Sfaturi împotriva oboselii matinale

Sfaturi împotriva oboselii matinale

Consumă mai puține calorii

Fiecare dintre noi trece prin acea etapă în care trezirea este dificilă. Încercăm să sintetizăm câteva sfaturi utile pentru a avea dimineți pline de energie.
Toți am avut acele dimineți când nu putem să lăsăm deoparte lenevitul, chiar dacă teoretic am reușit să dormim suficient. În efortul de a face față zilelor obosite, mulți dintre noi își revin cu o ceașcă de cafea. Dar supra-cafeinizarea are și părți negative, poate induce stări de nervozitate și neliniște.
Poate totuși reușim să identificăm o modalitate mai bună de a elimina oboseala de dimineață și de a continua ziua cu energia de care avem nevoie.


● Nu da snooze alarmei
Acest buton atât de folosit, poate fi destul de periculos pentru o trezire cu energie.
Există totuși noțiunea de „somn fragmentat” – acele etape de 90 minute de somn, care au consecințe bune asupra capacității noastre de a funcționa pe tot parcursul zilei.
Sfat: Încercați snooze la cicluri de somn de 90 de minute prin setarea a două alarme – una pentru 90 de minute înainte de a vă trezi și una pentru când doriți să vă treziți.
Teoria este că cele 90 de minute de somn pe care le primiți între snoozes va fi un ciclu complet de somn, permițându-vă să vă treziți după statutul REM.

● Bea un pahar de apă imediat după trezire

Oboseala este un simptom clasic al deshidratării, și chiar una dintre cauze. Lipsa de apă poate declanșa somnolență, modificări ale capacității cognitive și tulburări ale dispoziției.
Sfat: Dacă descoperiți că încă nu puteți stopa letargia de dimineață, încercați consumați cât mai multe lichide în timpul zilei, pentru a vă menține nivelul de hidratare.

● Învinge oboseala cu câteva mișcări de yoga
Există un motiv pentru care după ce ne trezim simțim nevoia să ne întindem. Pe timpul nopții, în timpul somnului REM, mușchii sunt literalmente paralizați (atonia), iar reactivarea acestora eliberează endorfinele care stimulează energia.
Sfat: Dacă aveți puțin timp pentru yoga de dimineață, profitați din plin- doar 25 de minute de exerciții s-au dovedit suficient pentru a stimula nivelul de energie și funcția creierului.

● Mâncați micul dejun pentru boost de energie
Cercetătorii spun că dacă sărim peste aceasta primă masă putem afecta negativ energia și capacitatea de a acorda atenție pe tot parcursul zilei.
Alimentele sunt combustibil. Dă-i corpului niște calorii pentru a-l pune în acțiune la începutul zilei.
Sfat: construiți un mic dejun pentru combaterea oboselii. În timp ce ceea ce mâncați la micul dejun poate afecta modul în care vă simțiți ore întregi, alegerea potrivită este esențială pentru dimineața dvs. Ideală este o combinație de alimente care combate oboseala, cum ar fi consumul de proteine slabe, cereale integrale și legume proaspete.


● Evitați să consumați zahăr până la prânz
Produsele dulci, cum ar fi cafeaua sau un ceai îndulcit, produsele de patiserie și cerealele pentru micul dejun, pot duce la creșterea zahărului din sânge.
Sfat: Acordați atenție etichetelor nutriționale pentru a vedea cât de mult zahăr consumați la micul dejun și reduceți ori de câte ori este posibil.


● În cele din urmă este recomandată o rutină bună înainte de a dormi
Dacă obiceiurile dinainte de a dormi pot avea un efect atât de profund asupra odihnei, ele au efect și asupra trezirii.
Sfat: Probabil ați auzit de cele mai bune practici care vă ajută să adormiți noaptea. Acestea includ: oprirea televizorului și a dispozitivelor gen telefon, cu o oră înainte de culcare, crearea unui mediu confortabil de dormit începând cu o cameră bine aerisită.

Totodată, ca un sfat general: Faceți un efort să vă treziți în fiecare zi la aceeași oră – chiar și în weekend – pentru a crea un confort psihic trezirii matinale.