Slăbire sănătoasă și rezultate pe termen lung? Da, se poate! - Natur House
recomandări pentru o slăbire sănătoasă

Slăbire sănătoasă și rezultate pe termen lung? Da, se poate!

Problemele de greutate ne dau mereu bătăi de cap, iar atingerea greutății ideale pare un scop aproape imposibil de atins pentru multe persoane. Așadar, dacă vrei să slăbești sănătos, fără să recurgi la tot felul de trucuri și diete-fulger și să obții rezultate pe termen lung, trebuie să ai în vedere faptul că este nevoie să înveți să îți „asculțiʺ corpul. Acest lucru înseamnă că trebuie să îi asiguri nutrienții de care are nevoie, prin intermediul alimentației zilnice, care trebuie să aibă la bază trei principii importante, echilibru în nutrienți, diversitatea și consumul cât mai multor alimente naturale.

Redu porțiile de mâncare

De cele mai multe ori, una din cauzele surplusului de greutate o reprezintă supraalimentarea. O alimentație echilibrată presupune să consumi alimente din toate categoriile de nutrienți, însă cu măsură. În principiu, trebuie să respecți mesele principale ale zilei, să nu sari peste mese și să nu exagerezi cu gustările dintre acestea.

Mesele trebuie să conțină alimente cu conținut proteic de bună calitate, fie că este vorba despre proteine de origine animală sau vegetală.  Carbohidrații trebuie obținuți în special din legume, fructe și produse din cereale integrale (și acestea prezente în cantități moderate).

De preferat este ca legumele și fructele pe care le consumi să fie cât mai proaspete și de sezon, însă atunci când acestea nu sunt disponibile, de exemplu, pe parcursul iernii, se poate apela și la produse congelate.

Limitează consumul de suc de fructe

Sucurile de fructe naturale sunt foarte tentante, fiindcă au un gust foarte bun și avem impresia că consumăm ceva sănătos. Însă sucurile de fructe, chiar și cele naturale, conțin o cantitate mare de zaharuri. Pentru un singur pahar de suc de fructe este nevoie de mai multe fructe, iar acestea sunt surse bogate de zaharuri naturale. De asemenea, sucul de fructe nu conține aceleași fibre ca fructul propriu-zis. Așa că, dacă vrei să te bucuri din plin de beneficiile fructelor, consumă-le ca atare.

Elimină caloriile lichide

Tot la capitolul lichide consumate, este bine să ai grijă la caloriile pe care le consumi sub formă lichidă și care de multe ori sunt neglijate. Este foarte ușor să te trezești cu câteva kilograme în plus datorate consumului de sucuri carbogazoase, alcool sau băuturi energizante. Băuturile care conțin adaos de zaharuri sunt asociate cu creșterea în greutate și cu creșterea tensiunii arteriale.

Nu mânca pe fugă

Mesele luate pe fugă pot crea probleme digestive și pot determina mâncatul în exces. Atunci când nu ai suficient timp să mesteci mâncarea, ai tendința să mănânci cât mai mult pentru a-ți potoli foamea. Dacă îți faci timp să mănânci, cel puțin 30 de minute pentru fiecare masă, creierul are timpul necesar ca să proceseze informația că te-ai săturat și atunci vei consuma porții mai mici.

Evită oboseala cronică

Atunci când nu te odihnești suficient, se instalează oboseala cronică. Acest lucru nu are efect numai asupra stării generale de bine și a bunei dispoziții, ci afectează și metabolismul. În plus, stresul cotidian, care este un factor ce ne poate afecta pe toți, influențează calitatea somnului. Fără un somn odihnitor sau fără odihnă suficientă, corpul nu își poate regenera energia de care are nevoie a doua zi pe parcursul nopții, așa că te vei simți mereu iritat, anxios, iar anumite procese care au loc în organism, ca de exemplu metabolizarea alimentelor, nu se desfășoară la parametrii normali.

Evită sedentarismul

Exercițiile fizice și mișcarea în general, contribuie la menținerea greutății corporale normale. Activitățile fizice, chiar și atunci când este vorba doar de mersul pe jos, ajută la creșterea numărului de calorii pe care organismul le arde zilnic și antrenează mușchii. Cu cât masa musculară este mai mare, cu atât corpul arde mai multe calorii, chiar și atunci când se află în stare de repaos. Pe lângă aceste beneficii, exercițiile fizice regulate, practicate la o intensitate moderată, îmbunătățesc starea de spirit și te ajută să rămâi activ pentru mai mult timp, pe măsură ce îmbătrânești.

Punând în aplicare aceste principii sănătoase care stau la baza adoptării unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos, activ, vei reuși să ajungi la greutatea ideală și să o menții sub control. Pentru mai multe informații despre dieta alimentară pe care ar trebui să o urmezi, apelează la ajutorul unui specialist în nutriție. Te poți programa pentru o consultație nutrițională gratuită în oricare din centrele Natur House și vei face astfel primul pas spre o schimbare în bine a stilului de viață.