Dieta zilnică și imunitatea - Natur House

Dieta zilnică și imunitatea

Vi se întâmplă să răciți des, oricât de mult ați avea grijă să vă îmbrăcați corespunzător sau să nu vă expuneți frigului sau căldurii excesive? Înseamnă că aveți o imunitate scăzută. Pe lângă disconfortul creat de îmbolnăvirile frecvente, mai există o parte neplăcută. În perioada de refacere după boală, cu toții avem tendința să abandonăm grija pentru aspectul fizic și să mâncăm alimente pe care în mod normal le-am evita.

Din fericire, putem să ne întărim imunitatea și prin intermediul dietei, pentru a face față cu brio bolilor de sezon și pentru a ne păstra silueta în același timp.

Să înțelegem sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a rezista la infecții sau toxine cu ajutorul anticorpilor este ceea ce înțelegem prin imunitate. Protecția aceasta se realizează în mod natural, însă anumiți factori cum sunt stresul, hrana nesănătoasă sau sedentarismul fac ca mijloacele interne de luptă a organismului împotriva infecțiilor să fie ineficiente.

Celulele sistemului imunitar reprezintă un  ansamblu de interacţiuni complexe care implică diferite organe, substanțe și structuri, printre care globulele albe, vasele limfatice, măduva spinării, celulele specializate din anumite ţesuturi ale organismului  şi substanţe specializate numite factori de ser, care sunt prezente în sânge.Colonul și ficatul susțin digestia și coordonează o parte din astfel de celule. Studii recente demonstrează faptul că rezistența la boli și puterea de vindecare a organismului se realizează mai ales din interior, iar alimentele joacă un rol fundamental în această ecuație.

Pentru ca acest ”scut” natural să funcționeze, trebuie ca organismul să fie detoxifiat în mod constant, iar acest lucru se face în primul rând prin alimentația potrivită. Un sistem imunitar puternic ne protejează de diverse boli, de la o banală răceală la afecțiuni mai grave.

Rolul dietei în sistemul imunitar

Alimentația plină de calorii și lipsită de nutrienți nu doar îngrașă ci dezechilibrează și organismul, deschizând calea  radicalilor liberi și favorizând infecțiile. Zaharurile rafinate din dulciuri sunt de asemenea responsabile cu dezechilibrul florei stomacului lăsând bacteriile nocive să își facă de cap în tractul intestinal, slăbind rezistența în fața bolilor.

Ca să nu mai răciți atât de des gândiți-va la sfatul lui Hipocrate: alimentele trebuie să fie considerate medicamente. Alegeți să vă hrăniți în funcție de capacitatea vindecătoare a alimentelor. Nu trebuie decât să alegeți alimente care conțin substanțe nutritive valoroase pentru organism, care sunt sățioase și…foarte gustoase!

Meniul pentru creșterea imunității

Pentru a avea o imunitate de fier trebuie să includeți în meniul zilnic anumite grupe de alimente.

Legumele, în special cele cu frunze verzi sunt bogate în antioxidanți. Consumați zilnic o salată din legume. Pentru variație și un aport sporit de antioxidanți adăugați rădăcinoase: morcovi, țelină , păstârnac sau sfeclă roșie. Pentru un plus de sațietate, puteți adăuga și semințe sau nuci/migdale/semințe de pin.

Fructele sunt de asemenea surse grozave de antioxidanți. Puteți consuma fructe de pădure, citrice, prune sau mere, însă vă puteți orienta și spre fructele pe care le găsiți pe piață în funcție de sezon.

Semințele de in, de chia sau quinoa, migdalele și alunele de pădure neprăjite conțin grăsimi ”bune”, care ajută la buna funcționare a organismului.

Nu doar salatele ar trebui să facă parte din meniul zilnic ci și garniturile de legume, mai ales cele preparate la abur. Nu vă feriți de leguminoase: mazărea, fasolea, lintea sau năutul pot întregi oricând prânzul sau cina.

Superalimente pentru imunitate

Salata verde, rucola, spanacul, varza, broccoli, varza kale sau conopida conțin fitonutrienți ce contribuie la formarea anticorpilor crescând astfel rezistența organismului la viruși. Fitonutrienții, alături de vitamine și minerale, sunt foarte importanți într-o alimentație sănătoasă. Ei stimuleaza producția de celule care detoxifică ficatul și protejează intestinul de bacteriile rele. Cele mai bune efecte se obțin atunci când se consumă aceste alimente crude, în salate, sau dacă sunt gătite- preparate la abur.

Ceapa, prazul și usturoiul nu sunt doar bune pentru a da gust mâncării, ci și pentru a susține imunitatea. Compușii sulfuroși care le dau iuțeala caracteristică au efecte antiinflamatoare, antivirale și anticancerigene. Înainte de a consuma aceste legume, tăiați-le mărunt, pentru a favoriza eliberarea substanțelor imunistimulatoare.

Ciupercile – indiferent că sunt champignon, portobello, pleurotus sau ciuperci asiatice (ca shiitake, maitake sau reishi) sunt toate înzestrate cu puteri antimicrobiene și susțin întărirea imunității. Astfel, organismul poate lupta împotriva diverșilor agenți patogeni. Ciupercile conțin substanțe inhibitoare care țin în frâu virusurile și inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase.

Fructele de pădure, aceste delicii dulci – acrișoare țin în frâu infecțiile urinare de tip bacterian cu ajutorul antocianinelor, niște antioxidanti care reduc inflamațiile și apără organismul de radicali liberi. Acidul elagic, un polifenol cu proprietăți antioxidante, care se găsește în fructele de pădure și în rodii, distruge aproape orice tip de microb.

Semințele, alunele și nucile sunt pline de proteine și grăsimi sănătoase. Pe lângă minerale și vitamina E, semințele sunt cea mai bogată sursă de lignani, adica niște compuși cu proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Totodata aceștia reduc colesterolul și scad riscul bolilor coronare.

Deși aceste sfaturi vă pot ajuta să vă creșteți imunitatea, vă recomandăm să apelați la sfatul medicului atunci când constatați că organismul vostru este afectat frecvent de boli sau de infecții, pentru a preveni alte probleme de sănătate care pot apărea pe parcurs.