4 lucruri pe care nu le știai despre metabolism - Natur House
important despre metabolism

4 lucruri pe care nu le știai despre metabolism

De ce unele persoane par să mănânce tot ce își doresc și să nu se îngrașe deloc, în timp ce, în cazul altor persoane, fiecare mică abatere de la dietă se observă imediat pe cântar?  Acest lucru se datorează diferențelor individuale în ceea ce privește metabolismul, masa musculară și activitatea fizică. Metabolismul este procesul prin care corpurile noastre transformă ceea ce mâncăm în energia de care avem nevoie pentru a supraviețui și a funcționa.  Metabolismul este responsabil pentru buna funcționare a tuturor proceselor din organism, de la simpla respirație până la clipitul ochilor.

Un metabolism rapid este ca un cuptor fierbinte care dă multă căldură datorită combustibilului pe care îl folosește, adică datorită caloriilor. Din contră, un metabolism lent necesită mai puțin combustibil pentru a menține corpul în mișcare.

Este tentant să dăm toată vina pentru problemele de greutate pe care le avem pe un metabolism lent, dar există modalități de a stimula metabolismul și implicit de a menține greutatea sub control.

1.Metabolismul se poate schimba

Deși este adevărat că genetica ajută la determinarea ratelor metabolice, putem stimula metabolismul prin creșterea masei musculare atunci când aceasta nu este suficient de dezvoltată. Masa musculară arde mai multe calorii pe oră decât grăsimea, ceea ce înseamnă că persoanele care au o masă musculară mai dezvoltată au nevoie de mai multe calorii decât persoanele cu un procent mai mare de grăsime corporală.

Masa noastră musculară scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, ceea ce contribuie la o viteză mai scăzută a metabolismului. Pentru a contracara acest declin care se întâmplă firesc cu vârsta, este nevoie să faci mișcare zilnic, în special exerciții fizice care întăresc musculatura, dar și să te alimentezi în mod adecvat.

2.Anumite alimente pot contribui la stimularea metabolismului

Există anumite alimente care pot stimula metabolismul, așa cum este ardeiul iute (datorită capsaicinei) sau ceaiul verde (datorită antioxidanților), însă acest lucru nu înseamnă că poți să consumi calorii în exces în speranța că vei contracara efectele unei diete hipercalorice prin consumul acestor alimente.

Pentru menținerea unei greutăți sănătoase, trebuie să îți controlezi porțiile de mâncare și să urmezi o dietă echilibrată, plină de alimente bogate în nutrienți, având grijă să eviți excesele alimentare.

3.Cinele târzii încetinesc metabolismul

Nu trebuie să ai neapărat o oră fixă atunci când iei cina, dar este recomandat ca ultima masă să aibă loc cu cel puțin două ore înainte de culcare, pentru ca organismul să aibă timp să își facă digestia. Atunci când dormim, metabolismul încetinește în mod natural, deoarece toate procesele din organism sunt concentrate pe regenerarea și revitalizarea organismului. Așadar, dacă obișnuiești să iei cina la ore târzii și să te culci la scurt timp după aceea, digestia este îngreunată, iar acest lucru face ca alimentele să nu fie procesate în mod eficient pe parcursul nopții, ceea ce favorizează depunerile de grăsimi.

4.Dietele sărace în calorii sau înfometarea nu aduc beneficii metabolismului

Pierderea în greutate are drept scop crearea unui deficit energetic – ingerarea unui număr mai mic de calorii decât consumă corpul în fiecare zi. Cu toate acestea, crearea unui deficit prea mare de calorii poate să aibă efectul contrar. Corpul uman este „programat ” pentru supraviețuire în condiții extreme. Limitarea excesivă a numărului de calorii ingerate poate să transmită semnale greșite organismului, semn că urmează o perioadă de înfometare. Prin urmare, aceleași procese metabolice sunt efectuate cu mai puține calorii. Cu alte cuvinte, corpul se adaptează la numărul restrictiv de calorii și utilizează mai puține pentru a îndeplini aceleași sarcini. Așadar, înfometarea sau consumul unei cantități prea mici de calorii, nu va accelera metabolismul, ci îl va încetini.

Deși dieta are un rol important în modul în care se desfășoară procesele metabolice în organism, trebuie reținut faptul că nu există soluții rapide pentru pierderea în greutate (de exemplu, să mănânci ce vrei și cât vrei, cu condiția să consumi anumite alimente). Cu toate acestea, anumite obiceuri alimentare nesănătoase pot influența drastic metabolismul într-un mod negativ.

Prin urmare, modul în care funcționează metabolismul nostru și implicit arderile de grăsimi în organism se rezumă la adoptarea unei diete adecvate, fără excese alimentare, caracterizată prin diversificarea alimentației, reducerea sau eliminarea alimentelor nesănătoase și menținerea controlului asupra cantității de calorii consumate zilnic.