Arborele de ceai este un adevărat izvor de sănătate, frunzele acestuia fiind unele din cele mai bune surse de antioxidanți. Dacă cel mai cunoscut este ceaiul verde, atât de apreciat pentru detoxifiere și pentru slăbire, nici celelalte tipuri de ceaiuri nu sunt de neglijat. Ca orice alt aliment, și ceaiul trebuie consumat în doze moderate. În ceea ce privește ceaiul obținut din frunzele arborelui de ceai, există mai multe variante, care se diferențiază prin modul de recoltare și procesare al frunzelor, însă puține din acestea sunt cunoscute în afara Asiei. În general, în Europa se consumă cu precădere următoarele tipuri de ceai: ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb și ceaiul roșu.
Ceaiul verde
Mulți nu știu, dar ceaiul verde provine de la aceeași plantă din care se obține ceaiul normal, care este negru. Din punct de vedere științific, este cunoscut sub numele de Camellia sinensis. De fapt, este același ceai, dar este procesat diferit. Ceaiul negru se obține prin fermentarea frunzelor de ceai. Această fermentație îi schimbă culoarea și aroma și ridică nivelul cofeinei și taninului pe care îl conține. Pe de altă parte, în cazul ceaiului verde, frunzele de ceai sunt uscate, dar nu fermentate.
Pe lângă cafeină, substanța care îi dă ceaiul verde gustul său caracteristic, ușor amar și efectul stimulativ, ceaiul verde este bogat în substanțe chimice numite polifenoli de catechină (cunoscuți sub numele de tanini, care îi dau gustul amar și caracterul astringent). Acești polifenoli ai catechinelor includ catechina, galatul de epigalocatehină și proantocianidine diferite. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute ca flavonoide și sunt antioxidanți foarte puternici. Flavonoidele, împreună cu niște aminoacizi precum tiamina, determină aroma puternică a ceaiului verde.
În plus, ceaiul verde conține, de asemenea, aminoacizi cum ar fi teanina, acidul butiric și lignina; alcaloizi xantinici, pectina (care se găsește și în fructe); zaharide (zahăr), clorofilă și saponine triterpenice. Vitaminele, cum ar fi vitaminele A, B1, B2, B3, C și E, se găsesc și în ceaiul verde. Luând în considerare această listă impresionantă, este lesne de înțeles că ceaiul verde este bogat în substanțe nutritive, benefice pentru sănătate. Ceaiul verde este recomandat pentru că stimulează imunitatea, crește nivelul de energie, previne cancerul, reduce nivelul colesterolului, are efect detoxifiant, îmbunătățește performanțeșe fizice și intelectuale și este util pentru pierderea în greutate.
Ceaiul verde se găsește în diferite varietăți, ca de exemplu matcha, sencha, bancha, houjicha și multe altele. Pentru beneficia de efectele ceaiului verde, îți recomandăm capsulele Mivint acai cu ceai verde, precum și suplimentul alimentar Infunat Te Verde. Ambele produse conțin extract natural de ceai verde și sunt indicate în completarea dietei alimentare.
Ceaiul negru
Ceaiul negru este cel mai consumat tip de ceai la nivel mondial, la care nu este adăugat lapte. Provine din aceeași specie de plante ca și ceaiul verde. Nivelul de oxidare îi conferă o culoare și o aromă unică, ce variază de la chihlimbar la maro închis și de la gust savuros la gust dulce. Diferența dintre ceaiul negru, ceaiul verde și ceaiul alb este dată de modul în care frunzele de ceai sunt procesate.
Ceaiul negru conține o cantitate semnificativă de cafeină. Este bogat în antioxidanți cunoscuți drept polifenoli și catechine. Capacitatea sa de oxidare este mai mare decât în cazul ceaiului verde și alb. Compușii găsiți în acesta aduc multe beneficii sănătății, pe lângă faptul că oferă ceaiului culoarea sa închisă și aroma unică. Ceaiul neîndulcit conține puține calorii și un conținut minim de sodiu, proteine și carbohidrați. Ceaiul negru este mai puternic și, prin urmare, are un efect energizant mai mare.
Acest ceai este benefic pentru prevenirea bolilor de inimă și a cancerului, reduce riscul apariției diabetului, îmbunătățește digestia, elimină stresul, are proprietăți antibacteriene și îmbunătățește sănătatea sistemului osos.
Ceaiul roșu
Ceaiul roșu nu conține acid oxalic și, prin urmare, poate fi consumat și de persoanele care suferă de pietre la rinichi. Ceaiul este bogat în multe minerale, cum ar fi fier, calciu, potasiu, cupru, mangan și magneziu. De asemenea, conține antioxidanți și compuși fenolici extrem de puternici și versatili.
Acest ceai conține polifenoli care au calități antiinflamatorii și antivirale. Polifenolii sunt substanțe chimice organice, care sunt adesea apreciate pentru capacitățile lor antioxidante. De asemenea, ceaiul roșu este o băutură excelentă pentru îmbunătățirea sistemului imunitar și protejează organismul împotriva mai multor afecțiuni.
Ceaiul roșu protejează sănătatea inimii, reduce riscul apariției diabetului, are proprietăți antispasmodice, scade tensiunea arterială, îmbunătățește digestia și previne îmbătrânirea prematură. Pentru a beneficia de proprietățile ceaiului roșu, îți recomandăm pliculețele Infunat Te Rojo.
Ceaiul alb
Ceaiul din frunze de ceai care nu a fost procesat în nici un fel după uscare este deseori numit ceai alb. Denumirea „ceai alb” este de asemenea dată ceaiului preparat din muguri care nu au ajuns la maturitate sau tineri, ceea ce îi conferă o aromă mai subtilă. Ceaiul alb este obținut tot din frunzele de Camellia sinensis.
Ceaiul alb conține substanțe nutritive și are calități antimicrobiene care protejează organismul împotriva apariției bolilor. Acesta conține tanini, fluoruri și flavonoide, cum ar fi catechinele și polifenolii. Acești compuși sunt responsabili pentru diferitele beneficii pe care acest ceai le oferă. Printre aceste beneficii se numără proprietățile antioxiante și anti-îmbătrânire, prevenirea cancerului și a diabetului și îmbunătățirea sistemului imunitar. De asemenea, ceaiul alb este util pentru pierderea în greutate.
Așadar, indiferent de tipul de ceai pe care îl preferi, este bine de știut că această băutură îți va oferi foarte multe beneficii pentru sănătate, inclusiv ca adjuvant în dieta de slăbire. Cu toate acestea, ceaiurile nu trebuie să înlocuiască apa în dieta zilnică, la fel cum nu este recomandat consumul în exces al acestor ceaiuri. În general, se pot consuma 1-3 căni de ceai zilnic. Cere sfatul nutriționistului tău în privința dozajului și a tipului de ceai pe care ar trebui să îl consumi.