Probabil că ați auzit deja despre superalimente și despre beneficiile lor pentru sănătate, însă cunoașteti mai multe detalii despre această grupă de alimente? Sunt practic ca niște supereroi din lumea alimentară! Ca să aflați mai multe despre rolul acestor alimente pentru sănătatea organismului, am alcătuit pentru voi un scurt ghid practic.
Ce sunt superalimentele?
Superalimentele conțin foarte multe substanțe nutritive, care oferă beneficii organismului în mai multe moduri. Aceste alimente formează un fel de barieră de protecție pentru corp, deoarece conțin puține calorii și au calitatea deosebită de a reduce riscul apariției unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. De exemplu, chiar și roșiile pot fi considerate superalimente, deoarece conțin licopen, un antioxidant natural foarte puternic. Soia este bogată în proteine, conține puține calorii și este săracă în grăsimi. Este evident de ce astfel de alimente ar trebui incluse în dietă.
De fapt, foarte multe astfel de alimente se află deja în dieta voastră zilnică, fără să știți că acestea sunt superalimente. Sunt ușor de găsit și nu sunt nici costisitoare. Dar, chiar dacă vorbim despre superalimente pe care nu le găsiți prea ușor, nu trebuie să vă faceți probleme. Acestea sunt indicate în special în cazul persoanelor care suferă de anumite deficiențe nutritive, caz în care superalimentele sunt de mare ajutor pentru a elimina aceste carențe. De asemenea, unele superalimente pot fi înlocuite cu altele. De exemplu, superalimente precum fructele de acai, maca sau goji nu se găsesc atât de ușor pe piață, însă nu este obligatoriu să le includeți în dieta voastră.
Cele mai cunoscute superalimente
Surprinzător, nucile sunt superalimente comune, la care probabil nici nu v-ați fi gândit.
Alunele de pădure, migdalele și fisticul sunt surse foarte bune de proteine și fibre, însă conțin și alte substanțe nutritive de pe urma cărora puteți beneficia. Totuși, consumați-le cu moderație, deoarece au un conținut destul de ridicat de calorii.
Varza kale este foarte bogată în antioxidanți, însă este și o bună sursă de fibre, calciu și fier. Este delicioasă în salatele de crudități și shake-uri.
Ghimbirul este cunoscut în special pentru proprietățile sale medicinale și oferă o aromă deosebită atunci când este amestecat cu ceaiuri calde sau cu apă. Este un aliment indicat în curele de slăbire, deoarece accelerează metabolismul, însă este și un bun remediu pentru problemele digestive.
Ceaiul verde este de asemenea bogat în antioxidanți, așa că o ceașcă de ceai verde zilnic ajută la prevenirea mai multor afecțiuni. Este consumat foarte des și în cadrul dietelor de slăbire (este contraindicat celor cu hipertensiune arterială și celor aflați sub tratament antidepresiv).
Fructele de pădure de tot felul, de la afine și coacăze, la căpșuni și mure, toate se încadrează în categoria superalimentelor. Sunt bogate în vitamina C, având astfel un puternic efect antioxidant și conțin foarte puține calorii.
Semințele de chia conțin acizi grași esențiali și substanțe nutritive ca, de exemplu fier, calciu, magneziu și potasiu. Se pot adăuga în diferite mâncăruri, în mod special atunci când aveți nevoie de un plus de energie.
Quinoa este un aliment bogat în proteine, care practic oferă organismului toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care acesta nu și-i poate produce singur.
Fulgii de ovăz sunt recomandați adesea în locul cerealelor cu zahăr pentru micul dejun. Conțin multe fibre ,antioxidanți și sunt foarte sățioși .
Cum includem superalimentele în dieta zilnică
Dacă vorbim despre superalimente cu care sunteți familiarizați deja, așa cum sunt roșiile, fructele de pădure sau alunele de pădure, este ușor să vă amintiți pur și simplu să le consumați mai des. Însă anumite superalimente care, până nu demult nu erau cunoscute la noi în țară, pot fi destul de dificil de inclus în meniul zilnic.
Din fericire, există o mulțime de rețete mai mult mai mai puțin complexe pe internet, de unde vă puteți inspira, inclusiv în colecția de rețete Natur House.
De exemplu, semințele de quinoa sunt ușor de pregătit, iar prin gustul ușor de nucă și textura pufoasă, se aseamană mult cu orezul sau cușcușul. Se pot consuma în combinație cu diferite legume sau în salate.
Semințele de chia se măresc în contact cu apa, așa că se consumă dupa ce au fost întâi înmuiate în apă, iaurturi degresate sau sucuri de fructe.
Nu în ultimul rând, superalimentele vă oferă și oportunitatea de a testa diferite preparate culinare sănătoase, care sunt o alternativă mult mai bună la prăjeli, mâncăruri cu sosuri grase, paste făinoase sau alte ingrediente bogate în calorii, însa cu valoare nutritivă redusă.