Beneficiile oleaginoaselor pentru dietă - Natur House
beneficiile oleaginoaselor

Beneficiile oleaginoaselor pentru dietă

Miezul fructelor oleaginoase este apreciat pentru calitățile sale nutritive excepționale încă din cele mai vechi timpuri. Sub coaja lor lemnoasă, acestea ascund o mulțime de substanțe nutritive prețioase. Oleaginoasele sunt foarte bogate în proteine de o calitate apropiată a celor de origine animală, pe care le găsim în carne sau în pește.

De asemenea, fructele oleaginoase conțin cantități ridicate de grăsimi esențiale, ceea ce le transformă în surse importante de energie. Este important să fie consumate cu moderație, în porții mici, deoarece au un conținut caloric destul de ridicat. 100 de grame de miez de fructe oleaginoase conțin între 500 și 600 de calorii.

Cu toate acestea, oleaginoasele pot fi consumate de orice persoană care nu este alergică (alergiile la nuci, alune etc. sunt destul de frecvente), deoarece sunt gustoase, îți potolesc foamea rapid și conțin multe vitamine și minerale: calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, fosfor, seleniu, vitamina A, vitamina E și vitamine din complexul B.

Oleaginoasele conțin acizi grași esențiali, în special omega 3, antioxidanți și fibre, toate aceste substanțe având efecte binefăcătoare asupra organismului. Ajută la scăderea colesterolului rău, îl cresc pe cel bun, au efect antiinflamator, au proprități antiîmbătrânire și ajută la prevenirea unor boli precum maladiile cardiovasculare și diabetul.

Dacă le consumi cu măsură, oleaginoasele nu îngrașă, deoarece potolesc senzația de foame și te ajută să renunți la obiceiul nesănătos de a ronțăi între mese.

Migdalele

Sunt o sursă bună de grăsimi mononesturate, care contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. De asemenea, conțin antioxidanți pe bază de flavonoide, ce se găsesc în coaja migdalelor, care, împreună cu vitamina E, întăresc arterele și reduc inflamația din organism. În plus, migdalele oferă și o serie de beneficii pentru frumusețe, deoarece contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii, a firul de păr și a unghiilor.

Nucile

Nucile au cel mai mare conținut de acizi grași omega 3 dintre fructele oleaginoase. Acești acizi oferă protecție împotriva bolilor de inimă, diabetului și a bolilor metabolice. Dacă mânânci nuci, nu curăța miezul de pielița subțire care îl înconjoară, chiar dacă au un gust ușor amărui. Pielița nucilor conține o mare parte din substanțele active, ca de exemplu flavonoide, acizi grași și tanini.

Bogate în lecitină, nucile stimulează memoria și puterea de concentrare, în timp ce conținutul ridicat de melatonină te ajută să te odihnești coresunzător.

Fisticul

Fisticul are cel mai mic conținut caloric dintre fructele oleaginoase. 25 de bucăți conțin aproximativ 80 de calorii. De asemenea, fisticul este foarte bogat în polifenoli, substanțe care împiedică distrugerea celulelor și scad colesterolul. Fisticul conține luteină, care ajută la menținerea sănătății ochilor. O porție de fistic asigură 20% din necesarul zilnic de vitamina B6 și la fel de mulți antioxidanți ca și o cană de ceai verde.

Fisticul ajută la menținerea sub control a greutății corporale, datorită conținutului de proteine, al grăsimilor sănătoase și al fibrelor care oferă senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Nucile caju

Nucile caju sunt foarte bogate în cupru, fiind indicate pentru persoanele anemice, pentru creșterea imunității, pentru sănătatea oaselor și a vaselor de sânge. Aceste nuci conțin și o cantitate ridicată de magneziu, o porție de nuci caju asigurând 29% din necesarul zilnic de magneziu.

Nucile caju sunt o sursă bună de tiamină (B1), numită și vitamina performanței intelectuale sau a bunei dispoziții, care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului.

Alunele de pădure

Alunele de pădure conțin proantocianine, adică niște antioxidanți care sunt de 20 de ori mai puternici decât vitamina C. În plus, alunele de pădure reprezintă o sursă foarte bună de vitamina C, vitamina E, vitamina K și vitamine din complexul B. Sunt o sursă importantă de flavonoide, care sprijină sănătatea creierului și îmbunătățesc circulația, reducând simptomele alergice.

Nucile braziliene

Acizii grași omega-3, l-arginina, sterolii vegetali, grăsimile nesaturate, vitamina E și fibrele ce se găsesc în nucile braziliene întăresc sistemul imunitar, sănătatea inimii și previn diverse boli cardiovasculare.

Consumând 3-4 nuci braziliene îți asiguri necesarul zilnic de seleniu, care ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, protejează celulele împotriva inflamațiilor și menține elasticitatea pielii.

nuci de macadamia

Nucile de macadamia

Nucile de macadamia sunt o sursă foarte bună de proteine, vitamine și minerale, substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului.

De asemenea, sunt foarte bogate în grăsimi, însă, din fericire, peste 80% dintre acestea sunt grăsimi mononesaturate, inclusiv acidul oleic, ce se găsește și în uleiul de măsline. Nucile de macadamia conțin și arginină, substanță pe care organismul o transformă în oxid nitric, care contribuie la menținerea sănătății arterelor (previne formarea cheagurilor de sânge).

Dacă vrei să te bucuri din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este recomandat să le consumi în starea lor cât mai naturală, crude sau hidratate. Evită fructele oleaginoase prăjite, coapte sau cu sare adăugată deoarece acestea își pierd o mare parte din beneficiile nutriționale pe care le conțin, ca să nu mai vorbim de faptul că nu sunt atât de sănătoase. Se pot consuma ca atare, se pot adăuga câteva bucățele în salatele de legume sau se pot amesteca cu iaurt.