Tulburările de somn sunt tot mai frecvente în rândul populației la nivel mondial. Se pare că mai ales femeile suferă mai frecvent de insomnii, iar acest lucru le afectează în mod negativ viața personală și profesională. Cauzele sunt multe, de la obiceiurile alimentare nesănătoase, la stresul cotidian, există mai mulți factori care pot provoca tulburări ale somnului.
Alimentația influențează foarte mult calitatea somnului, iar un somn odihnitor este esențial pentru starea generală de bine, pentru combaterea oboselii și a stresului acumulat peste zi. Așadar, pe lângă faptul că ar trebui să eviți nopțile pierdute sau alimentele care au efect excitant asupra organismului, așa cum sunt cele bogate în zahruri și/sau cofeină, anumite alimente te pot ajuta să dormi mai bine.
1.Orezul
Orezul este un aliment cu un conținut bogat de triptofan, o substanță care stimulează producția de serotonină. Serotonina este cea care ne oferă starea de bine și promovează relaxarea și detensionarea. Triptofanul este, de asemenea, un precursor al melatoninei, hormonul care reglează somnul.
2.Salata verde
Este un aliment benefic și pentru siluetă, deoarece se digeră ușor, este bogată în fibre și are un conținut ridicat de apă, hidratând organismul și îmbunătățind astfel calitatea somnului. În plus, salata verde are și ușoare proprietăți sedative, datorită conținutului de triptofan.
3.Kiwi
Un studiu realizat de Universitatea de Medicină din Taipei, efectuat pe 22 de femei și 4 bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, a arătat că persoanele care au consumat kiwi au observat îmbunătățirea calității și duratei somnului. Timp de mai multe săptămâni, participanții la studiu au consumat două bucăți de kiwi cu o oră înainte de a merge la culcare. După o lună rezultatele au fost excelente: participanții la studiu au observat că adorm mai ușor, somnul este mai profund, iar durata acestuia este mai lungă.
4.Nucile
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Texas consumul regulat de nuci crește nivelele de melatonină, un hormon care apare, de obicei, în mod natural, atunci când închidem ochii pe întuneric, fiind un element fundamental pentru reglarea ritmului somnului. Consumul de nuci înainte de culcare, ar încuraja, prin urmare, producția de melatonină și contribuie la îmbunătățirea calității somnului.
5.Migdalele
Și aceste fructe oleaginoase te ajută să ai un somn odihnitor, atunci când le consumi cu moderație. Datorită faptului că migdalele sunt bogate în magneziu și conțin și alte vitamine, minerale, precum și acizi grași Omega 3, te ajută să dormi mai bine. Câteva migdale sunt suficiente pentru a-i oferi corpului doza zilnică necesară de magneziu, însă ține cont de faptul că migdalele sunt bogate în calorii și atunci este necesar să le consumi cu moderație. Necesarul zilnic de magneziu poate fi completat și cu ajutorul suplimentelor alimentare.
6.Vișinele
Interesant este faptul că sucul de vișine este cel considerat a avea efecte benefice asupra calității somnului. Conform unui studiu efectuat la Universitatea din Louisiana, SUA, persoanele care au consumat timp de două săptămâni suc de vișine în fiecare zi, au observat că au reușit să doarmă mai mult cu o oră decât în mod obișnuit. Cu toate acestea, nu s-au observat alte efecte asemănătoare și în cazul altor sucuri de fructe, cel mai probabil fiind vorba despre melatonina care este activată datorită sucului de vișine bogat în antioxidanți. Totuși, ține cont de faptul că sucurile de fructe au un conținut ridicat de zaharuri, chiar dacă este vorba despre sucuri naturale, și nu trebuie consumate în exces.
7.Mușețelul
Un remediu „clasicʺ din categoria alimentelor și băuturilor care pot să calmeze corpul și mintea și să promoveze somnul odihnitor, este ceaiul din flori de mușețel. O ceașcă de ceai de mușețel băută înainte de culcare este suficientă ca să te ajute să dormi bine. Studiile științifice care demonstrează beneficiile acestei băuturi sunt numeroase, inclusiv un studiu japonez care a arătat că mușețelul are un efect asemănător cu cel al benzodiazepinelor, o clasă de medicamente utilizată frecvent pentru a trata tulburările de somn și stările de anxietate.
Pe lângă alimentație, sunt necesare și anumite schimbări pe care le poți face în rutina zilnică, pentru a te putea odihni mai mult. De exemplu, du-te la culcare numai atunci când simți că îți este somn, nu folosi patul pentru alte activități care îți ocupă atenția, în special dacă vrei să mai lucrezi ceva sau să studiezi.
Creează-ți un spațiu care să te invite la relaxare, având grijă să nu exise zgomote exterioare, lumini sau alte elemente care te pot împiedica să adormi sau să ai un somn odihnitor. Peste noapte, asigură-te că nu vei fi deranjat de sunetul telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice care îți pot perturba somnul.
În ceea ce privește obiceiurile alimentare, obișnuiește-te să mănânci pe cât posibil la ore regulate și nu lua cina chiar înainte de culcare, ci permite-i organismului să digere alimentele consumate înainte să adormi.