Deși fiecare dintre noi are o anumită formă a corpului, atunci când luăm în greutate într-o anumită zonă, acest lucru se datorează faptului că luăm în greutate în general, nu doar într-o zonă specifică. Bineînțeles, dacă ai o anumită formă a corpului, încadrată în tipologiile clasice ca de exemplu silueta în formă de măr sau de pară, în mare parte este rezultatul moștenirii genetice. În afară de genetică, perioadele ciclice în greutate (adică fluctuațiile drastice în greutate ca urmare a dietelor repetate și a efectului yo-yo) sunt, de asemenea, un factor cunoscut pentru a determina creșterea în greutate și, în special, grăsimea corporală mediană (în zona abdomenului).
În ceea ce privește grăsimea din zona abdomenului, există nenumărate „tratamenteʺ și „remediiʺ, însă multe dintre ele sunt doar mituri false sau nu reprezintă soluții-minune care te voar ajuta să scapi de grăsimea abdominală peste noapte. Să trecem în revistă câteva dintre acestea.
Rolul zaharurilor și carbohidraților
Consumând cantități mari de alimente bogate în zahăr și carbohidrați, acestea aduc o încărcătură calorică serioasă și îți pot crește nivelul de insulină. De asemenea, este un lucru recunoscut că pot duce la creșterea în greutate. Cu toate acestea, zahărul nu pare să aibă un impact unic doar asupra grăsimii din zona abdomenului. Așadar, zaharurile și carbohidrații în exces îngrașă în general, nu provoacă doar apariția grăsimii abdominale.
Un mit comun este acela că fructele îngrașă. Zahărul din fructe, numit fructoză, nu pare să provoace aceleași reacții în organism ca glucoza. Prin urmare, fructoza este mai puțin sățioasă și poate favoriza consumul de calorii în exces. Cu toate acestea, fructele nu conțin doar fructoză pură, ci un amestec de zaharuri, vitamine, minerale și fibre. Acestea sunt elemente de care ai nevoie în alimentație, așa că nu este indicat să le excluzi, ci doar să consumi fructele cu moderație. Fructele consumate cu moderație nu îngrașă, ci este mai bine să eviți excesul de zaharuri adăugate sau băuturi îndulcite, dacă vrei să scapi de grăsimea abdominală.
Controversele legate de uleiul de cocos
Uleiul de cocos este privit în unele cercuri ca un remediu pentru eliminarea grăsimii abdominale. Trebuie menționat că uleiul de cocos nu este recomandat pentru gătit, ci pentru a fi consumat, ca atare, în doze mici. Cu toate acestea, studiile efectuate asupra efectelor uleiului de cocos oferă rezultate care nu sunt concludente.
Trigliceridele cu lanț mediu (MCT), preum cele care se găsesc în uleiul de nucă de cocos, sunt mai sățioase decât alte grăsimi saturate, sunt mai ușor de digerat și nu se stochează atât de ușor sub formă de grăsimi. Însă diferitele studii care au fost efectuate asupra acestor trigliceride au oferit rezutate diferite. În unele cazuri, persoanele care au consumat ulei de cocos au constatat o reducere a circumferinței abdominale, comparativ cu cele care au consumat ulei de soia. Pe de altă parte, alte studii au arătat că populațiile care consumă în mod obișnuit o cantitate mai mare de ulei de cocos au tendința de avea o greutate corporală mai mare.
Așadar, în lipsa unor rezultate concludente, uleiul de cocos nu poate fi catalogat ca un remediu eficient pentru eliminarea grăsimii abdominale.
Eficiența exercițiilor pentru abdomen
Ideea de a face 100 de abdomene zilnic pentru a obține un abdomen tonifiat este, din păcate, doar un simplu mit. Exercițiile fizice care se fac pentru a pierde grăsime doar într-o anumită zonă a corpului nu sunt suficiente. Eliminarea grăsimii într-o anumită zonă necesită eliminarea grăsimii corporale în general. Studiile efectuate în domeniu au arătat că exercițiile zilnice pentru abdomen nu au dus la nici o schimbare în greutate.
Așadar, cea mai eficientă metodă pentru pierderea în greutate și pentru tonifierea musculatorii o reprezintă tot dieta alimentară, în combinație cu exercițiile fizice variate, care antrenează toți mușchii corpului.
Cum să elimini grăsimea abdominală?
Dacă toate aceste remedii sunt mai mult sau mai puțin eficiente, există anumite lucruri de care te pot ajuta să elimini grăsimea abdominală într-o manieră eficientă.
- Fibrele îți oferă senzația de sațietate pentru mai mult timp și te ajută să nu exagerezi cu cantitatea de alimente pe care le consumi ca gustare între mese. De asemenea, favorizează digestia și reglează nivelul zahărului în sânge. Legumele, fructele și cerealele integrale sunt cele mai bune surse de fibre.
- Dieta și mișcarea regulată sunt combinația perfectă pentru menținerea greutății sub control. Mișcarea este importantă pentru menținerea sănătății sistemului osos și pentru creșterea masei musculare. Activitatea fizică s-a dovedit a fi asociată cu o scăderea în greutate și cu o circumferință mai mică a taliei.
- Stresul poate duce la supraalimentare. Stresul cronic, combinat cu o dietă bogată în grăsimi, cu conținut ridicat de zahăr poate duce la creșterea circumferinței taliei. Prin urmare, elimină stresul și vei avea numai de câștigat, inclusiv în ceea ce privește eliminarea grăsimii abdominale.
Pentru a adopta un plan alimentar care să te ajute să slăbești și să scapi de grăsimea în exces, inclusiv în zona abdominală, nu ezita să contactezi un specialist în nutriție care îți va oferi tot sprijinul necesar în această privință.