Zahărul care se găsește în exces în majoritatea alimentelor procesate intensiv este poate cel mai periculos ingredient care se găsește în dieta omului modern. Poate avea efecte negative asupra metabolismului, însă poate contribui și la apariția mai multor boli și afecțiuni grave. Iată doar câteva motive pentru care ar trebui să reduci consumul de zahăr în dieta zilnică:
Zahărul nu conține nutrienți esențiali și afectează dantura
Zaharurile adăugate (inclusiv sucroza și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză) conțin foarte multe calorii fără substanțe nutritive esențiale. Din acest motiv, ele sunt numite și calorii „goale”.
Zahărul nu conține proteine, grăsimi esențiale, vitamine sau minerale, este doar energie pură. Atunci când o persoană consumă între 10-20% din necesarul zilnic de calorii din zahăr (sau mai mult), aceast lucru poate deveni o problemă majoră și poate contribui la apariția deficiențelor nutritive.
Zahărul este, de asemenea, foarte dăunător pentru dantură, deoarece oferă energie ușor digerabilă pentru bacteriile dăunătoare care se găsesc în cavitatea bucală.
Zahărul este bogat în fructoză, care poate suprasolicita ficatul
Pentru a înțelege de ce este zahărul atât de dăunător, atunci trebuie să înțelegi din ce este acesta compus. Înainte ca zahărul să intre în sânge prin tractul digestiv, acesta este împărțit în două tipuri de zaharuri simple: glucoză și fructoză.
Glucoza se găsește în fiecare celulă vie de pe planetă. Dacă nu este obținută din alimentație, corpul nostru o produce. Fructoza este diferită. Corpul nu o produce în cantitate semnificativă și nu există o nevoie fiziologică pentru aceasta. Problema cu fructoza este că nu poate fi metabolizată decât în ficat.
Acest lucru nu ar constitui o problemă, dacă este ingerată în cantități mici (cum ar fi din fructe). În acest caz, fructoza va fi transformată în glicogen și depozitată în ficat până în momentul în care organisul are nevoie de ea. Cu toate acestea, dacă ficatul este plin de glicogen și consumăm mai multă fructoză, atunci aceasta nu mai este metabolizată, ci este transformată în grăsime.
Dacă consumi în mod repetat cantități mari de zahăr, acest proces poate duce la apariția situației de „ficat gras” și la tot felul de probleme grave. De asemenea, este demn de reținut faptul că oamenii care au o viață activă pot tolera un consum mai mare de fructoză decât persoanele sedentare, dar care au o dietă bogată în calorii.
Consumul excesiv de zahăr favorizează apariția problemelor hepatice
Atunci când fructoza se transformă în grăsime în ficat, este trimisă în corp sub formă de particule de colesterol VLDL (lipoproteine cu densitate foarte scăzută). Cu toate acestea, nu toată grăsimea este expulzată și unele particule sunt depozitate în ficat.
Acest lucru poate duce la apariția maladiei ficatului gras non – alcoolic, o problemă tot mai mare în țările occidentale și nu numai, care este puternic asociată cu bolile metabolice. Persoanele cu ficat gras consumă până la 2-3 ori mai multă fructoză decât persoanele care au o dietă echilibrată.
Zahărul cauzează rezistența la insulină
Insulina este un hormon foarte important în organism. Aceasta permite glucozei să intre în celule din fluxul sanguin și le transmite celulelor să înceapă arderea glucozei în locul grăsimilor.
Cantitatea excesivă de glucoză în sânge este foarte dăunătoare și este una dintre cauzele complicațiilor diabetului, cum ar fi orbirea. O caracteristică a disfuncției metabolice care este cauzată de dieta bogată în zahăr este faptul că insulina nu mai funcționează așa cum ar trebui. Celulele devin „rezistente” la ea.
Acest fenomen este cunoscut sub numele de rezistența la insulină, despre care se știe că este un factor ce cauzează apariția mai multor boli, inclusiv sindromul metabolic, obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul de tip II.
Zahărul favorizează creșterea consumului de calorii
Diferitele alimente pot avea efecte diferite asupra creierului nostru și a hormonilor care controlează consumul de alimente. Consumul ridicat de zahăr poate declanșa apariția senzației de foame, ceea ce explică faptul că atunci când consumăm dulciuri, nu ne simțim sătui și avem tendința să mâncăm mai mult. Astfel, deoarece caloriile din zahăr nu sunt satisfăcătoare, există pericolul să depășim aportul zilnic de calorii, deoarece ne este mereu foame.
Zahărul creează dependență
Zahărul poate crea dependență în cazul multor persoane. La fel ca în cazul medicamentelor consumate abuziv, zahărul provoacă o eliberare de dopamină la nivelul sistemului nervos. Problema cu zahărul și cu multe alimente nesănătoase de altfel, este că acestea pot provoca eliberarea masivă a dopaminei.
Din acest motiv, persoanele care au o susceptibilitate la dependență pot deveni puternic dependente de zahăr și alte alimente nesănătoase (în special de cele bogate în grăsimi).
De aceea, în cazul persoanelor care prezintă dependență de zahăr sau de alimentele de tip fast food (prăjeli, grăsimi, alimente bogate în sare), nici măcar limitarea cantității de zahăr ingerate nu este întotdeauna o soluție și singura modalitate prin care consumul de zahăr poate fi ținut sub control este abstinența.
Zahărul este un factor principal în apariția obezității
Nu este o surpriză faptul că persoanele care consumă cantități mari de zahăr sunt mult mai predispuse la obezitate, atât în cazul adulților, cât și al copiilor. În special în cazul copiilor, s-a constata că riscul apariției obezității este cu 60% mai mare dacă aceștia consumă frecvent băuturi dulci sau alte tipuri de dulciuri. Așadar, dacă vrei să slăbești, primul pas îl reprezintă reducerea consumului de zahăr.
Zahărul crește nivelul colesterolului
Consumul excesiv de zahăr poate crește nivelul trigliceridelor, al glucozei și al insulinei și favorizează apariția grăsimii abdominale, și asta într-o perioadă scurtă de timp.
Așadar, zahărul este unul dintre principalii „vinovați” și în cazul apariției bolilor cardiovasculare.
În concluzie, zahărul este dăunător nu numai pentru siluetă, ci și pentru sănătate, în special prin prisma faptului că nu oferă nici un nutrient esențial și provoacă o serie de efecte negative în organism. Chiar dacă este foarte dificil (dacă nu chiar imposibil) să elimini cu totul zahărul din dietă, este indicat să reduci pe cât posibil cantitatea de zahăr consumată zilnic.