În starea sa naturală, zahărul este un carbohidrat relativ inofensiv – chiar necesar – de care corpul are nevoie ca să funcționeze. Se găsește în fructe, legume și lapte, ca un compus cunoscut sub numele de fructoză sau lactoză. Problema apare atunci când zahărul este adăugat în produsele alimentare în timpul procesării pentru mai multă aromă, pentru a schimba textura unui aliment sau chiar ca și colorant alimentar. Zahărul se găsește în foarte multe alimente, nu doar în prăjituri și bomboane.
Consumul excesiv de zahăr are multe efecte asupra sănătății, cel mai evident fiind creșterea în greutate. De asemenea, crește nivelul de insulină, încetinește metabolismul, iar caloriile din alimentație se transformă în țesut adipos, în special în zona abdominală. Și în timp ce reducerea consumului de zahăr este un beneficiu important în pierderea în greutate , există și alte motive pentru care are trebui să îl eviți. Dacă te întrebi ce alți îndulcitori ai putea folosi în locul zahărului, iată ce alte opțiuni ai la dispoziție:
1. Zaharuri
Zaharurile sunt carbohidrați care au un consum mai redus de calorii decât zahărul procesat și se găsesc în diferite alimente, ca de exemplu, fructe, legume, cereale și lapte. Printre cele mai cunoscute tipuri de zaharuri se numără glucoza, fructoza, lactoza, maltoza, galactoza și trehaloza. În special fructoza este utilizată pentru îndulcirea alimentelor dietetice.
Glucoza este un zahar simplu care se găsește în legume și fructe și este aproape la fel de dulce ca și zahărul. Nu este indicată pentru diabetici sub forma sa rafinată, însă în asociere cu fructoza are capacitatea de a reduce apetitul pentru dulce și consumul de calorii.
Fructoza este un zahar simplu care se găsește, de asemenea, în fructe și legume. Este unul dintre cele trei tipuri de monozaharide care se găsește în mod natural. Este mai dulce decât zahărul și are un indice glicemic mai scăzut decât acesta, așa că poate fi utilizată în cantități mai mici.
2.Alcooli naturali ai zahărului
Numiți și polioli, sunt carbohidrați, ca și zaharurile și se găsesc în mod natural, deși în cantități mici, în plante și cereale. Aceștia conțin, de regulă, mai puține calorii per gram decât zahărul și nu cauzează deteriorarea dinților. Cei mai cunoscuți alcooli naturali ai zahărului sunt sorbitolul, xilitolul, manitolul, maltitolul, eritritolul, izomalțul, lactitolul și glicerolul, însă doar sorbitolul și xilitolul sunt utilizați în general ca îndulcitori în alimentație.
Sorbitolul este mai puțin dulce decât zahărul, însă conține și mai puține calorii. De asemenea, are un indice glicemic scăzut și se găsește în mod natural în multe fructe, inclusiv în mere și pere. Sorbitolul este produs și în corp, în urma proceselor metabolice. Se utilizează mai ales pentru dulciurile dietetice și îndeplinește și rolul de conservant.
Xilitolul este probabil cel mai cunoscut poliol. Arată ca zahărul și are un gust asemănător cu acesta, dar are mai puține calorii și un indice glicemic mai scăzut. Se găsește în cantități mici în unele fructe și legume, ca de exemplu căpșuni și zmeură și este produs în corp în urma proceselor metabolice. Cea mai mare cantitate de xilitol se găsește în mod natural în coaja de mesteacăn. În plus, xilitolul este util și pentru menținerea igienii orale.
3.Îndulcitori naturali cu conținut caloric
Conțin zaharuri, însă au și anumite calități nutritive. Deși au indice glicemic ușor mai scăzut decât zahărul, trebuie consumați doar cu moderație, pentru că pot afecta silueta.
Mierea este cel mai vechi îndulcitor utilizat în alimentația umană. Conține în principal fructoză și glucoză, precum și cantități mici de apă și alte zaharuri. Este mai dulce decât zahărul obișnuit, însă are un conținut caloric destul de ridicat. În schimb, mierea are proprietăți medicinale care nu sunt de neglijat, în special ca antiseptic.
Siropul de arțar este obținut din seva acestor arbori, este la fel de dulce ca și zahărul și are un indice glicemic asemănător cu acesta, așa că, deși are un gust foarte plăcut, nu este un bun înlocuitor pentru zahăr.
Zahărul de cocos este zahăr granulat obținut din florile care cresc în cocotieri. Are un gust foarte plăcut, însă din punct de vedere caloric este foarte asemănător zahărului obișnuit.
4.Îndulcitori naturali fără calorii
Aceștia nu sunt carbohidrați și conțin calorii puține sau deloc. Au indicele glicemic zero și sunt inofensivi pentru dantură. Cel mai cunoscut îndulcitor natural fără calorii este stevia, însă mai există și taumatina, brazeina și monelina, toți îndulcitori obținuți din plante.
Stevia este obținută din planta cu același nume, care crește în America de Sud, în special în Paraguay. Frunzele sale pot fi de până la 30 de ori mai dulci decât zahărul, deoarece conțin doi compuși chimici care sunt de 300 de ori mai dulci decât zahărul. Așadar, nu este nevoie decât de o cantitate mică pentru a utiliza stevia ca îndulcitor, chiar și pentru gătit. Dacă vrei să te bucuri și tu de beneficiile steviei pentru siluetă și pentru sănătate, încearcă Pecva, îndulcitorul care conține extract de stevie și pe care îl poți găsi în centrele Natur House.
5.Zaharurile modificate
Sunt cele mai dăunătoare și, din păcate, se găsesc în foarte multe alimente procesate. Printre acestea se numără siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zahărul invertit sau siropul rafinat de trestie de zahăr. Acești îndulcitori ar trebui eliminați complet din dietă.
6.Îndulcitorii artificiali
Sunt utilizați pentru îndulcirea alimentelor de peste 100 de ani, au indicele glicemic zero și nu sunt dăunători pentru dantură. Printre aceștia se numără aspartamul, sucraloza și zaharina, însă există mai mulți îndulcitori pe piață.
Așa că, dacă vrei să reduci consumul de zahăr, sau să îl elimini cu totul din dietă, ai diferite opțiuni la dispoziție, însă, ca și în cazul zahărului obișnuit, este nevoie de moderație. Evită consumul în exces, chiar și în cazul îndulcitorilor fără calorii.