Cum să eviți supraalimentarea? - Natur House
evită supraalimentarea

Cum să eviți supraalimentarea?

Dacă adesea îți mai pui o porție de mâncare chiar dacă te simți sătul, sau ți se pare că o prăjitură este o gustare potrivită între mese, cel  mai probabil ai tendința să te supraalimentezi. Uneori, este evident că această problemă există, semnalată de kilogramele în plus, însă alteori este posibil ca persoanele care se supraalimentează să nici nu fie conștiente de acest lucru. Și totuși, de ce exagerăm cu mâncarea și nu ne putem opri la timp?

Principalele cauze ale supraalimentării

Prea mult zahăr adăugat în alimente, alimentele procesate și lipsa mișcării contribuie la apariția obezității. Dar supraalimentarea este, de asemenea, un factor major, și unul care este adesea trecut cu vederea.

Îți creezi obiceiuri nesănătoase. Dacă în mod normal stabilești o oră seara ca să te uiți la televizor la programele tale preferare în timp ce mănânci ceva dulce, vei ajunge să ai același comportament și în serile în care ai luat cina târziu și nu îți este foame. Practic, acest lucru se datorează faptului că asociezi timpul petrecut în fața televizorului cu dulciurile.

Consumi alimente care te fac să îți fie foame. Știai că unele alimente te fac să îți fie foame?  Dacă consumi alimente cu o valoare nutrițională mică, în special alimente bogate în zahăr, carbohidrați rafinați (precum pâinea albă și pastele făinoase), nivelul glicemiei crește și apare senzația de foame mult mai rapid. În plus, spre deosebire de alte alimente, zahărul acționează și asupra creierului, împiedicând apariția senzației de sațietate.

Ești afectat de anumiți factori declanșatori. Senzația de foame poate fi declanșată de anumiți factori externi care pot diferi de la persoană la persoană. Alimentele sărate, anumite medicamente, sau chiar și aerul condiționat pot declanșa senzația de foame în cazul anumitor persoane.

Nu mănânci suficient la mesele regulate. Faptul că te înfometezi ca apoi să mănânci tot ce găsești la îndemână, fără să ții cont de porții sau de alimentele pe care le consumi, joacă un rol important în tendința de a te supraalimenta.  Dacă restricționezi numărul de calorii atât de mult încât corpul nu mai primește cantitatea de care are nevoie, nu este de mirare că nu vei reuși să îți mai controlezi dieta.

Ești stresat.  Mâncatul pe fond nervos este foarte frecvent și este cauza multor kilograme în plus. Dacă unele persoane își pierd pofta de mâncare atunci când se află în situații stresante, în cazul altor persoane stresul este un factor declanșator pentru supraalimentare.

Nu ești atent la ceea ce mănânci. Mâncatul pe fugă sau în fața televizorului sau a calculatorului este un obicei dăunător, deoarece te face să nu mai acorzi atenție alimentelor din farfurie sau porțiilor. De exemplu, e foarte ușor să mănânci o pungă întreagă de covrigei în timp ce te uiți la un film, în loc să te mulțumești cu 2-3 bucăți.

Consumi porții prea mari. La momentul actual, există tendința ca porțiile de mâncare să fie cât mai mari. Restaurantele servesc porții mai mari, produsele din magazine sunt disponibile în variante XXL, așa că nu este de mirare că ajungi să consumi porții mai mari fără ca măcar să îți dai seama.

Cum să eviți supraalimentarea?

  1. Consumă alimente bogate în nutrienți

Alimentele procesate, carbohidrații rafinați, băuturile zaharoase – toate acestea sunt alimente cu o valoare nutrițională foarte mică, așa că nu este de mirare că ți se face foame după ce le consumi. În schimb, alege alimente bogate în nutrienți, cum ar fi ciuperci, fructe de pădure, somon sălbatic, roșii, fasole, cartofi dulci și în general cât mai multe legume și fructe proaspete. Aceste alimente conțin vitamine, minerale și antioxidanți, care nu numai că au efect benefic asupra sănătății, ci conferă și senzația de sațietate.

  1. Consumă mai multe grăsimi bune

Grăsimile bune sunt cele care contribuie la apariția senzației de sațietate și au rolul lor în dieta zilnică. Acestea se găsesc în avocado, în uleiurile vegetale, în nuci și semințe și în carnea de pește.

  1. Elimină stresul

Este destul de dificil de făcut, dar stresul cronic are foarte multe efecte negative asupra sănătății. Totodată, prin eliminarea stresului este redus și nivelul de cortizol, un hormon care, atunci când este prezent în cantități mari în organism, favorizează depunerile de grăsimi în zona abdomenului.

  1. Include în dietă alimente care reduc pofta de mâncare

Pofta de mâncare este puternic influențată de alimentele pe care le consumi. Așadar, dacă vrei să reduci pofta de mâncare, include în dietă leguminoase, semințe de chia, condimente iuți așa cum este ardeiul iute sau turmericul, grapefruit și lămâi, care ajută la eliminarea poftelor alimentare. În plus, toate aceste alimente stimulează și arderea grăsimilor.

  1. Mănâncă fără să te grăbești

Încearcă să eviți mâncatul pe fugă, pentru că astfel vei putea acorda o mai mare atenție controlului porțiilor, vei mesteca mai bine alimentele și pur și simplu te vei bucura de mâncarea pe care o consumi.

  1. Ia în calcul postul intermitent

Postul alimentar nu este legat neapărat numai de considerente religioase. Dacă ții post o zi pe săptămână, vei putea profita de această ocazie pentru o detoxifiere a organismului. De asemenea, unele studii arată că perioadele de post contribuie la echilibrarea hormonilor ce controlează senzația de foame și de sațietate.

  1. Ține cont de ceea ce mănânci

Dacă crezi că te supraalimentezi, dar nu ești sigur când faci asta sau ce alimente sau mâncăruri îți provoacă acest comportament, cel mai simplu mod de a stabili care sunt „punctele slabe”  este să ții un jurnal alimentar.

Supraalimentarea este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane la un moment dat, în special în anumite situații cu un puternic impact emoțional.  Se poate întâmpla să exagerezi uneori cu mâncarea, dar dacă acest comportament declanșează un cerc vicios din care nu mai poți să ieși, apelează la ajutorul unui specialist în nutriție, care te poate consilia în vederea eliminării comportamentelor alimentare nesănătoase și te poate îndruma în ceea ce privește adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase.