Iaurtul este cel mai popular aliment fermentat, care se găsește cam în orice frigider. Acum, alimentele fermentate au devenit practic alimente „în trend” și datorită diversificării produselor care se găsesc la momentul actual în magazine, multe dintre ele de proveniență asiatică. De fapt, alimentele fermentate sunt sănătoase deoarece au toate ceva în comun: conțin substanțe prebiotice, iar acestea acționează în mod benefic asupra florei intestinale, favorizând creșterea numărului de bacterii bune.
În special alimentele procesate intensiv și cu un conținut scăzut de fibre afectează în mod negativ sistemul digestiv și flora intestinală, iar prebioticele pot contracara aceste efecte negative. În lipsa acestora, corpul produce substanțe cu efect inflamator și care afectează sistemul metabolic, ceea ce favorizează creșterea în greutate și apariția diabetului. De asemenea, nivelul de vitamine, minerale și compuși hormonali scade, afectând întregul sistem imunitar.
Ce sunt prebioticele?
Înainte să existe posibilitatea de a păstra alimentele congelate sau la rece, oamenii au găsit metode ingenioase să conserve rezervele de hrană. Aceste procedee au apărut în mod spontan. De exemplu, bacteriile din lapte produc în mod natural acid lactic, care, la rândul său, acționează asupra proteinelor din lapte pentru a crea acea aromă acrișoară și textura îngroșată a iaurtului.
Din fericire, în ziua de astăzi nu există și riscurile de sănătate asociate alimentelor obținute prin fermentare, deoarece toate acestea sunt produse cu culturi de bacterii care sunt obținute în mod controlat și care sunt utilizate numai în condiții optime de igienă.
Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt bacterii vii și drojdii care sunt bune pentru sănătate, în special pentru sistemul digestiv. De obicei ne gândim la bacterii ca la ceva care provoacă boli. Dar corpul uman este plin de bacterii, atât bune cât și rele. Probioticele sunt numite adesea bacterii „bune” sau „utile”, deoarece acestea ajută la menținerea sănătății.
De ce avem nevoie de prebiotice?
Alimentele fermentate, așa cum sunt iaurtul sau kefirul conțin bacterii vii, care stimulează bacteriile ce există deja în intestin să producă substanțe chimice benefice sănătății. Prebioticele pe care le conțin aceste alimente au rolul de „hrană” pentru bacteriile bune, acesta fiind principalul motiv pentru care astfel de alimente ar trebui incluse în alimentația de zi cu zi. De exemplu, inulina este o substanță prebiotică, o fibră care se găsește în aghinare, praz și banane. Alte alimente care contribuie la sănătatea intestinului sunt nucile și ciocolata neagră cu conținut de minim 70% cacao (datorită conținutului de polifenoli, ce eliberează antioxidanți în organism), merele și perele (surse foarte bune de fibre solubile).
De ce sunt benefice alimentele fermentate?
Toate schimbările care au loc în timpul fermentării alimentelor, cauzate de bacterii, nu afectează numai proprietățile fizice și aroma acestora, dar produc și un număr de metaboliți bioactivi. Aceste substanțe, împreună cu bacteriile probiotice, au efecte pe termen scurt și lung asupra sănătății întregului organism. Cei mai comuni metaboliți care se găsesc în alimentele fermentate sunt:
- Bacteriocine – au proprietăți antibacteriene;
- Exopolizaharide – acționează ca prebiotice și modulatori imunitari, având efect antitumoral;
- Peptide eliberate proteolitic – au potențialul de a scădea tensiunea arterială.
Bacteriile care se găsesc în alimentele fermentate asigură „predigestia” anumitor componenți din alimente, ușurând astfel digestia și absorbția nutrienților. De aceea, persoanele care suferă de intoleranță la lactoză pot adesea să consume iaurt sau kefir, deoarece lactoza din aceste alimente a fost parțial dizolvată.
Pe lângă aceste beneficii, în cazul anumitor alimente, ca de exemplu varza transformată în varză murată, crește numărul anumitor compuși numiți glucozinolați, despre care se crede că joacă un rol important în combaterea cancerului.
Beneficiile alimentelor fermentate
În slăbire. Anumite substanțe care se găsesc în alimentele fermentate pot contribui la pierderea în greutate și la reducerea depunerilor de grăsimi. Acest lucru se datorează faptului că alimentele bogate în substanțe probiotice contribuie la sănătatea sistemului digestiv și a florei intestinale, lucru care favorizează digestia și sprijină procesele metabolice din corp.
În tratarea sindromului colonului iritabil. Alimentele fermetate nu pot vindeca această afecțiune, însă pot ajuta la menținerea simptomelor sub control, deoarece reduc balonarea. Atunci când sunt consumate regulat, echilibrul bacteriilor din intestin poate fi modificat, în favoarea bacteriilor bune. Astfel, și simptomele colonului iritabil sunt diminuate, deoarece este îmbunătățită sănătatea sistemului digestiv și a intestinelor.
În prevenirea diabetului. Datorită faptului că alimentele fermentate acționează ca modulatori ai nivelului de zahăr din sânge, consumul acestora contribuie la prevenirea apariției diabetului tip 2.
În scăderea tensiunii arteriale. Metaboliții bioactivi care sunt creați în timpul procesului de fermentare al boabelor de soia, inclusiv peptidele eliberate proteolitic contribuie la scăderea tensiunii arteriale, conform unor studii efectuate de către cercetătorii japonezi. De asemenea, efecte similare au fost descoperite și în urma cercetărilor efectuate asupra laptelui de capră fermentat.
În scăderea colesterolului. Bacteriile prezente în kefir au fost adesea studiate în ultimii ani, astfel încât cercetătorii sunt de părere că acestea pot scădea nivelul colesterolului rău. Se crede că aceste bacterii acționează absorbind colesterolul în celulele lor înainte ca acesta să fie absorbit de către organism. De asemenea, aceste bacterii contribuie la producerea acizilor din bilă, care combat colesterolul.
În creșterea imunității. Tot metaboliții bioactivi contribuie la reducerea inflamațiilor, luptând împotriva infecțiilor bacteriene și virușilor, așadar favorizând în mod activ creșterea imunității.
Prin urmare, alimentele fermentate aduc multe beneficii alimentației de zi cu zi. Nu sunt alimente-minune și nici nu reprezintă un panaceu universal, însă atunci când sunt consumate cu moderație, sunt de ajutor pentru menținerea sănătății sistemului digestiv.