Magneziul este un element mineral esențial pentru sănătatea organismulului, fiind implicat în sute de procese care au loc zi de zi în interiorul corpului uman. Beneficiile pentru sănătate ale magneziului includ prevenirea constipației, sprijinirea sănătății sistemului muscular și osos. De asemenea, ajută la sinteza proteinelor și are rol în metabolismul celular. Magneziul este vital pentru susținerea sănătății inimii și este utilizat și în tratarea neregulilor care apar în ritmul cardiac. Nu este de mirare că este atât de important să ne asigurăm că organismul nostru beneficiază de doza necesară de magneziu, atât prin intermediul alimentației, cât și prin suplimente alimentare.
Alte beneficii pentru sănătate includ impactul său pozitiv asupra reducerii osteoporozei și reglarea nivelului zahărului în sânge, precum și efectele sale favorabile asupra diabetului și a diferitelor tulburări ale sistemului nervos, în special în ceea ce privește stările de stres și anxietate.
Ce este magneziul?
Magneziul este un mineral esențial necesar organismului nostru pentru menținerea stării general de sănătate. Este unul dintre acele minerale care ajută la absorbția calciului de către corpul uman și joacă un rol important în formarea și întărirea dinților și a oaselor.
De ce este important magneziul?
Specialiștii din domeniul medical și nu numai evidențiază adesea importanța includerii aportului adecvat de vitamine și minerale în dieta zilnică. Magneziul este extrem de important pentru sănătatea ta, deoarece este necesar pentru mai mult de 300 de reacții biochimice în organism. Este al patrulea cel mai răspândit mineral din organism și este parțial responsabil pentru nenumărate procese.
Aproximativ 50% din cantitatea totală de magneziu din corpul nostru este stocată în oase, în timp ce restul se găsește predominant în celulele țesuturilor și în organele corpului. Deși în corpul uman se menține un nivel constant al acestui mineral esențial, doar 1% din cantitatea de magneziu se regăsește în sânge.
Surse naturale de magneziu
Sursele naturale de magneziu includ algele, legumele cu frunze verzi așa cum este spanacul și cerealele integrale, care sunt, de obicei, componente majore ale regimului alimentar obișnuit al unei persoane. Alte legume care pot fi clasificate ca o sursă bogată de minerale sunt roșiile, fasolea, anghinarea, cartofii dulci, făina integrală de hrișcă, semințele de dovleac, alunele, făina integrală de grâu, tărâțele de ovăz, orzul, porumbul și…ciocolata (cu minim 6o-70% conținut de cacao).
De asemenea, cantități semnificative de magneziu se regăsesc și în produse lactate, ca de exemplu lapte și iaurt, dar și în carnea de pește. Pâinea integrală de grâu care conține atât tărâțe cât și germeni de grâu conține de două ori mai mult magneziu decât pâinea albă. Apa are de asemenea un conținut ridicat de magneziu; apa dură conține o cantitate mai mare, dar nu este indicată pentru consum, deoarece afectează anumite organe, în special rinichii.
Simptomele deficitului de magneziu
Printre principalele simptome care pot indica deficiența de magneziu se numără anxietatea, oboseala, migrenele, slăbiciunea musculară și spasmele, pierderea poftei de mâncare, vărsăturile, grețurile, insomnia și diareea.
Atunci când nivelul de stres crește, corpul tinde să își epuizeze rapid resursele de magneziu, acesta fiind unul din motivele pentru care acest mineral este util în cazul perioadelor stresante, de suprasolicitare fizică sau psihică. Un simptom foarte frecvent al deficienței sale este pofta de ciocolată, deoarece ciocolata este bogată în acest mineral esențial. Deficitul de magneziu poate fi un factor major pentru declanșarea anumitor afecțiuni, ca de exemplu diabetul zaharat sau depresia și, de asemenea, intensifică simptomele menopauzei.
Beneficiile pentru sănătate ale magneziului
Magneziul este necesar pentru a menține funcțiile musculare și nervoase la un nivel normal. De asemenea, ajută la susținerea unui sistem imunitar sănătos și menține oasele puternice. Este important în ceea ce privește reglarea nivelului de zahăr din sânge, promovând astfel reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, susține metabolismul energetic, sinteza proteinelor și are efecte benefice în cazul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii și diabetului.
Așa cum am amintit deja, magneziul este recomandat în cazul eliminării stresului, pentru combaterea stărilor de anxietate și de depresie și are în general un efect calmant asupra sistemului nervos. În special primăvara și toamna, atunci când suntem influențați și de schimbările care au loc în mediu, poate apărea un deficit de magneziu, ale cărui simptome se pot observa în starea generală de bine.
Magneziul ajută la creșterea producției de energie în organism și promovează activarea enzimelor pentru a crea energie celulară, având astfel efect tonic și energizant asupra întregului organism, fiind indicat și în cazul persoanelor care depun efort fizic intens.
Acest mineral este direct împlicat în susținerea sistemului osos și o deficiență de magneziu poate fi o cauză a osteoporozei. Ajută la reglarea nivelurilor de calciu din organism, împreună cu vitamina D, cupru și zinc. Împreună cu calciu și vitamina D, magneziul este adesea suplimentat în dietă în cazul persoanelor adulte, deoarece diminuează șansele de dezvoltare a osteoporozei.
În plus, magneziul ajută la tratarea durerilor de spate severe prin relaxarea musculaturii spatelui, a stresului renal și a tensiunii musculare. Deoarece magneziul ajută și la absorbția de calciu în organism, contribuie la vindecarea mai rapidă a oaselor. Crampele la nivelul picioarelor și starea de oboseală sunt simptomele clasice ale deficienței de magneziu. Prin urmare, administrarea adecvată a suplimentelor pe bază de magneziu reprezintă un remediu pentru crampele cronice la nivelul picioarelor.
Nu în ultimul rând, magneziul este important pentru producerea proteinelor care se transformă în colagen. Colagenul este o proteină naturală, care se găsește în țesuturile fibroase cum ar fi tendoanele, ligamentele și pielea. Este prezentă și în cornee, oase, intestin, cartilaj, vase de sânge și discuri intervertebrale.
Care este doza recomandată de magneziu?
Importanța acestui mineral este adesea neglijată, astfel încât mulți oameni ignoră importanța includerii alimentelor bogate în magneziu în dieta zilnică. În general, doza suplimentară necesară de magneziu pentru adulți (în afară de cantitatea de magneziu consumată prin alimentația zilnică) se situează undeva între 250-350 mg/zi.
Efectele secundare ale magneziului sunt foarte rare, dar este important să fie menționate. Excesul de magneziu în organism provoacă adesea diaree, deoarece are efect laxativ. Cu toate acestea, dacă este ingerat sub formă de supliment nutritiv, există șanse mai mici pentru astfel de efecte secundare. Persoanele cu afecțiuni renale ar trebui să evite administrarea suplimentelor alimentare fără consultarea prealabilă a unui medic.
În gama de produse Natur House, magneziul este prezent în produsul Magneva.