Fii activ și în sezonul rece! Cum să faci mișcare iarna - Natur House
Cum sa faci miscare iarna

Fii activ și în sezonul rece! Cum să faci mișcare iarna

Nu trebuie ca iarna să fie sezonul în care să te alegi cu kilograme în plus, din cauza alimentației sau a lipsei de mișcare. Temperaturile mai scăzute care ne descurajează să petrecem timp în aer liber și alimentația în care nu sunt incluse suficiente fructe și legume sunt principalii factori care influențează în mod negativ greutatea în această perioadă. Însă frigul nu trebuie să te împiedice să fii activ în continuare. Trebuie doar să te adaptezi la condițiile meteo și să găsești noi modalități să faci mișcare.

Activitatea fizică regulată joacă un rol important în menținerea sănătății, dar și pentru a menține greutatea corporală în limite normale. Sportul îmbunătățește metabolismul bazal și sprijină sistemul imunitar, ajutând organismul să se protejeze împotriva afecțiunilor respiratorii specifice sezonului rece. Iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta să începi o activitate fizică iarna și să o menții în continuare.

Asigură-te că te echipezi corespunzător

Nu face greșeala pe care o fac multe persoane ce doresc să facă mișcare în aer liber iarna, anume alegerea îmbrăcămintei prea groase. Fie că este vorba despre sport în aer liber sau despre exerciții fizice la o sală de sport, hainele pe care le porți trebuie să îți ofere suficientă libertate de mișcare și tot confortul necesar. În plus, dacă te îmbraci prea gros, riști să transpiri, iar până la boală nu este decât un pas.

De aceea, este bine ca îmbrăcămintea aleasă pentru sport să fie fabricată din materiale specifice pentru activitățile sportive pe timp de iarnă. Acest tip de îmbrăcăminte pare mai subțire la prima vedere, însă este suficient de călduroasă și confortabilă. Însă nu uita să te îmbraci stratificat, ca să te îmbraci dacă îți este prea frig sau să renunți la unele haine dacă îți este prea cald. În timpul activităților în aer liber, protejează-ți mâinile și urechile. Atunci când este frig, mâinile și picioarele sunt primele care resimt temperaturile scăzute.

Nu în ultimul rând, alege încălțări potrivite pentru tipul de activitate pe care îl practici. Nu este vorba doar despre confort, ci și despre protejarea picioarelor în timpul mișcării. Dacă timpul nu îți permite să îți programezi activitățile pe timpul zilei, sau preferi să faci mișcare seara, este o idee bună să ai echipament reflectorizant.

Hidratarea, importantă și pe timpul iernii

Indiferent de anotimp, în timpul unei activități fizice, hidratarea este foarte importantă. Asigură-te că ai mereu o sticlă cu apă plată la îndemână. Riscul de deshidratare este mai scăzut iarna, însă asta nu înseamnă că el nu există și că trebuie neglijat. În plus, este recomandat să consumi zilnic 1,5 – 2 l de apă, indiferent dacă practici un sport sau nu, pentru a asigura hidratarea corespunzătoare a corpului.

Evită consumul de sucuri carbogazoase sau energizante. Aceste băuturi te fac să te simți plin de energie pentru o perioadă scurtă de timp, datorită zahărului pe care îl conțin, însă după aceea te vei simți mai obosit și mai deshidratat.

Alege activitățile fizice potrivite pentru tine

Este firesc ca pe timpul iernii, anumite activități fizice să fie mai greu de practicat. Chiar și înfruntând aceste inconveniente, trebuie să fii activ în continuare. De exemplu, alergarea poate fi practicată în aer liber, dar se poate practica și la sala de sport, pe o bandă de alergare. În ambele cazuri, poți să controlezi ritmul și intensitatea acestui exercițiu, ținând cont de eventualele impedimente de ordin fizic.

O altă variantă este să schimbi tipul de activitate fizică practicată în funcție de anotimp. De exemplu, dacă toată vara ai alergat în aer liber sau ai practicat un anume tip de sport sau activitate fizică, pe timp de iarnă te poți orienta către un sport care se practică în sală, sau să mergi la înot într-un bazin interior cu apă caldă.

Se poate întâmpla ca, din diverse motive, să nu ai timp să mergi la sală sau la înot. Asta nu înseamnă că nu poți să faci mișcare. Mersul pe jos este cea mai simplă modalitate de evitare a sedentarismului. Și lucrurile mărunte coteză, ca de exemplu urcatul scărilor ori de câte ori ai ocazia.

De asemenea, o altă problemă frecventă în ceea ce privește mersul la sală este faptul că poate părea o activitate plictisitoare. Pentru a face această experiență mai plăcută, convinge un prieten să ți se alăture. Este întotdeauna mai distractiv să faci ceva împreună cu un prieten și astfel vă motivați reciproc să nu renunțați la mișcarea zilnică. Așadar, există suficiente modalități de a a face mișcare și în sezonul rece, nu trebuie decât puțină perseverență și ambiție!