De cum se raceste vremea afara, si incepem sa ne “infofolim” cu haine mai groase, parca incepem sa constatam ca acestea devin din ce in ce mai stramte de la o saptamana la alta. Nu are nici un rost sa dam vina pe masina de spalat si sa spunem ca hainele au intrat la apa, pentru ca adevarul este ca am pus cateva kilograme. Iarna este un anotimp in care toata lumea este tentata sa exagereze putin cu mancarea.
Un studiu care a fost publicat in SUA recent, arata ca majoritatea persoanele se ingrasa iarna intre 2 si 10 kilograme. In loc sa scape de greutatea in exces pana vara, cand este sezonul costumelor de baie, acelasi studiu a aratat faptul ca greutatea acumulata in timpul iernii tinde sa ramana definitiv.
De aceea, va oferim cateva sfaturi care sa va ajute sa va mentineti dieta de slabire, chiar si in timpul iernii, atunci cand tentatia sa consumam tot felul de alimente nesanatoase este mai mare.
1. Consumati cat mai multe supe calde
Nu doar ca sunt recomandate pentru a ne incalzi in zilele friguroase si pentru a ne oferi o stare de bine, dar supele ne ajuta si sa mentinem sub control consumul de calorii. Chiar daca nu aveti timp sa preparati zilnic cate o supa calda, puteti pregati o cantitate mai mare de supa in weekend, pe care sa o consumati apoi pe tot parcursul saptamanii. Puteti consuma o supa calda la pranz sau la cina sau inainte de ambele mese, deoarece va va oferi o senzatie de satietate si nu veti mai fi tentati sa consumati portii mari de mancare.
Bineinteles, supele de legume slabe in calorii, fara alte adaosuri (smantana sau ”rantasul” adaugat in supele traditionale romanesti) sunt cele indicate in timpul dietei. Alegeti supe care contin intre 100 si 150 de calorii / portie.
O supa calda inainte de mesele principale poate scadea cu pana la 20% numarul de calorii pe care il consumam in mod obisnuit in timpul unei mese.
2. Preparati carnea la gratar, fara ulei
Daca sunteti amatori de preparate pe baza de carne, puteti sa consumati peste sau alte carnuri slabe, daca acestea sunt fierte sau pregatite pe gratar, fara uleiuri sau alte grasimi adaugate. Exista o multime de tigai speciale si de aparate de grill, astfel incat puteti pregati carnea la gratar fara sa fie nevoie sa faceti un foc de tabara in aer liber pentru acest lucru. Puteti pregati mese delicioase astfel, cu carne si legume preparate la gratar. In loc sa prajiti carnea sau sa folositi mult ulei, incercati mai degraba marinatele, cu multe ierburi si condimente si cu doar foarte putin ulei vegetal. Apoi, puteti pregati alimentele si obtineti acelasi gust ca si cel al unui gratar in aer liber, insa fara sa consumati grasimi.
3. Taiati portia de dulciuri
Mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, este foarte greu sa te abtii de la dulciuri, mai ales ca sunt atatea retete de fursecuri, prajiturele si biscuiti pe care ati dori sa le incercati. Parca nu e nimic mai placut decat aroma de fursecuri care umple toata casa si care creeaza o atmosfera primitoare. Din nefericire, oricat ne-ar placea sa cedam poftei de dulce, silueta noastra este cea care se va resimti.
Daca totusi doriti sa pregatiti dulciuri in casa in aceasta perioada, sau daca vreti sa ii rasfatati pe cei mici cu ceva dulce, aveti grija la portiile pe care le consumati. Stiati ca o singura inghititura poate satisface pofta de dulce? Nu aveti nevoie de o portie intreaga ca sa gustati ceva dulce si nici nu veti consuma atat de multe calorii.
Bineinteles, puteti opta oricand si pentru dulciuri sarace in calorii, sau puteti adapta ingredientele unor deserturi ”clasice”, pe care sa le pregatiti intr-o varianta mai sanatoasa.
4. Consumati fructe si legume de sezon
Pe perioada iernii poate fi dificil sa gasiti fructele si legumele preferate pe piata, insa daca nu doriti sa apelati la produsele de import din supermarketuri, adapatati-va dieta la oferta pe care o gasiti la producatorii autohtoni. Perele, broccoli, telina, varza, dovleceii sunt doar cateva din alimentele pe care le mai puteti gasi si acum la tarabe si pe care le puteti integra in dieta zilnica.
5. Pregatiti un mic dejun sanatos
Zilele mai scurte si faptul ca ne petrecem mai mult timp in casa nu ne motiveaza sa facem miscare, ci mai degraba sa ”dam iama” prin frigider si sa rontaim toata ziua. Ca sa fiti energizati, puteti consuma alimente care stimuleaza productia de serotonina, mai ales la micul dejun, ca sa incepeti ziua in forta. Cerealele integrale, migdalele sau untul de arahide natural contin carbohidrati de calitate, spre deosebire de mancarurile procesate. Astfel, nu veti mai avea schimbari bruste de dispozitie, ci va veti simti mai relaxati, mai energizati si cu o putere mai mare de concentrare.
6. Nu uitati sa va hidratati
In timpul verii, toata lumea consuma apa din belsug, insa este la fel de important sa ne hidratam si pe perioada iernii. Vremea rece de afara in contrast cu aerul cald din locuinta va poate deshidrata foarte rapid. In plus, de multe ori cand va este sete puteti interpreta senzatia ca una de foame, ceea ce va determina sa mancati mai mult. Apa, sucurile naturale din fructe si ceaiurile din plante nu trebuie sa lipseasca din dieta, pe tot parcursul zilei.
Iata ca nu este atat de greu sa va mentineti dieta chiar si pe timpul iernii, cat timp nu uitati ca trebuie sa existe un echilibru in timpul meselor si nu mancati portii prea mari sau alimente prea bogate in calorii.