Deliciile verii – piersici, caise și nectarine - Natur House
piersici caise și nectarine

Deliciile verii – piersici, caise și nectarine

Vara ne îmbie cu o mulțime de legume și fructe care se găsesc din belșug în această perioadă pe piață. În special în ceea ce privește fructele, avem de unde alege atunci când dorim să ne potolim pofta de dulce sau pentru o gustare rapidă între mese, care ne oferă energia necesară și hidratarea de care are organismul nevoie în anotimpul călduros. Printre aceste delicii care ne încântă papilele gustative vara se numără piersicile, caisele și nectarinele, toate fiind fructe aromate, cu un conținut ridicat de vitamine și minerale.

Piersicile – parfumate, dulci și zemoase

Piersicile sunt fructe de vară suculente și versatile, originare din China și Asia de Sud. Numele lor latin este Prunus persica, iar piersicile sunt produse de arbuști care cresc în zonele cu climă temperată. Piersicile aparțin familiei Rosaceae, care include fructe precum prunele și cireșe.

China este cel mai mare producător de piersici, iar aceste fructe sunt considerate în cultura chineză ca simbol al longevității și nemuririi. Piersicile au diferite dimensiuni, iar culorile lor variază de la galben la roșu, în funcție de țara de origine. Spre deosebire de nectarine, care au o suprafață exterioară netedă, piersicile sunt acoperite cu un puf fin. Au o aromă delicată și o pulpă suculentă, de culoare gălbuie.

Piersicile conțin o gamă largă de substanțe nutritive care sunt vitale pentru funcționarea sănătoasă a organismului. Sunt o bună sursă de vitamina A (betacaroten) și vitamina C (acid ascorbic). Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina E, vitamina K, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3 și vitamina B6. Piersicile sunt bogate și în minerale, cum ar fi calciu, potasiu, magneziu, fier, mangan, fosfor, zinc și cupru. Au un conținut scăzut de calorii și sunt o sursă bună de fibre.

Printre cele mai importante beneficii ale consumului de piersici se numără proprietățile lor antioxidante, menținerea sănătății pielii și a ochilor, îmbunătățirea digestiei, menținerea sănătății sistemului nervos, combaterea obezității și a îmbătrânirii premature, stimularea imunității și detoxifierea organismului.

În afară de fructul propriu- zis, se mai utilizează și alte părți ale piersicii, în special în scopuri medicinale, ca de exemplu frunzele și florile pentru ceaiuri sau sâmburele de piersică sub formă de pulbere (deși cu precauție, deoarece poate deveni toxic în cantități mari.)

Caisele – aromate și răcoritoare

Caisele, cunoscute sub denumirea științifică de Prunus armeniaca,sunt înrudite cu piersicile și prunele. Caisele sunt de obicei galbene sau portocalii, cu o ușoară nuanță de roșu pe o parte.

Nu se știe exact care este orginea caiselor, deoarece există și specii de cais sălbatic și au fost cultivate încă din antichitate. Denumirea științifică este derivată de la numele țării Armenia, de unde majoritatea oamenilor de știință cred că provin aceste fructe. Cu toate acestea, ele au fost prezente și în Grecia antică și în Roma, iar mulți alți experți susțin că au fost cultivate și în India, cu mai bine de 3.000 de ani în urmă.

Beneficiile impresionante pentru sănătate ale caiselor se datorează conținutului de vitamine, inclusiv vitaminele A, C, K, E și niacină, în cantități semnificative, precum și o serie de alte vitamine esențiale în cantități mici (mai puțin de 5% din necesarul zilnic ). Caisele au, de asemenea, un conținut bun de minerale, care include potasiu, cupru, mangan, magneziu și fosfor. Ele sunt o sursă foarte bună de fibre, la fel ca majoritatea fructelor.

Printre cele mai importante beneficii ale caiselor se numără combaterea constipației, sprijinirea sănătății sistemului osos și a inimii, stimularea metabolismului, ameliorarea stărilor febrile, tratarea afecțiunilor pielii și a anemiei.

Caisele se găsesc frecvent și sub formă uscată, însă, datorită conținutului mare de zaharuri care se găsește în fructele uscate, este recomandat să fie consumate proaspete.

Nectarinele – ideale pentru a satisface pofta de dulce

Nectarinele sunt fructe delicioase, care aparține familiei Rosaceae, la fel ca prunele și piersicile. De fapt, ele sunt destul de asemănătoare cu piersicile în aparență, cu excepția lipsei pufului de pe învelișul exterior, care se găsește pe piersici. În funcție de soiul lor, nectarinele pot avea culori care variază de la galben sau alb-crem, până la roz, roșu sau alb.

Nectarinele sunt fructe dulci, bogate în nutrienți și cu un conținut scăzut de calorii. 100 de grame de nectarine conțin 44 de calorii. Acestea oferă o gamă impresionantă de antioxidanți puternici și compuși fenolici și fibre. Nectarinele conțin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina C, vitamina E si vitamina K. De asemenea, sunt surse excelente de potasiu si alte minerale cum ar fi fosfor, magneziu, fier, zinc și calciu.

Aceste fructe oferă numeroase beneficii pentru sănătate,ca de exemplu îmbunătățirea digestiei, prevenirea diabetului, susținerea pierderii în greutate, tratarea anemiei, îmbunătățirea acuității vizuale, stimularea imunității, menținerea sănătății inimii și a pielii.

Piersicile, caisele și nectarinele pot fi incluse cu ușurință în alimentația pe timpul verii, pentru întreaga familie. Dacă vrei să afli cum să incluzi aceste fructe în dietă, când și în ce cantități să le consumi, nu uita să te consulți cu nutriționistul tău.