Pe lângă temperaturile scăzute și zilele mai scurte, iarna adesea te găsește cu un nivel scăzut de energie și cu lipsa motivației să faci mișcare. Dulciurile și alimentele bogate în calorii par să se găsească peste tot în jur, iar vremea rece nu prea te îndeamnă să dai o tură de alergare pe afară sau să mergi la sală. Toți acești factori contribuie la apariția kilogramelor în plus iarna și, mai ales, la senzația că nu ai suficientă energie nici măcar pentru activitățile zilnice.
Fie că te simți tot timpul obosit, sau că pur și simplu nu ai o stare de spirit prea bună, modul în care te alimentezi te poate ajuta mult în acest sezon. În acest sens, este bine să iei în considerare șase aspecte asupra cărora ar trebui să te concentrezi.
Include carbohidrați sănătoși în alimentație
Orele în care avem mai puțin parte de lumina soarelui pe parcursul iernii își lasă amprenta asupra stării noastre de spirit. De exemplu, faptul că nopțile sunt mai lungi și zilele sunt mai mohorâte, poate influența producerea serotoninei în corp. Serotonina fiind unul din hormonii fericirii, responsabili cu starea de bine, nu este de mirare că foarte multe persoane se simt deprimate iarna, în special înaintea sărbătorilor.
Odată cu stările de depresie și de anxietate, poate apărea și nevoia de a mânca pe fond emoțional, fără a mai ține cont de numărul porților și al caloriilor. Alimentele care conțin carbohidrați sănătoși ajută la creșterea producției de serotonină și te împiedică să mănânci din cauza stresului. Printre aceste alimente se numără nucile, cerealele integrale, sfecla și dovlecii.
Completează dieta cu suplimente alimentare
Suplimentele de vitamine,cum ar fi vitamina C, vitamina D și zincul, contribuie la întărirea sistemului imunitar și la creșterea nivelului de energie.
- Vitamina C, se găsește în mod natural în multe fructe și legume, te poate ajuta să îți îmbunătățești sistemul imunitar și să fii pregătit să lupți împotriva unei răceli sau gripe.
- De obicei,corpul obține vitamina D în timpul expunerii la soare, dar în timpul iernii, absorbția naturală a acestei vitamine devine mai dificilă. Adăugarea unui supliment care conține vitamina D te poate ajuta să reduci riscul apariției stărilor depresive și a poftelor pentru alimentele bogate în calorii.
- Zincul, care se găsește în mod natural în pește, lapte, ouă și în unele cereale integrale, poate ajuta la prevenirea infecțiilor.
Menține un consum ridicat de legume și fructe
Continuă să incluzi multe fructe și legume în dietă și pe parcursul iernii. Chiar dacă unele alimente nu sunt accesibile iarna, poți să recurgi la varianta legumelor și fructelor congelate, însă evită conservele. Fructele și legumele congelate sunt în general mai puțin procesate și adesea nu conțin adaos de zahăr (nu uita să verifici acest lucru consultând etichetele produselor).
De asemenea, nu uita să incluzi în dietă cât mai multe fructe și legume de sezon. Unele dintre ele se găsesc numai pe perioada iernii. Printre acestea se numără dovlecii, broccoli,varza de Bruxelles, guliile, portocalele, mandarinele și rodiile.
Hidratează-te cu apă și ceai
În timpul lunilor de iarnă,este deosebit de important să fii hidratat. Nu uita să bei suficientă apă, pentru a evita deshidratarea. Multe persoane se simt obosite în timpul zilei și după-amiaza deoarece nu se hidratează corespunzător.
Atunci când este frig, o cafea fierbinte pare o idee bună, fiindcă te ajută să te încălzești. Însă în loc să bei mai multe cești de cafea, încearcă diferite combinații de ceaiuri din plante. Acestea nu doar te vor ajuta să te încălzești, deoarece ceaiurile din plante (în special plante medicinale) contribuie și la prevenirea anumitor afecțiuni, contribuie la creșterea imunității și la îmbunătățirea metabolismului.
Mănâncă cu moderație
În loc să îți îndrepți atenția spre alimentele pe care trebuie să le eviți, învață să mănânci cu moderație și să înlocuiești anumite alimente cu variante mai sărace în calorii. De exemplu, în loc să mănânci câteva fursecuri dulci, înlocuiește-le cu 3-4 biscuiți din făină integrală și o ceașcă de ceai cald, ca gustare între mese.
Oricând este posibil, înlocuiește alimentele preferate ale sezonului cu alte opțiuni. De exemplu, înlocuiește ciocolata caldă cu zahăr și frișcă, cu un plic de Apinat Cacao, la care nu adaugi zahăr. O altă idee de gustare poate fi un fruct, care îți va potoli pofta de dulce.
Încearcă să mănânci la ore fixe
Dacă respecți un program bine stabilit, care include trei mese principale și două gustări zilnice, nu vei simți senzația de foame și nu vei mai avea tendința să te supraalimentezi. Un program regulat pentru mesele zilnice îți poate stimula metabolismul și îți va menține nivelul ridicat de energie iarna. Nu trebuie să respecți foarte strict orele de masă, dar este bine să încerci să mănânci aproximativ la aceleași ore.
Ca să afli mai multe detalii despre alimentația sănătoasă și pentru a-ți crea un plan alimentar potrivit pentru nevoile tale nutriționale, nu ezita să consulți un specialist în nutriție.