10 fructe care te ajuta sa slabesti si beneficiile lor

10 fructe care te ajuta sa slabesti si beneficiile lor pentru sanatate

Atunci cand vorbim despre o nutritie echilibrata, unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la pierderea in greutate si la tratarea diferitelor probleme de sanatate este indepartarea alimentelor procesate din alimentatie si introducerea extractelor naturale din fructe, legume, plante medicinale sau cereale.

Inca de mii de ani, natura ne ofera foarte multe substante care pot contribui cu adevarat la imbunatatirea starii noastre de santate, pot functiona ca adjuvante in tratarea diferitelor probeme de sanatate si, nu in ultimul rand, constituie cu adevarat aliati in procesul de pierdere in greutate.

Prin urmare, iata ce beneficii asupra sanatatii au anumite fructe, care nu ar trebui sa lipsesca din dieta noastra daca ne dorim sa slabim in mod sanatos:

1. Fructele de merisor

Aceste fructe se gasesc in mod special in regiunile nordice, si, alaturi de afine, sunt considerate cele mai sanatoase fructe de padure. Fructele de merisor sunt bogate in substante antiinfectioase, dar si in antioxidanti. De aceea, se recomanda consumul fructelor sau a extractului din fructe de merisor pentru a preveni aparitia riscului cardiac. De asemenea, au o puternica actiune diuretica, avand un rol important in cadrul dietelor alimentare. Fructele de merisor mai contin si proteine, vitaminele B1, B2 si C, dar si saruri minerale si zaharuri.

2. Afinele

Daca tot am amintit mai sus de afine, trebuie mentionat ca aceste fructe de padure sunt pline de antioxidanti, vitamine si minerale. Afinele se folosesc in cadrul dietelor alimentare, deoarece ajuta la reducerea grasimilor din organism, reduc efectele radicalilor liberi, imbunatatesc metabolismul si ajuta la imbunatatirea sanatatii ochilor. Afinele contin vitamina C, vitamina A, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, zinc, seleniu si fosfor. Nu este de mirare ca aceste fructe micute imbunatatesc capacitatea organismului de a dizolva colesterolul rau, actioneaza asupra problemelor de metabolism si ajuta la prevenirea bolilor cardiace.

3. Merele

O binecunoscuta zicala spune ca un mar consumat pe zi, te ajuta sa nu trebuiasca sa mergi la doctor. Ca orice zicala, si aceasta are un sambure de adevar. Merele sunt fructe pe care le putem gasi cu usurinta in orice anotimp. Contin putine calorii, sunt bogate in vitamine si minerale si contin multe fibre. Astfel, merele ajuta la scaderea nivelului de colesterol din organism, la imbunatatirea digestiei si la eliminarea toxinelor din corp. In plus, merele sunt foarte satioase si taie pofta de dulce, fiind astfel un desert gustos si sanatos.

4. Portocalele

Cele mai populare fructe din categoria citricelor, portocalele sunt fructe recomandate in timpul dietelor. Contin foarte putine calorii, in schimb sunt bogate in vitaminele A, B si C, contin minerale si au efect laxativ, antioxidant si diuretic. Portocalele ajuta la eliminarea toxinelor din corp, la blocarea actiunii radicalilor liberi asupra organsimului si la cresterea imunitatii. De asemenea, stimuleaza procesul digestiv in organism.

5. Ananasul

Ananasul este un fruct exotic, cunoscut ca fiind o sursa excelenta de fibre, acestea fiind substante nutritive care taie pofta de mancare si care prelungesc senzatia de satietate. Acest fruct este sarac in calorii, in ciuda gustului sau foarte dulce, asa ca este adesea regasit in mai multe deserturi dietetice. Ananasul contine o substanta numita bromelaina, care descompune proteinele din alimentatie si ajuta astfel la digerarea mai rapida a alimentelor. In plus, continutul de vitamina C al ananansului ofera un plus de energie organismului si accelereaza metabolismul.

6. Papaya

La capitolul ”fructe exotice”, nu puteam trece cu vederea beneficiile oferite de papaya. Acest fruct este bogat in fibre si continele vitaminele A, C si B, precum si fier, calciu si fosfor. Papaya stimuleaza imunitatea organismului datorita continutului ridicat de vitamina C, combate constipatia si este un puternic diuretic, antioxidant si digestiv. Papaya se foloseste atat intern, cat si extern, deoarece are si un puternic efect in combaterea celulitei.

7. Strugurii rosii

Strugurii sunt bogati in fibre si minerale, dar contin si o substanta numita resveratrol, un antioxidant care declansaza producerea adiponectinei la nivelul organismului. Astfel, ajuta la protejarea vasele de sange impotriva inflamatiiilor si imbunatatesc functia de producere a insulinei in organism. Datorita continutului de fibre, strugurii rosii sunt consumati in cadrul dietelor alimentare, deoarece actioneaza ca un laxativ natural si au proprietati diuretice si depurative. Nu in ultimul rand, contin vitamina B, fiind o sursa de energie pentru organism.

8. Fructul pasiunii

Un alt fruct exotic cu proprietati extraordinare este fructul pasiunii sau maracuia, dupa cum mai este cunoscut. Acest fruct este originar din Brazilia si este recunoscut drept un puternic stimulent digestiv. Semintele fructului au un continut ridicat de fibre, asa ca imbunatatesc digestia si reduc nivelul colesterolului. Fructul pasiunii este si o sursa importanta de vitamina C, vitamina A, potasiu si fier.

9. Prunele

Prunele sunt fructe sarace in calorii, asa ca pot fi integrate in cadrul dietelor alimentare. Prunele contin celuloza si mucilagiu, substante care au o actiune benefica asupra intestinului, stimuland tranzitul intestinal si avand astfel un efect laxativ. Aceste fructe sunt o importanta sursa de vitamina C, vitamina A, vitmaina K, potasiu si fibre. Au proprietati energizante, datorita continutului natural de zaharuri, asa ca ajuta la combaterea senzatiei de oboseala sau de stres.

10. Lamaile

Toata lumea a auzit probabil de celebra dieta cu ”apa plata si lamaie”. Desi o astfel de dieta nu are cum sa functioneze atunci cand corpul nu are susbstantele nutritive necesare, totusi, nu putem trece cu vederea adevaratele beneficii ale lamailor. Lamaile contin foarte multa vitamina C, care accelereaza metabolismul, calciu, potasiu, vitamina A si fier. Lamaile contin si un antioxidant numit D-limonen, care activeaza enzimele hepatice. Aceste enzime au un rol important in detoxifierea generala a organismului.

Asadar, fructele contin foarte multe substante nutritive, necesare pentru buna functionare a organismului. De aceea, este bine sa consumam zilnic fructe, daca ne dorim sa slabim, insa si pentru a imbunatati si a mentine sanatatea intregului organism.