Stim deja ca avem nevoie si de carbohidrati ”buni” in dieta zilnica, insa zaharul alb sau alte zaharuri adaugate in diferite preparate nu fac parte din aceasta categorie. Zaharul nu contine nutrienti esentiali, ci doar calorii.
Daca renuntam la orice forma de zaharuri rafinate, alungam schimbarile de dispozitie, nu vom mai avea pielea terna si ne va fi mai usor sa scapam de kilogramele in plus. Marele avantaj al unei diete fara zahar este faptul ca putem preveni aparitia unor afectiuni ca de exemplu obezitatea, cancerul, bolile de inima sau diabetul de tip II.
Dezavantajul este doar faptul ca gasim zahar in majoritatea alimentelor de pe rafturile magazinelor, fie ca este vorba despre conserve, mezeluri, biscutii, iaurt sau paine alba. Asadar, daca vrem sa eliminam zaharul din dieta este nevoie in primul rand de mai multa atentie si de putin efort in bucatarie.
Cum putem scapa de pofta de zahar
Nu este usor sa renuntam peste noapte la zahar. Dulciurile ar putea fi considerate un adevarat viciu, pentru ca si zaharul poate provoca dependenta. Pofta de zahar se manifesta printr-o stare de iritabilitate si de agitatie, intocmai ca si in cazul persoanelor care incearca sa renunte la tigari, de exemplu. Prin urmare, nu trebuie sa va ingrijorati daca se intampla sa mai cedati tentatiilor in primele zile in care nu mai consumati zahar deloc.
Organismul are nevoie de aproximativ 5 saptamani pentru a se obisnui cu noua dieta fara zahar si chiar de pana la 3 luni, pentru ca pancreasul sa isi reia functionarea la parametrii optimi.
In primele zile in care renuntati la zahar, cele mai dificile momente vor fi acelea in care v-ati obisnuit sa mancati ”ceva dulce”, fie ca este vorba de dimineata sau dupa – masa, ca gustare intre mese. Incercati sa va potoliti pofta de dulce cu un fruct sau cu cateva nuci. In timp, aceste pofte vor disparea si nu veti mai simti nevoia sa consumati ceva dulce.
Trucuri pentru eliminarea zaharului din dieta
Inlocuiti dulciurile clasice cu altele sanatoase, iar pentru a va fi mai usor, ganditi-va ca nu renuntati la nimic, ci pur si simplu faceti o alegere mai sanatoasa. Zaharurile naturale le gasim in fructe, legume, leguminoase si in unele lactate. Daca vi se face pofta de dulce, puteti gasi diferite variante mai sanatoase decat o bomboana sau o prajitura.
La prepararea prajiturilor de casa sau la indulcirea ceaiului sau a cafelei, puteti folosi diferite tipuri de indulcitori: fructoza, stevia sau xylitol (un tip de indulcitor obtinut din mesteacan). Astfel va veti satisface pofta de dulce, fara aparitia dezechilibrelor in nivelul glicemiei si fara a crea dependenta.
Inlocuiti faina alba cu faina integrala de secara, ovaz, spelta sau chiar faina de migdale. Rezultatul va fi unul spectaculos, la fel ca si gustul. Cand cumparati cereale, cititi intotdeauna etichetele produselor. Cele mai bune optiuni sunt cerealele tip musli, ovazul sau cerealele integrale, care contin cu 3% mai putine zaharuri.
In privinta lactatelor, consumati iaurt degresat cu fructe proaspete in locul iaurturilor cu fructe din magazine, iar dulceturile le puteti prepara in casa, folosind indulcitori naturali.
Consumati cu moderatie banane, deoarece aceste fructe au un indice glicemic ridicat si s-ar putea sa va provoace pofta de dulce. Acest lucru este valabil si pentru cartofi, indiferent de modul in care ii preparati, sau in cazul fructelor confiate.
Evitati produsele care contin diferite substante chimice dulci, asa cum este glucoaza, sucroza sau maltoza.
Exista destule variante de dulciuri mai sanatoase, chiar si printre cele pe care le gasim in comert, trebuie doar sa faceti alegeri chibzuite, sau puteti pregati chiar voi in casa deserturi sanatoase. Nu este usor sa renuntati la zahar, insa nu este nici imposibil, iar acest lucru va aduce multe beneficii pentru sanatatea voastra, pe viitor.