Stresul a devenit, din păcate, o problemă comună pentru oamenii din întreaga lume. Acesta afectează nu numai starea de sănătate a unei persoane, ci și comportamentul, emoțiile și latura sa cognitivă.
Se presupune că stresul a existat încă din primele zile ale evoluției vieții pe pământ și că a fost ceea ce a ajutat animalele să supraviețuiască. Acest concept dezvoltat de Walter Cannon la începutul anilor 1920 este cunoscut sub numele de „luptă sau fugi”, și presupune că un animal aflat sub atac generează rapid energie cu care poate fie să atace la rândul său, fie să fugă de situație.
În mediul în care trăim acum, noi oamenii nu prea putem opta nici pentru luptă, nici pentru fugă. Acumularea de substanțe chimice cum ar fi cortizolul și norepinefrina are loc în corpul nostru în condiții stresante. Aceste substanțe chimice nu sunt eliminate ușor și rămân în corpul nostru, cauzând probleme de sănătate. Unele dintre cele mai frecvente boli și afecțiuni care se dezvoltă pe bază de stres includ anxietatea, insomnia, vertijul, nervozitatea, crampele musculare, aciditatea, arsuri la stomac și dureri de spate.
Stresul poate duce și la apariția unor afecțiuni pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, un nivel ridicat al colesterolului și bolile cardiace. Este, de asemenea, cunoscut faptul că afectează sistemul imunitar al unei persoane pe termen lung, făcându-ne vulnerabili în fața bolilor.
Simptomele stresului
Așa cum stresul este un factor declanșator sau agravant pentru numeroase boli și afecțiuni, se manifestă prin diferite simptome, care uneori pot fi puse pe seama altor probleme de sănătate. Din cauza faptului că stresul declanșează eliberarea hormonului numit cortizol în organism, este afectată partea creierului care stochează informațiile importante sub forma conexiunilor neuronale. Astfel, persoanele care se află în situații de stres nu se pot concentra și au dificultăți de asimilare a noilor informații.
Totodată, stresul afectează și emoțiile și întregul comportament al unei persoane. Atitudinea pesimistă, stările depresive, anxietatea, sunt toate tulburări care sunt influențate de stres. De asemenea, printre simptomele stresului se numără și insomnia, hipertensiunea arterială, lipsa libidoului și diferite tulburări de alimentație, ca de exemplu mâncatul pe fond nervos sau supraalimentarea.
Remedii pentru combaterea stresului
Din fericire, stresul poate fi eliminat prin diferite metode și remedii, care includ adaptarea dietei zilnice, evitarea sedentarismului, tehnici de relaxare, suplimentarea dietei alimentare cu vitamine și minerale etc.
Adoptă o dietă sănătoasă
O dietă sănătoasă trebuie să includă alimente bogate în vitamine, minerale, proteine, carbohidrați, și grăsimi nesaturate. Evită alimentele bogate în zahăr, alimentele prăjite și cele care nu au nici o valoare nutrițională. În schimb, optează pentru legume și fructe. Vitaminele și mineralele din legume și fructe acționează ca antioxidanți și reduc incidența hormonilor legați de stres în organism.
Ceaiul de mușețel este recomandat înainte de culcare, deoarece are efect relaxant asupra sistemului nervos și te poate ajuta să ai un somn mai bun. Mușețelul are și o puternică acțiune neutralizatoare asupra cortizolului.
Vitamina C poate reduce în mod eficient nivelul stresului. Diferite studii au arătat că vitamina C sau acidul ascorbic a avut efecte pozitive pentru combaterea stresului. Se găsește în numeroase legume, fructe și ierburi, sau poate fi administrată și sub formă de supliment alimentar.
Atunci când te afli sub stres, corpul are tendința să își consume mai rapid rezervele de magneziu, iar lipsa magneziului provoacă la rândul său diferite simptome care sunt astfel asociate cu stresul. În special în combinație cu vitaminele din complexul B, magneziul este foarte util pentru combaterea stresului, dar și pentru îmbunătățirea stării generale de bine. Consumă alimente bogate în magneziu și completează-ți dieta cu un supliment alimentar pe bază de magneziu.
Evită alcoolul, tutunul și cofeina
Alcoolul și tutunul au acțiune stimulantă asupra organismului, ceea ce nu va face decât să crească nivelul de stres. Multe persoane apelează la aceste substanțe fiindcă au impresia că le oferă o stare de relaxare, însă este vorba doar despre un efect temporar.
De asemenea, consumul excesiv de cafea pe termen lung poate duce la creșterea nivelului de stres, deoarece cofeina este o substanță excitantă. Consumă cafea cu moderație, sau înlocuiește cafeaua obișnuită cu cafea decofeinizată sau cu ceai. Este bine de știut că atât ceaiul negru cât și ceaiul verde conține cofeină.
Fă mișcare în mod regulat
Exercițiile fizice sau mișcarea de orice fel te ajută să te eliberezi de stres. Fă orice fel de exerciții, cum ar fi alergarea, ciclismul, înotul sau orice altceva îți face plăcere. Mișcarea nu numai că va ajuta la reducerea stresului, ci și la arderea excesului de calorii și la menținerea siluetei.
Planifică-ți și gestionează-ți timpul
Cu cât îți planifici cât mai bine timpul, atât în ceea ce privește locul de muncă, cât și viața personală, vei reuși să te organizezi mai bine și să eviți astfel situațiile stresante. Important este să îi fixezi obiective realiste și să îți lași întotdeauna o mică marjă pentru situațiile neprevăzute care pot apărea.
Fă-ți timp pentru tine
Acordă-ți puțin timp numai pentru tine, chiar dacă ai un program încărcat. În acest timp, nu te gândi la lucrurile care te tulbură. În schimb, concentrează-ți energia pe un hobby, deoarece acest lucru te poate ajuta să te detensionezi. Timp de măcar o oră sau două fă ceva ce îți place cu adevărat în fiecare zi și vei vedea că vei avea mai puține gânduri stresante.
Odihna, râsul, timpul petrecut cu prietenii și familia, toate acestea sunt lucuri mărunte, dar care îți fac zilele mai frumoase. Nu trebuie decât să nu le neglijezi.
Vrem sau nu vrem, stresul este un factor care ne influențează viața cotidiană. Cu toate acestea, există diferite modalități prin care stresul poate fi eliminat, iar acest lucru va avea efecte benefice asupra sănătății. Dacă te simți stresat, aflat mereu sub tensiune și prezinți simptome specifice stresului, ia măsuri din timp și nu lăsa ca acest fenomen să îți afecteze viața.