Cacao – „hrana zeilorʺ care oferă multiple beneficii sănătății - Natur House
beneficii sănătate

Cacao – „hrana zeilorʺ care oferă multiple beneficii sănătății

Boabele de cacao sunt cunoscute și apreciate de mii de ani în medicina tradițională a popoarelor din America de Sud și Centrală, însă cu timpul beneficiile pe care acestea le oferă pentru sănătate au ajuns să fie apreciate la nivel mondial.

Beneficiile pentru sănătate ale boabelor de cacao includ reglarea tensiunii arteriale și a colesterolului, dar ajută și la tratarea sindromului de oboseală cronică și a diverselor boli neurodegenerative. Sunt benefice pentru vindecarea rapidă a rănilor, pentru îngrijirea pielii și ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a sănătății creierului. De asemenea, ajută la tratarea deficienței de cupru. Boabele de cacao au proprietăți de îmbunătățire a dispoziției și exercită efecte protectoare împotriva neurotoxicității.

Ce este cacao?

Boabele de cacao sunt semințele fermentate ale copacului de cacao, al cărui nume latin este Theobroma cacao, care înseamnă «hrana zeilor». Este nativ din regiunea Amazonului și, după cum sugerează numele, a fost considerată o cultură foarte importantă în America Centrală și de Sud. De fapt, boabele sale erau atât de apreciate, încât triburile native le foloseau ca monedă de schimb. Arborele de cacao are în jur de 12-25 de metri înălțime și crește natural în climatul tropical.

Fructele se prezintă sub forma unor păstăi cu o pastă dulce, care înconjoară un grup de aproximativ 20-40 de semințe de cacao. Astăzi, cacaua este produsă în întreaga lume, cu aproximativ 40% din recoltă realizată în Coasta de Fildeș, dar și Indonezia, Ghana, Brazilia, Nigeria și Camerun contribuie la producția globală. Împreună cu rolul său bine stabilit în fabricarea ciocolatei, proprietățile sale vindecătoare au fost apreciate de mult timp de către popoarele maiașe și aztece.

Cacao și ciocolată sunt doi termeni diferiți. Cacao se referă la pudra cu conținut scăzut de grăsimi obținută din boabele de cacao fin măcinate. Aceste boabe sunt deumite masă de cacao și conțin și unt de cacao. Aproximativ  50-60% din masa de cacao este formată din unt de cacao.

Valoarea nutrițională a pudrei de cacao

Cacao este bogată în minerale cum ar fi fier, magneziu, calciu, fosfor, cupru și mangan. Este, de asemenea, o sursă bună de seleniu, potasiu și zinc, oferind organismului carbohidrați, proteine și fibre dietetice. În plus, conținutul de colesterol din cacao este aproape neglijabil. Untul de cacao este un amestec de grăsimi mononesaturate cum ar fi acidul oleic și grăsimi saturate, și anume acidul stearic și acidul palmitic.

Beneficiile pe care le oferă cacaua sănătății

Cacaua, bogată în flavonoide, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge. Studiile efectuate asupra acestui subiect au arătat schimbări pozitive în tensiunea arterială sistolică și diastolică, ca urmare a consumării de produse pe bază de cacao în locul ceaiului negru și verde. Aceste schimbări favorabile sunt atribuite prezenței antioxidanților care stimulează producerea de oxid nitric, ce ajută la relaxarea vaselor de sînge. Mai mult, acest lucru ajută la menținerea unui sistem circulator sănătos.

Studiile comparative au evidențiat faptul că pudra de cacao prezintă o activitate antioxidantă mai mare decât ceaiul negru sau ceaiul verde. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi pe bază de oxigen, care sunt prezenți în organism. În plus, este bogată în substanțe fitochimice fenolice și flavonoide.

Cacaua bogată în flavonoide poate ajuta la menținerea unui creier sănătos. Acest beneficiu ar putea avea efecte favorabile asupra funcțiilor de învățare și de memorare. Consumul de produse pe bază de cacao sporește circulația sângelui în creier și previne apariția tulburărilor vasculare.

Pudra de cacao contribuie la prevenirea obezității cauzate de o dietă bogată în grăsimi. Aportul său în dietă ajută la modularea metabolismului lipidic și la reducerea sintezei și transportului de acizi grași. De asemenea, favorizează o îmbunătățire a termogenezei – mecanismului de producere a căldurii în țesuturile adipoase și în ficat.

Studiile au arătat efectele benefice ale pudrei de cacao asupra sănătății cardiovasculare. Este bogată în flavonoide, și anume, procianidina, catechina și epicatechina, care au proprietăți antioxidante și ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării și întăresc inima. De asemenea, ajută la stimularea colesterolului HDL benefic. Cacao ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge letale. Toate aceste efecte asupra sănătății ajută la prevenirea proliferării diferitelor afecțiuni precum ateroscleroza și tromboza, care sunt unele dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare mai grave.

Consumul de cacao are efecte asemănătoare antidepresivelor asupra anumitor procese fiziologice. Studiile au arătat că îmbunătățește starea de spirit și promovează îmbunătățirea activităților cognitive în timpul eforturilor mentale. Prezența feniletilaminei neurochimice contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sentimentului de mulțumire și are efect afrodisiac.

Cacauaa exercită efecte calmante asupra persoanelor care suferă de oboseală cronică. Efectele sale atenuante sunt atribuite eliberării neurotransmițătorilor ca serotonina, anandamida și feniletilamina în creier, care protejează celulele neuronale împtotriva stresului oxidativ și ajută la combaterea sindromului oboselii cronice.

Precauții în consumul de cacao

Cacao este o sursă de cofeină. Cu toate acestea,doar consumul de cofeină în exces poate duce la diferite efecte secundare, cum ar fi insomnia și aritmia cardiacă. Excesul de cofeină poate agrava, de asemenea, starea persoanelor care suferă deja de tulburări de anxietate sau de diaree. De asemenea, poate agrava afecțiunea refluxului gastroesofagian și este recomandat să fie evitată înainte de intervenții chirurgicale pentru a evita orice interferență cu nivelul zahărului din sânge.

Pe lângă boabele de cacao, scoarța arborelui de cacao, untul de cacao și florile arborelui au fost de asemenea utilizate în scopuri terapeutice, pentru tratarea diferitelor boli, cum ar fi afecțiuni ale pielii, afecțiuni ale intestinelor și pentru tratarea rănilor. Evită produsele pe bază de cacao procesate excesiv, care nu mai conțin compuși chimicii care sunt atât de valoroși pentru sănătate. O bucată mică de ciocolată amăruie, neîndulcită și cu un conținut de cacao de peste 70% poate fi mai mult decât un desert delicios.

Bucură-te de toate beneficiile pe care le oferă cacaua, cu ajutorul pliculețelor Apinat Cacao. Acestea conțin pudră de cacao, fibre de cacao solubilă, precum și extract de boabe de cacao, fiind ideale pentru micul dejun sau ca gustare.