Anul acesta, te invităm la un Black Friday inedit - cel al sănătății
Black Friday Natur House

Anul acesta, te invităm la un Black Friday inedit – cel al sănătății

Primăvara și toamna sunt anotimpurile în care organismul uman trece printr-o serie de schimbări. Mulți dintre noi am simțit ceea ce numim „astenie”, o stare caracterizată printr-un nivel foarte scăzut de energie. Ne simțim tot timpul obosiți, atât fizic cât și psihic, iritați și chiar ușor deprimați.

Ultima lună de toamnă este și luna în care toată lumea se pregătește deja pentru decembrie, o lună aglomerată, cu multe sărbători, iar în general se obișnuieste ca aceste sărbători să fie însoțite și de mese îmbelșugate. După perioada lunilor de toamnă, în care organismul trebuie să se adapteze de la temperaturile caniculare la cele tot mai scăzute, după ce nivelul de energie scade simțitor, acele mese îmbelșugate din perioada sărbătorilor de iarnă reprezintă exact ceea ce corpul nu are nevoie, adică multe grăsimi, multe zaharuri, mâncăruri procesate și cu un conținut foarte scăzut de substanțe nutritive.

Un altfel de Black Friday

În ultimii ani, și la noi în țară conceptul de Black Friday a devenit din ce în ce mai popular și, la ora actuală, probabil că nu este magazin care să nu anunțe reduceri importante cu ocazia Black Friday. Oamenii își fac liste de cumpărături, profită de oferte pentru a cumpăra din timp cadouri pentru toți cei dragi și, fără să vrem, ne gândim tot mai mult la lucruri materiale. Toată lumea își dorește telefoane noi, electrocasnice noi, haine noi, pantofi noi, cosmetice și tot felul de alte obiecte mai mult sau mai puțin utile.

Nu este nimic rău să ne răsfățăm puțin de sărbători cu lucruri pe care ni le dorim cu adevărat, însă există ceva ce nu se poate cumpăra: sănătatea.

Anul acesta, îți propunem să profităm cu toții de o ofertă mai specială de Black Friday și să nu ne gândim numai la listele de cumpărături, ci și la sănătatea noastră. Să începem să facem ceva pentru a ne îmbunătăți starea generală a organismului, pentru a fi în formă, pentru a avea mai multă energie, un tonus mai bun și, în general, o stare de bine. Să facem mici schimbări în viața noastră, dar care să conteze atunci când vine vorba despre sănătate. Vei vedea că te vei bucura mult mai mult de sărbătorile de iarnă dacă ești mai relaxat, dacă te simți bine în pielea ta și nu ești tot timpul obosit, lipsit de energie.

Schimbările din organism care au loc toamna

Atunci când există mari schimbări în cantitatea de lumină naturală pe care o primim, așa cum se întamplă atunci când se schimbă anotimpurile, există anumite simptome pe care le putem recunoaște foarte ușor: schimbări bruște ale stării de spirit, depresie, senzație de oboseală, poftă excesivă de mâncare (în special pentru dulciuri și mâncare tip fast food), iritabilitate. Nu toată lumea prezintă toate aceste simptome, iar unele persoane nu simt nici o schimbare atunci când se face trecerea de la un anotimp la altul. Însă, aceste simptome pot apărea foarte ușor, la orice persoană cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 de ani, iar femeile sunt chiar mai predispuse la apariția simptomelor de astenie.

Schimbări mici, efecte mari

Pentru a preveni apariția acestor simptome, exista câteva mici schimbări în stilul de viață pe care orice persoană le poate face pe tot parcursul anului, nu numai toamna.

În primul rând, este important să petreci cât mai mult timp în aer liber. Dacă îți place să alegi sau să practici un sport, este ideal, însă poți să faci în fiecare zi cel puțin o plimbare mai lungă, astfel încât să te bucuri cât mai mult de lumina naturală.

Adoptă o dietă echilibrată. Nu ceda în fața poftelor alimentare și evită alimentele bogate în zaharuri sau grăsimi, în mod special mâncărurile de tip fast food. Asigură-te că mesele zilnice includ suficiente minerale și vitamine, astfel încât să ai mai multă energie și să nu mai fi tentat să consumi alimente nesănătoase. Dacă ai nelămuriri în această privință, poți cere oricând sfatul unui nutriționist, care te va ajuta să alcătuiești un plan alimentar în funcție de nevoile organismului tău.

Fii cât mai sociabil. Chiar dacă uneori ai tendința să te izolezi și să petreci mai mult timp în casă, nu renunța la ieșirile cu grupul de prieteni sau cu colegii de la serviciu. Este important să nu renunți la activitățile pe care le poți face împreună cu grupul de prieteni, chiar dacă uneori simți că nu ai dispoziția necesară să ieși în oraș și ai prefera doar să lenevești în casă.

Așadar, iată cum toată această agitație din, care în curând se va accentua atunci cand toți comercianții se vor întrece în oferte, ar putea deturna atenția ta de la lucrurile cu adevărat importante. Pe lângă cumpărături, cadouri și liste interminabile, este important să îți oferi chiar tu cel mai prețios cadou pe care îl poate primi cineva: sănătatea. Este momentul să te pregătești altfel pentru sărbători, să nu te gândești numai la cumpărături și la cadouri, ci să te gândești și cum să ai grjă de tine, să ai un stil de viață sănătos, care te va ajuta să eviți multe probleme de sănătate pe viitor.

Astfel, sărbătorile de iarnă vor fi și mai frumoase, daca le vei petrece alături de cei dragi fără să ai parte de neplăcerile asociate unei alimentații dezechilibrate (de la mici indigestii la deranjamente stomacale grave), fără să te gândești că te așteaptă mese îmbelșugate și apoi trebuie să te lupți să dai jos kilogramele în plus acumulate și, mai ales,  știind ca ai început un nou stil de viață, fără excese și fără alimente nesănătoase.