalimentelor de iarnă, este cunoscut faptul că, datorită conținutului lor de vitamina C, antioxidanți și grăsimi nesaturate contribuie la stimularea imunității și la combaterea infecțiilor.

Scopul tău principal ar trebui să fie să incluzi cât mai multe dintre următoarele superalimente în dieta zilnică pentru a stimula imunitatea, astfel încât organismul să facă față tuturor provocărilor din lunile reci de iarnă. Și nu uita, o supă de legume, cu ardei iute și usturoi este întotdeauna binevenită pentru creșterea imunității.

1.Broccoli – foarte bogat în antioxidanți

Când vine vorba de legume, cu cât sunt mai viu colorate, cu atât sunt mai sănătoase. Broccoli este inclus adesea în diferite tipuri de diete deoarece conține un număr mare de antioxidanți esențiali, vitamine și minerale. Adaugă-l în cât mai multe mâncăruri pe bază de legume sau ca garnitură la preparatele pe bază de carne. Această legumă poate avea un gust puțin mai fad, dar dacă este pregătit la abur și asezonat cu puțin ulei de măsline, va avea mai multă aromă.

2.Morcovii – doza neceasară de betacaroten

O alte variantă în ceea ce provește legumele viu colorate sunt morcovii. Aceștia conțin betacaroten, un precursor al vitaminei A. Morcovii pot fi consumați foarte ușor și ca gustare între mese, deoarece se pot consuma oriunde. Merg de minune și cu humus (pastă de năut și de susan), mai ales în varianta light. Este bine să consumi cât mai mulți mocovi cruzi, deoarece aceștia își pierd din substanțele nutritive atunci când sunt gătiți.

3.Ovăzul – indice glicemic scăzut

Cu cât sunt mai puțin procesate cerealele, cu atât sunt mai sănătoase. O porție de ovăz integral conține o cantitate ridicată de fibre solubile, care contribuie la reducerea nivelului de colesterol. Ovăzul are și un indice glicemic scăzut, comparativ cu alte cereale. Fulgii de ovăz se pot consuma la micul dejun, cu lapte degresat și cu un praf de scorțișoară.

4.Carnea slabă – bogată în fier și zinc

Ca orice aliment, și carnea are rolul său într-o dietă care nu se bazează exclusiv pe alimente vegetariene, atâta timp cât nu este vorba despre carne grasă sau despre cărnuri procesate. Carnea este o sursă de proteine, dar conține și fier, zinc și vitamina B12, toți aceștia  fiind nutrienți de care corpul are nevoie pentru a produce energie, în special în cazul persoanelor care au un stil de viață foarte activ.

5.Ardeiul roșu – conținut ridicat de carotenoide

Ardeiul iute roșu este o sursă bogată de carotenoide, un grup de antioxidanți care joacă un rol important în reglarea proceselor inflamatorii din organism. Consumul de ardei iute roșu contribuie la prevenirea apariției unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, cancer și atac cerebral.

6.Kiwi – doza zilnică de vitamina C

Știai că doar un singur fruct de kiwi oferă necesarul zilnic total de vitamina C? Acest fruct este plin de nutrienți și este o opțiune foarte bună atunci când ți-e poftă de o gustare dulce. Nu trebuie decât să îl tai la un capăt și îl poți mânca cu lingurița, dacă este bine copt. Un kiwi oferă, de asemenea, aproape 3 grame de fibre și o cantitate semnificativă de betacaroten. Încearcă-l amestecat cu fructe de pădure, pentru un smoothie energizant la micul dejun.

7.Lămâi și lime – pentru mai multă energie

Fructele citrice, inclusiv lămâile și limele, provin din zonele tropicale și subtropicale din Asia de Sud-Est și sunt o sursă bogată de vitamina C. Sucul de lămâie sau de lime adăugat în diferite mâncăruri , scade indicele glicemic al alimentelor, fiind extrem de acid. Cu un conținut caloric scăzut, dar pline de nutrienți, aceste fructe pot fi folosite pentru a intensifica anumite arome ale preparatelor culinare.

8.Ceaiul verde – un antioxidant puternic

Dacă nu obișnuiești să bei ceaiuri, trebuie să faci o excepție măcar pentru ceaiul verde. Nu numai că este extrem de bogat în antioxidanți, dar există și numeroase studii care arată că ajută la arderea grăsimilor. Poți consuma 1-3 căni pe zi.

9.Ciocolata neagră – bogată în pudră de cacao

Ciocolata neagră ce conține un procent mare de cacao (de preferință peste 70%) conține și cantități mari de antioxidanți, flavone și catechine. De fapt, conținutul de antioxidanți este mai mare și decât cel al ceaiului, dar ține cont de faptul că este necesar să o consumi numai în cantități moderate. 20 g ciocolată neagră conțin aproximativ 100 calorii și 5-7 g grăsimi.

10.Ouăle – sățioase și nutritive

Ouăle conțin zinc, proteine, fier, vitamine și minerale. Se pot consuma la micul dejun, prânz sau cină.Omletele făcute dintr-un ou întreg și 1-2 albușuri sunt foarte sățioase și sunt o alternativă mai bună decât sandvișurile din comerț, produsele de patiserie sau alte opțiuni de „mese rapide”.

Chiar dacă iarna ni se pare că avem mai puține variate pentru a diversifica dieta zilnică, este important să ne stabilim un plan alimentar echilibrat din punct de vedere nutrițional, iar acest lucru presupune includerea alimentelor din diferite grupe, însă cu menținerea unui control al cantităților consumate.