Toamna în general nu avem ocazia să ne bucurăm de razele soarelui așa cum facem vara, astfel încât o cantitate suficientă de vitamina D este necesară pentru a susține imunitatea. Majoritatea persoanelor au un deficit de vitamina D în sezonul rece, deoarece aceasta nu este produsă în mod natural în corp, ci prin expunerea la soare. Totodată, temperaturile scăzute ne determină să petrecem mai puțin timp în aer liber.
Cu toate acestea, dacă toamna nu avem oportunitatea să mergem la plajă sau la piscină și să ne bucurăm de beneficiile pe care ni le oferă soarele, asta nu înseamnă că nu trebuie să includem plimbările zilnice în rutina noastră. De exemplu, în timpul pauzei de prânz, poți să ieși în parc și să te bucuri de razele soarelui în zilele în care vremea este frumoasă. De asemenea, în weekend poți să faci o mulțime de activități, de la mersul cu bicicleta, la drumeții lejere sau pur și simplu plimbări scurte la pas rapid.
Alimentele bogate în beta-glucan
În ceea ce privește alimentația, nu neglija beneficiile pe care ți le oferă beta-glucanul. Acesta este un polizaharid, care se găsește în mod natural în anumite cereale, așa cum este secara sau ovăzul, în drojdie și în anumite ciuperci, așa cum sunt ciupercile shiitake. Așa că, dacă ești un fan al bucătăriei asiatice, vei regăsi aceste ciuperci în diferite preparate culinare asiatice pe bază de legume. Evită-le pe cele cu sosuri bogate în calorii sau pe cele prăjite în ulei.
Ovăzul poate fi și el inclus în alimentație, sub forma fulgilor de ovăz integrali. Deși terciul de ovăz nu pare prea apetisant la prima vedere, poate fi îmbunățit cu ajutorul anumitor condimente, așa cum este scorțișoara, cardamonul sau ghimbirul. Poți adăuga și câteva feliuțe de măr, pentru a crește aportul de fibre al acestui aliment. Ai grijă la cantitatea consumată, deoarece cerealele nu trebuie consumate în cantități mari. Poți să consumi fulgi de ovăz la micul dejun, mai ales atunci când te grăbești și vrei să pregătești un mic dejun rapid.
Probioticele și imunitatea
Se estimează că există milioane de microorganisme care trăiesc în intestinul uman. Aceste bacterii sunt responsabile pentru digerarea alimentelor pe care le consumam, ceea ce face posibil ca organismul să le absoarbă în sânge. Fără bacteriile care trăiesc în intestin, practic nu am avea un sistem digestiv.
Cu toate acestea, bacteriile din intestin nu contribuie doar la digerarea alimentelor, ci servesc și ca protecție împotriva agenților patogeni. Consumând alimente bogate în probiotice, îți întărești sistemul imunitar. Probioticele și funcția sistemului imunitar merg mână în mână. Cele mai benefice bacterii probiotice se împart în două genuri principale, Lactobacillus și bifidobacterii. Acestea se găsesc în iaurt și alte alimente fermentate, însă poți suplimenta doza de probiotice necesară corpului și cu ajutorul unui supliment alimentar ce conține probiotice, așa cum este Mivinat Probiotic.
Antioxidanți pentru creșterea imunității
Radicalii liberi acționează în diferite moduri asupra sistemului imunitar. Aceștia distrug celulele din corp, inclusiv celulele T care au rolul de a proteja organismul, îngreunează comunicarea între celulele care compun sistemul imunitar și dereglează activitatea macrofagelor. Celulele macrofage își eliberează de fapt propriul radical liber, oxidul de azot, pentru a distruge bacteriile, paraziții și virușii. Dacă echilibrul dintre radicali liberi și antioxidanți este dereglat, oxidul de azot distruge inclusiv macrofagele. Prin urmare, este nevoie să te asiguri că alimentația zilnică îți oferă suficienți antioxidanți.
Cei mai puternici antioxidanți sunt vitamina C, vitamina E, carotenoidele și bioflavonoidele. Aceștia se găsesc în legume precum broccoli, spanac, usturoi și ceapă, în fructe ca afinele, murele și citrice, în rădăcinoase ca sfecla și ghimbirul, în anumite uleiuri vegetale așa cum este uleiul de măsline și cel din semințe de in, dar și în anumite plante, printre care cea mai cunoscută este ceaiul verde.
Pe lângă alimentele bogate în antioxidanți, poți adăuga în dieta zilnică suplimentele alimentare bogate în antioxidanți, ca de exemplu Mivinat acai cu ceai verde.
Beneficiile vitaminelor din complexul B pentru imunitate
Prin complex de vitamine , ne referim de obicei la 8 vitamine: B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 (acid folic) și B12 (cobalmină). Aceste vitamine se găsesc în mod natural în carne, legumele cu frunze verzi, lapte, fasole, mazăre și cereale integrale. Vitaminele complexului B ajută organismul să transforme alimentele pe care le consumăm în energie, să formeze celulele roșii și joacă un rol esențial în anumite funcții ale corpului.
Printre aceste funcții se numără și funcția sistemului imunitar, precum și buna funcționare a sistemului nervos. Ca și în cazul altor deficiențe sau carențe de vitamine în organism, este recomandată utilizarea unui supliment alimentar care oferă corpului vitamine din complexul B, ca de exemplu Mivinat Mega B 100.
Rolul mineralelor în întărirea imunității
De cele mai multe ori, vitaminele sunt cele care sunt luate în calcul pentru întărirea imunității, însă și anumite minerale joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar. Zincul este eficient pentru combatarea răcelii și a gripei. Magneziul este important atât pentru imunitate, cât și pentru desfășurarea a peste 300 de reacții biochimice care au loc în organism. Seleniul sprijină acțiunea antioxidanților.
Pe lângă alimentele bogate în minerale esențiale pentru buna funcțioanare a organismului, adesea este necesară completarea dietei cu un supliment bogat în minerale. De exemplu, Mivinat Silica conține calciu, magneziu, zinc și acid boric, întărind sistemul imunitar și promovând în mod natural sinteza colagenului în organism.
Așadar, întărirea imunității este strâns legată de alimentație, deoarece este necesar un echilibru în ceea ce privește cantitatea de antioxidanți, vitamine, minerale și alte elemente care contribuie la sănătatea sistemului imunitar.