10 alimente bogate în zahăr pe care le consumăm zilnic - Natur House
Alimente bogate în zahăr

10 alimente bogate în zahăr pe care le consumăm zilnic

Dacă te-ai întrebat adesea de unde vine pofta pentru ceva dulce, chiar dacă te-ai străduit să elimini zahărul din alimentație, este foarte posibil ca acesta să fie încă prezent în dieta ta zilnică, fără ca măcar să îți dai seama.

Prăjiturile și dulciurile sunt în mod clar alimente bogate în zahăr, însă în cazul lor, măcar știi la ce să te aștepți. Pericolul adevărat îl reprezintă alimentele care în mod normal nu ar trebui să conțină zahăr, însa el este prezent pe lista de ingrediente, chiar dacă sub o altă denumire. Iată 10 alimente pe care le consumăm cu toții zi de zi, fără să știm că ele conțin de fapt zahăr:

1.Condimentele

Vrei să pregătești ceva la grătar sau să dai un gust deosebit salatei tale? Ketchup-ul, sosul barbecue, maioneza, sosurile speciale pentru fripturi, sosurile pentru salate și chiar și muștarul, toate conțin zahăr. Unele sosuri din comerț conțin chiar și 13 grame de zahăr pentru pentru fiecare porție.

Renunță la sosurile gata preparate și la premixuri și optează pentru condimente neprocesate: ierburi aromatice, boabe de muștar etc. Dacă pe lista de ingrediente ale produsului se regăsește și altceva în afara condimentului respectiv, este mai bine să îl eviți.

2.Iaurturile

În mod normal, un iaurt este inofensiv și chiar este considerat o mâncare sănătoasă, nu-i așa? Acest lucru nu este valabil și în cazul iaurtului cu fructe. O porție de iaurt cu fructe poate conține chiar și 47 de grame de zahăr, așa că e ca și cum ai mânca un desert obișnuit. Iaurtul simplu, degresat, în care adaugi tu câteva bucățele de fructe, în funcție de preferințe, este o varianta mai sănătoasă.

3.Sosurile pentru paste

Trăim într-o lume în care, pe rafturile magazinelor, se găsesc tot felul de mâncăruri semipreparate care, în teorie, ar trebui să ne facă viața mai ușoara. De fapt, aceste semipreparare sunt pline de coloranți, conservanți și alte substanțe chimice. Sosurile pentru paste gata preparate sau sosurile de roșii în general, pe care le găsim în comerț, conțin o cantitate semnificativă de zahăr.

4.Fructele uscate

Fructele uscate sunt oricum bogate în zaharuri, chiar dacă multe persoane au impresia că reprezintă varianta unui desert mai sănătos. În plus, multe fructe uscate ambalate, vin ”la pachet” cu și mai multe zaharuri adăugate. Alege fructe proaspete, deoarece acum este ușor să găsești acest aliment pe tot parcursul anului.

5.Batoanele din cereale

Cerealele integrale sunt foarte sănătoase, însa batoanele acelea care conțin fructe uscate, semințe, chiar și ciocolată, pe lângă cereale, sunt de fapt bombe calorice. Un baton de cereale poate conține aproximativ 12 grame de zahăr, așa că nu mai putem spune că avem de-a face cu o gustare sănătoasă. Fii atent ce ingrediente conțin batoanele cu cereale și evită-le pe cele cu un conținut prea ridicat de zahăr.

6.Pâinea

Pâinea a devenit un aliment atât de periculos pentru siluetă nu numai din cauza făinii albe de grâu, care este puternic procesată și astfel lipsită de nutrienți. În multe sortimente de pâine sa adaugă și zahăr, chiar și în pâinea neagră sau în alte sortimente de pâine care în mod normal sunt considerate mai sănătoase. De aceea, nu uita să citești mereu lista de ingrediente a produselor pe care le cumperi.

7.Cerealele pentru micul dejun

Foarte multe sortimente de cereale care în mod normal sunt destinate micului dejun și pe care mulți copii le preferă, conțin chiar și 20 de grame de zahăr în fiecare porție. Nu te lăsa păcălit de cutiile lucioase care anunță un conținut de ”vitamine și minerale”. Pe lângă toate aceste vitamine și minerale adăugate artificial, la cereale se mai adaugă și zahăr, arome, sau coloranți. Se găsesc și cereale simple pe piață, însa e drept că acestea nu ne tentează cu tot felul de arome ispititoare și nici nu sunt dulci.

8.Untul de arahide

Untul de arahide, în cantități moderate, este chiar indicat, deoarece conține acizi grași, esențiali pentru sănătatea organismului. Din păcate, untul de arahide pe care îl găsim în magazine conține adesea și zahăr, fie că este mai cremos sau mai ”crocant.”

9.Mezelurile

Anumite sortimente de pâine și sosurile din comerț nu sunt singurele lucruri nesănătoase pe care le putem găsi în sandvișuri. Mezelurile sunt adesea ”îmbunătățite” cu sirop din porumb și/sau aspartan, un îndulcitor artifical.

10.Supele instant

Supele ”la plic” par a fi o alternativă comodă atunci când nu ai timp de gătit, nu-i așa? Ei bine, aceste supe nu au nici o valoare nutrițională, conțin zahăr și/sau sare din belșug si o mulțime de arome artificiale pentru a le da un gust bun. Este mai bine să le eviți.

Acestea sunt doar câteva din alimentele care îți pun în pericol silueta, fără ca măcar să îți dai seama. Fii întotdeauna atent la etichetele produselor, informează-te în privința ingredientelor acestora și fă alegerile cele mai bune pentru sănătatea ta.