11 alimente care te ajută să previi răceala și gripa în sezonul rece - Natur House
previne răceala și gripa

11 alimente care te ajută să previi răceala și gripa în sezonul rece

Pe lângă senzația de disconfort creata de o răceală sau o gripă, atunci când nu te simți bine, îți pierzi și pofta de mâncare. Dat fiind că virozele respiratorii sunt cauzate de virusuri, alimentele cu proprietăți antivirale și antibacteriene te ajută să te însănătoșești mai rapid și să contracarezi simptomele neplăcute. De asemenea, aceste alimente te ajută și să previi în primul rând apariția acestor boli. Așadar, iată ce alimente are trebui să consumi ca să ții răceala și gripa la distanță:

1.Citricele

Vitamina C, cel mai frecvent întâlnită în compoziția fructelor citrice, este un antioxidant care poate ajuta la stimularea imunității. De asemenea, crește producția de anticorpi și celule albe din sânge, care ajută la combaterea infecțiilor.Deci, adaugă mai multe alimente bogate în vitamina C, dacă nu faci asta deja, pentru întărirea sistemului imunitar. Ia-ți doza de vitmina C din suplimente alimentare, sau din alimente precum citricele, ardei roșii, broccoli, varză de Bruxelles, dovleac, papaya și cartofii dulci.

2.Usturoi, ceapă și praz

Aceste legume au puternice proprietăți antivirale, care țin la distanță virusurile și bacteriile. Atât usturoiul, cât și ceapa și prazul sunt legume care pot fi considerate antibiotice naturale, oferind în același timp numeroase alte beneficii pentru sănătate. Ca să nu mai vorbim despre faptul că dau o aromă deosebită mâncărurilor. Usturoiul conține compuși organici pe bază de sulf, care îi dau mirosul specific și ajută la stimularea sistemului imunitar.

3.Ghimbirul

Ghimbirul conține anumiți compuși chimic, care vizează în mod specific virozele și ajută la ameliorarea simptomelor acestora, ca de exemplu tusea. De asemenea, ghimbirul are și proprietăți antiinflamatori, care pot combate eficient infecțiile din corp. Cea mai simplă modalitate prin care poți consuma ghimbirul pentru a te bucura din plin de proprietățile sale antiinflamatorii, este sub formă de ceai. Totodată, ceaiul de ghimbir este și un bun remediu pentru problemele digestive.

4.Chefirul

Chefirul este bogat în probiotice care întăresc sistemul imunitar.Totodată, conține mai multe probiotice decât laptele simplu sau iaurtul, așa că reglează funcția digestivă, permițându-i organismului să utilizeze în mod eficient nutrienții pe care îi primește din alimente. Alte alimente fermentate, ca de exemplu varza murată, au același efect asupra organismului, oferindu-i florei intestinale o sursă de bacterii sănătoase, prevenind astfel apariția bolilor.

5.Alimentele bogate în seleniu

Dacă organismul are la dispoziție suficiente surse de seleniu, crește producția de citokine, care sunt molecule de natură proteică ce luptă împotriva virusurilor. Oleaginoasele sunt bogate în seleniu, acest mineral fiind important pentru creșterea imunității. Alte surse bune de seleniu sunt homarul, stridiile, scoicile, crabul și tonul, așa că nu neglija prezența peștelui și a fructelor de mare în alimentația zilnică.

6.Ciupercile

În timp ce ciupercile sunt de mult timp un remediu recunoscut în medicina tradițională chinezească, meritele lor sunt recunoscute și de către medicina modernă. Ciupercile au proprietăți antivirale, datorită conținutului lor bogat de vitamina D. Ele contribuie la producția citokinelor, astfel încât organismul combate infecțiile într-o manieră mai eficientă. Polizaharidele din compoziția cipuercilor reprezintă o altă categorie de compuși chimici care îmbunătățesc imunitatea.

7.Alimentele bogate în zinc

Unele studii recente au arătat că persoanele care au consumat alimente bogate în zinc atunci când au semnalat primele simptome ale unei răceli, s-au recuperat mai rapid în urma acestei boli, iar consumul prevenitv de zinc, fie prin alimentație, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare, ajută la reducerea simptomelor cauzate de răceală și gripă. Printre alimentele bogate în zinc se numără năutul, semințele de dovleac și carnea de pasăre.

8.Ciocolata neagră

Deși poate părea greu de crezut, ciocolata neagră poate fi extrem de utilă în lupta împotriva răcelilor. Ciocolata neagră contine o concentrație mare de teobromină, un antioxidant util pentru ameliorarea tusei, inclusiv în cazul persoanelor care suferă de bronșită. Dacă vrei să te bucuri din plin de beneficiile acestui antioxidant, poți consuma și pudră de cacao, sub forma unei băuturi calde, ca de exemplu o ceașcă de Apinat Cacao.

9.Pâinea din făină integrală

Cerealele integrale au proprietăți antiinflamatorii, care stimulează producția de bacterii sănătoase în organism.Aproximativ 70% din sistemul imunitar se bazează pe sănătatatea intestinului, așa că este important să ai un tranzit intestinal bun, ca să ții la distanță microbii ce cauzează virozele și alte afecțiuni. Începe-ți ziua cu un mic dejun sățios, consumând și 1-2 felii de pâine integrală Fibroki.

10.Ceaiurile de plante

Evident, ceaiurile de plante sunt eficiente pentru combaterea răcelii și a gripei, în primul rând datorită senzației plăcute pe care o oferă atunci când le consumi. Ceaiul verde și ceaiul negru sunt surse foarte bune de antioxidanți, pe când ceaiul de mușețel sau de ghimbir ameliorează problemele digestive și reduc inflamația. Dacă adaugi și puțină miere, un ceai cald este eficient și pentru a calma durerile de gât.

11.Morcovii

Dacă te doare gâtul și ai nasul înfundat, morcovii sunt un remediu foarte bun pentru a contracara aceste simptome ale răcelii. Morcovii conțin betacaroten, care este transformat în corp în vitamina A, responsabilă cu menținerea sănătății membranei mucoase.

Deși aceste alimente sunt eficiente pentru a combate răceala și gripa, trebuie să acorzi o atenție deosebită alimentației în general. O alimentație sănătoasă îmbunătățește sistemul imunitar și scurtează perioada de convalescență. Dacă ai o alimentație diversificată, corpul va lupta mult mai eficient împotriva infecțiilor.