Evită problemele digestive cu ajutorul alimentației corespunzătoare - Natur House
problemele digestive și alimentația

Evită problemele digestive cu ajutorul alimentației corespunzătoare

Alimentele pe care le consumi zilnic și stilul de viață nu influențează doar sănătatea sistemului digestiv, ci și sănătatea întregului corp. Dacă o masă copioasă poate avea urmări temporare,ca de exemplu un disconfort gastric, alimentele nesănătoase, consumate pe o perioadă lungă de timp, pot crea probleme mult mai serioase și pot provoca multe simptome neplăcute, ca de exemplu dureri stomacale, arsuri, balonare sau greață. Toate acestea îți dau de știre că stomacul este afectat.

Alimentele care provoacă probleme digestive

 

Grăsimile se află în topul alimentelor greu digerabile. Până și în cazul unei ușoare sensibilități digestive, prăjelile și alimentele bogate în grăsimi, ca de exemplu carnea grasă, mezelurile sau maioneza pot provoca arsuri la stomac și reflux gastro-esofagian, deoarece stimulează secreția acidului gastric în organism. De aceea, astfel de alimente trebuie evitate sau cel mult consumate doar ocazional.

Alimentele procesate sunt bogate în carbohidrați rafinați. Printre acestea se numără sucurile carbogazoase, dulciurile sau pâinea albă. Astfel de alimente trec rapid prin sistemul digestiv, provocând simptome ca balonarea sau crampele stomacale. De asemenea, astfel de alimente sunt adevărați dușmani ai siluetei și afectează în mod negativ nivelul glicemei, din cauza conținutului mare de calorii, grăsimi și glucide.

Condimentele iuți se pot număra printre preferatele tale, însă trebuie consumate cu moderație. Ardeiul iute sau chilli, precum și alte condimente iuți pot crea senzația de arsură la stomac și pot afecta esofagul. Dacă sunt incluse frecvent în alimentație, mâncărurile care conțin condimente iuți pot dăuna sistemului digestiv, deoarece sunt iritante. Mai ales dacă observi că le tolerezi mai greu, evită condimentele iuți și nu le consuma niciodată la cină.

Citricele și roșiile sunt alimente acide, care, ca și condimentele iuți, pot irita mucoasa stomacului, cauzând probleme digestive. Și băuturile carbogazoase sunt tot acide, acesta fiind motivul pentru care irită stomacul. Așadar, dacă observi că le tolerezi mai greu, evită fructele citrice și roșiile sau consumă-le cu moderație.

Alcoolul, cafeaua și ceaiul pot fi dăunătoare atunci când sunt consumate în exces, deoarece relaxează sfincterul esofagian și permit acidului din stomac să urce în esofag. Acesta este procesul prin care apare senzația neplăcută de arsură gastrică. În plus, alcoolul în exces inflamează mucoasa gastrică și împiedică asimilarea nutrienților din alimente. Băuturile cu cofeină (cafeaua, ceaiul verde, negru sau alb) ar trebui evitate de persoanele care suferă de reflux gastroesofagian.

Obiceiurile alimentare și stilul de viață

 

Pe lângă alimentele pe care le consumi, obiceiurile alimentare sunt la fel de importante, deoarece pot să elimine problemele digestive sau dimpotrivă, să le accentueze.

  • Consumă porții mai mici, dar mănâncă mai des și mestecă bine mâncarea, pentru a nu suprasolicita stomacul. Este recomandat să mănânci 3 mese principale și 2 gustări, în loc să mănânci doar una sau două mese copioase zilnic. De asemenea, evită cinele prea târzii, pentru ca digestia să se efectueze înainte de culcare.
  • După fiecare masă, este bine să aștepți să treacă 30 de minute înaine să începi o activitate fizică, indiferent că este vorba despre exerciții fizice sau muncă fizică.
  • Chiar dacă este bine să aștepți puțin după ce mănânci înainte să te apuci de o activitate fizică, nu este cazul să te întinzi în pat imediat după ce ai mâncat. Poziția orizontală favorizează apariția refluxului gastroesofagian.
  • La modul ideal, este bine să respecți pe cât posibil orele fixe pentru mese.
  • Evită să consumi alimente prea fierbinți, deoarece mucoasa tractului digestiv este fragilă, iar alimentele prea fierbinți o pot arde.
  • Dacă suferi de reflux gastroesofagian, este bine să eviți hainele care sunt prea strâmte pe talie.
  • Renunță la obiceiurile nesănătoase, ca de exemplu fumatul, sau măcar redu cât mai mult acest obicei.
  • Nu te trata pe perioade lungi cu medicamente nesteroidiene sau antiinflamatoare, deoarece, în timp, acestea pot afecta în mod negativ stomacul.

Plante și alimente care tratează problemele digestive

 

Poți trata problemele digestive și prin intermediul plantelor vindecătoare, având grijă să incluzi în dietă alimente care acționează ca un balsam pentru sistemul digestiv.

Gălbenelele calmează durerile stomacale și senzația de arsură gastrică. Aceste flori conțin substanțe care ajută la refacerea mucoasei stomacale. Gălbenelele nu sunt recomandate persoanelor hipertensive. O cură cu ceai de gălbenele se face timp de 2 săptămâni, timp în care se consumă maxim 3 căni de ceai pe zi, iar apoi se poate repeta după 6 săptămâni.

Salcâmul calmează senzația de arsură și se utilizează pentru tratarea și prevenirea gastritei, fără a avea efecte secundare. Se pot consua 2 căni de ceai de flori de salcâm pe zi.

Lemnul dulce protejează stomacul și ajută la refacerea mucoasei stomacale. Nu are efecte negative, nu este toxic și este un bun antiacid natural. Rădăcina rasă de lemn dulce se folosește în general sub formă de tinctură sau ca ceai. Lemnul dulce este contraindicat persoanelor hipertensive.

Probioticele refac flora intestinală, reduc inflamația și previn infecțiile bacteriene. Alimentele bogate în substanțe probiotice sunt cele fermentate, ca de exemplu iaurtul, chefirul, varza murată etc.

Acizii grași omega 3 pe care îi găsim în special în peștele gras, așa cum este somonul, heringul, sardinele și macroul scad inflamația și inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.

Varza este un bun remediu în cazul gastritei și al ulcerului, fie că este consumată crudă sau sub formă de suc.

Cimbrul calmează spasmele stomacale și diminuează senzația de greață. Se pot consuma până la 3-4 căni de ceai de cimbru zilnic.

Ghimbirul este indicat în cazul arsurilor gastrice și poate fi consumat tot sub formă de ceai, până la 2-3 căni zilnic.

Mușețelul reduce durerile stomacale și inflamația și calmează senzația de arsură. Se consumă tot sub formă de ceai.

Sunătoarea acționează ca un pansament gastric, fiind un remediu util și în cazul colitei. Se pot consuma 2 căni de ceai de sunătoare zilnic.

Alimentele alcaline sunt recomandate în cazul problemelor digestive. Acestea sunt legumele cu frunze verzi, rădăcinoasele, legumele crucifere, leguminoasele, nucile, semințele etc.

Așadar, alimentația este cel mai important factor care contribuie la apariția sau diminuarea problemelor digestive, însă și stilul de viață și obiceiurile sănătoase sau nesănătoase contribuie mult la sănătatea sistemului digestiv.